Lækket notat: Danmark vil mørklægge handelsaftale
En række lækkede notater fra regeringsforhandlinger i Bruxelles skulle vise, at Danmark ønsker centrale oplysninger om den internationale handelsaftale TiSA mørklagt. Enhedslisten indkalder nu udviklingsminister Mogens Jensen (S) i samråd om sagen.
De lækkede notater kommer fra den tyske NGO PowerShift, som arbejder for bedre energiudnyttelse og ”retfærdige internationale økonomiske forbindelser”.
”Dette er regeringsdokumenter fra handelsforhandlinger mellem medlemslande, som finder sted hver uge. I ny og næ får vi fat i disse rapporter og deler oplysningerne, fordi de giver en mere og åben debat om de ellers meget lukkede forhandlinger. I notatet om TiSA fremgår det bl.a. at Danmark har store bekymringer omkring offentliggørelse af forhandlingsdokumenterne”, siger grundlægger af PowerShift Peter Fuchs til Magisterbladet.
Minister i samråd
Oplysningerne får Enhedslisten til at indkalde den danske handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i samråd for at få svar.
”Vi bliver nødt til at finde ud af om disse oplysninger holder vand, og om det virkelig er rigtigt, at regeringen er den fremmeste fortaler for mørklægning og vidtgående rettigheder til investorer, så de kompenseres, hvis vi træffer demokratiske beslutninger om bedre forbruger-, miljø og arbejdstagerrettigheder”, siger EU-ordfører i Enhedslisten Nikolaj Villumsen.
Han mener, at Danmark bør arbejde for åbenhed og ikke mørklægning i så vigtige forhandlinger. Det skal ministeren derfor svare på.
”Hvis det er rigtigt, at den danske regering har insisteret på lukkethed af forhandlingsmandatet, er det dybt problematisk”, siger Nikolaj Villumsen.
DK går enegang
TiSA er en global handelsaftale, som skal gøre det lettere for virksomheder at operere tværs af grænserne.
Denne globale handelsaftale, som er fremmet af USA og EU, dækker 50 lande og er blevet kritiseret af bl.a.
fagforeninger over hele verden med Public Services International (PSI) i spidsen.
PSI, som repræsenterer 20 millioner arbejdstagere i 154 lande, har således tidligere udsendt en rapport, hvor det forklares, at TiSA truer med at give multinationale selskaber permanent ret til at privatisere offentlige tjenester som transport og sundhedspleje i lande over hele verden.
Ifølge WikiLeaks har omfanget af hemmelighedskræmmeriet omkring TiSA været endnu højere end den også kontroversielle Trans-Pacific-partnerskabsaftalen (TPPA) og den Transatlantiske pendant TTIP.
De lækkede notater om TiSA viser ifølge PowerShift, hvordan et stort flertal af landene bag forhandlingerne bortset fra Danmark og Litauen går ind for offentliggørelsen af forhandlingsnotaterne. Disse landes begrundelse er, at gennemsigtighed om forhandlingerne er vigtig for accept af aftalen. Danmark går derimod enegang med Litauen. Mens Danmark kan forstå argumenterne for offentliggørelsen af mandatet og principielt set støtter gennemsigtighed, har Danmark store bekymringer omkring offentliggørelsen af de hemmelige handelsdokumenter, lyder det i notaterne.
Trods Danmarks bestræbelser på at mørklægge forhandlingerne blev forhandlingsdirektivet offentliggjort af Kommissionen i sidste måned.
Lukkethed bekymrer
Også formand for Dansk Magisterforenings Privatsektor Camilla Gregersen finder det demokratisk meget betænkeligt, hvis forhandlingsdokumenterne omkring de transatlantiske aftaler som TiSA bliver hemmeligholdt.
”Det skriftlige grundlag for de politiske forhandlinger om noget så vigtigt skal det være muligt at få indsigt i”, siger Camilla Gregersen.
Hun forklarer, at eksempelvis faglige organisationer og forskere skal kunne byde ind med, hvilke konsekvenserne aftalerne kan få for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Det er uacceptabelt, hvis grundlaget for handelsaftalerne ikke kommer til løbende, fri debat.
”Debatten skal ske, inden aftalerne er indgået. Bagefter kan det være lige meget, for så kan relevant viden ikke ændre noget”, siger Camilla Gregersen.
Hun finder det helt besynderligt og beskæmmende, hvis Danmark af alle lande taler for lukkethed og en hemmeligholdelse af forhandlingsdokumenterne om de vigtige handelsaftaler.
”Det rimer meget dårligt med demokrati og ytringsfrihed, som jo grundlæggende handler om retten til debat om væsentlige emner", siger Camilla Gregersen.