Dansk Magisterforening

OK 2014: TDC’s AC-formand: Smalt forlig

Af Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Efter hårde forhandlinger måtte akademikere og ledelse i TDC opgive selv at blive enige om en ny overenskomst. Nu har forligsmand Asbjørn Jensen hjulpet parterne frem til et forlig. TDC- akademikernes formand, Jan Bardino, kalder forliget ”smalt”, men anbefaler sine medlemmer at stemme ja.

De fleste akademikere i TDC kan bevare deres realløn i år, og dermed er listen over positive nyheder udtømt i forslaget til ny overenskomst for televirksomhedens over 1.000 akademikere.

”Det er lykkedes arbejdsgiverne at komme igennem med budskabet om, at der ikke er råd til lønudvikling. De har været dygtige til at trykke forventningerne ned med vedholdende klager over, at krisen ikke er ovre”, siger Jan Bardino, der er formand for AC-Tele og dermed fællestillidsrepræsentant for overenskomstansatte akademikere i TDC. 

Alligevel anbefaler han sine TDC-kolleger at sige ja til forligsmandens forslag, der giver 1,3 procent mere i en fælles lønpose. Posen skal bruges til individuelle lønstigninger i 2013. TDC’s akademikere er på individuel løn og den samlede lønsum aftales fra år til år. Selve overenskomsten løber i tre år.

”De 1,3 procent er en minimumsgaranti for 2013. Vores erfaring er, at vi ved årets udgang har fået lidt mere – ofte i omegnen af en halv procent. Hvis inflationen fortsat er lav, er reallønnen generelt ikke i fare”, siger AC-tele-formand Jan Bardino.

Forud for forhandlingerne satte TDC’s ledelse maksimalt pres på sine ansatte og deres forhandlere ved at opsige en række aftaler. For eksempel vil fratrædelsesaftaler ikke længere indeholde en ekstra godtgørelse oven i funktionærlovens bestemmelser. Samtidig har ledelsen gjort det klart, at der venter nye nedskæringer og fyringsrunder.

”Det lykkedes os at bevare aftalen om outplacementforløb i forbindelse med fratrædelser på det akademiske område. For de fleste vil et nyt job være vigtigere end en ekstra godtgørelse”, siger Jan Bardino.

Hans anbefaling af forliget bunder især i, at det lykkedes at afværge en lang række forringelser. TDC’s ledelse gik under forhandlingerne til frontalt angreb på den arbejdsgiverbetalte frokostpause, på pension og på feriepenge.

”Vi har forhandlet med åbent sind og taget alle ledelsens ønsker alvorligt. Det viste sig dog, at ledelsens krav var ensidige. Man ville ikke give noget til gengæld. Derfor brød forhandlingerne til sidst sammen og vi have forligsmandens hjælp til at nå frem til et forlig”, fortæller Jan Bardino.

Forliget sættes nu til en vejledende afstemning blandt TDC’s akademikere. Næste skridt for DM’erne er en afgørelse i DM Privats bestyrelse i begyndelsen af april. Bestyrelsens svar bliver lagt i forligsmandens store bunke. Et ja eller nej til hele bunken vil få indflydelse på private overenskomster for omkring 600.000 lønmodtagere i private virksomheder.


Læs også: DM Privat-formand: ”Ikke imponerende”