Spring menu over
Dansk Magisterforening

@AUForsker: Alternativ forsk­ningsformidling hitter på Twitter

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

To forskere fra Aarhus Universitet besluttede sig for snart to og et halvt år siden for at gå uden om universitetets officielle kommunikationskanaler og i stedet få skiftende forskere fra universitetet til at give et indblik i deres dagligdag, forskning og faglighed. Det blev til Twitter-profilen, @AUForsker, som i skrivende stund har 1291 følgere på det sociale medie.

Forskningsformidling. Uden om de gængse kanaler. Direkte fra forskernes egne fingre. Om deres hverdag, udfordringer og succeser.

Nogenlunde sådan lyder oplægget til en Twitter-konto, som på godt to og et halvt år er blevet et fænomen på det sociale medie - især for folk med interesse for forskning og universiteterne.

"Det var ikke noget, kommunikationsafdelingen havde fokus på. Vi ville lave en mere forskerbaseret konto. Vi spurgte, om vi måtte bruge deres logo. Ellers har de ikke været inde over," siger Carsten Fogh Nielsen, som er den ene halvdel af den tandem, der står bag @AUForsker.

Hans sidekick, Lone Koefoed Hansen, er enig. Hun forklarer, at de egentlig havde forsøgt at pitche idéen til universitetets offentlige Twitter-profil. Men efter et stykke tid uden respons fra kommunikationsafdelingen tog de selv affære.

Resultatet er en Twitter-profil, som uge efter uge - kun afbrudt af ferier - går på omgang blandt forskere og undervisere på Aarhus Universitet. I starten fandt de forskerne i deres eget netværk, men efter lidt tid blev resten af universitetet opmærksom på Twitter-profilen.

"Vi har forsøgt at sprede det ud, så der også kommer andre på. Da det havde været i gang i et stykke tid, havde folk hørt om det. Så det vil de gerne nu," forklarer Carsten Fogh Nielsen.

Fælles forsker-subjekt
En grundlæggende præmis er selvfølgelig, at de begge er forskere, undervisere og ansatte på universitetet.

Carsten Fogh Nielsen har en ph.d. i filosofi og er adjunkt og forsker i pædagogisk filosofi ved institut for uddannelse og pædagogik ved Aarhus Universitet. Han er i parentes bemærket cand.mag og medlem af Dansk Magisterforening.

Lone Koefoed Hansen har - selvfølgelig fristes man til at sige - også en ph.d. Bare for at understrege lysten og viljen til at forske og formidle viden hos de to. Ligesom Carsten har hun færddiggjort den på Aarhus Universitet. Hun har sin faste gang på institut for kommunikation og kultur, hvor hun er lektor.

De to har gjort sig en del tanker om, hvad det egentlig betyder for profilen, at der har været mellem 70 og 100 igennem som ugens forsker. Og at mange af dem så bagefter følger profilen tæt og interagerer med den.

"Mange af dem, der følger AUForsker tæt, er også dem, der selv har været der. Det skaber en form for fælles forsker-subjekt i AUForsker-kontoen - også selv om vi kan være uenige om meget," forklarer Lone Koefoed Hansen.

Afmystificerer forskerlivet
"Velkommen til @AUforsker. Vi er en flok glade forskertweeps fra AU som synes forskerne bør dele ud af deres hverdag. Stay tuned."

Sådan lød første tweet fra kontoen tilbage i 2013. Siden er der løbet mange forskere under kontoens Twitter-bro. Og Carsten Fogh Nielsen er ikke i tvivl om, at en del af målet med kontoen er opnået.

"Målet var at afmystificere det at arbejde på universitetet. Så folk ser vores dagligdag. Det gode ved at bruge Twitter er, at man er tvunget til at være skarp på at forklare, hvad man vil," siger han med underforstået reference til de 140 tegn, man har at gøre godt med i hvert tweet.

Lone Koefoed Hansen forklarer, at kontoen har åbnet både andres og egne øjne for, hvor mange forskellige emner der forskes i på Aarhus Universitet. Men de skiftende emner stiller også krav til den, der har kontrollen med kontoen.

"Vi er ikke interesserede i, at de skal være på farten hele tiden. Man skal tænke sig om, hvis det skal være interessant. Og hvis det skal være en god samtale, man får ud af det, skal man også kunne svare på spørgsmål og være med i samtalen løbende," forklarer hun

Uden filter
Til gengæld blander ingen af de to sig i, hvad der skrives på kontoen. Hele formålet med kontoen er nemlig at omgå de gængse kommunikationsveje.

"Tanken er, at det skal være helt uden filter. Folk står selv på mål for det, de skriver. Det hele foregår uden for den strategiske kommunikation," siger Lone Koefoed Hansen og får opbakning af Carsten Fogh Nielsen:

"Det er et forsøg på at lade forskerne tale for sig selv. På Twitter er det mig, der taler, ikke alle mulige andre."

Administrationen begrænser sig til, at primært Lone står for at sætte det hele i system i løbet af et semester, og så sendes kontoens manifest ud til den, der skal overtage kontoen. Derudover er den i vid udstrækning selvkørende.

"Det er svært"
De to kan faktisk stadig selv få præstationsangst, når de en sjælden gang i mellem selv administrerer kontoen. Det er ikke så let, som man måske tror.

"Man skal lige pludselig forklare alle de ting, der kan virke som selvfølgeligheder. Hvorfor man reelt gør, som man gør i løbet af en uge," siger Carsten Fogh Nielsen og får opbakning af Lone:

"Det er ret svært at være det. Man er AUForsker på en anden måde, end man er sig selv. Fra den her konto gør jeg det anderledes end fra min egen. Og det kan man se generelt for dem, der overtager kontoen."

Du kan læse med på AUForskers Twitter-konto, hvis du vil følge med i den aktivitet, der er på kontoen. Lige nu er der dog sommerpause. Og du kan selvfølgelig følge de to fra deres private Twitter-kontoer her: Carsten @filoffen Fogh Nielsen og Lone @koefoed Hansen.