Ingrid Stage ind i udvalg om ytringsfrihed
Justitsministeriet har beskikket næstformand for Akademikerne og formand for DM, Ingrid Stage, som medlem af Udvalget om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger.
Offentligt ansattes brug af deres ytringsfrihed og meddeleret har det skidt i dagens Danmark. Selvcensuren vokser. Det viser adskillige undersøgelser. Blandt andet Magisterbladets egen ytringsfrihedsundersøgelse fra efteråret 2013 (omtalt i Magisterbladet nr. 1/2014), der fortæller, at 23 % af DM’s medlemmer på en offentlig arbejdsplads har afholdt sig fra at ytre sig offentligt af hensyn til deres arbejdsgiver, deres karriere og jobsikkerhed. I 2007 var andelen på 17 %.
Også en undersøgelse fra FTF blandt 4.000 ansatte afdækkede, at et flertal frygter negative konsekvenser på jobbet, hvis de åbner munden. Tallene bekræfter tendensen fra to tidligere FTF-undersøgelser af ytringsfrihed på arbejdspladsen.
Før jul udarbejdede Justitsministeriet et kommissorium for et udvalg, der bl.a. skulle overveje, om der var behov for lovfæstelse af gældende ret om offentligt ansattes ytringsfrihed og meddeleret, herunder behovet for en egentlig whistleblowerordning.
”Der er et stort behov for at styrke ansattes, lederes og mellemlederes viden om deres ret til ytringsfrihed. Der må gøres op med den selvcensur, mange offentligt ansatte pålægger sig selv. Vejledninger og betænkninger skal gøres klarere. I mange tilfælde er de ukendt land for de ansatte. Vi må have reelle ordninger, der gør det muligt at bruge sin ytringsfrihed og meddeleret, når det gælder kritik af forhold, der er til skade for samfundet og almenvellet – uden at man bliver ramt på sin karriere”, pointerer Ingrid Stage.
Whistleblowerordninger
Hun vil ikke afvise behovet for særlige whistleblowerordninger. Der kan være behov for anonymitet i visse tilfælde, men der må samtidig være procedurer for at undgå ren sladder. Vi må finde skillelinjen mellem ytringsfrihed og sladder.
Rasmus Willig, lektor på RUC, hvor han pt. arbejder på et treårigt forskningsprojekt om offentligt og privat ansattes ytringsfrihed, er ikke i tvivl om, at der er behov for lovgivning på området:
”En decideret lovgivning vil sende et signal om, at man erkender problemet med selvcensur, og at man mener det alvorligt, når man opfordrer ansatte til at ytre sig om forhold, der bør komme til offentlighedens kendskab”.
Rasmus Willig understreger i samme åndedrag, at der må garanteres maksimal sikkerhed for den eller dem, der tager bladet fra munden. Det kan eventuelt ske gennem særlige whistleblowerordninger.
Justitsministeriets udvalg skal færdiggøre sit arbejde i efteråret 2014. I udvalget sidder repræsentanter fra bl.a. universiteter, medier, fagforeninger og offentlige institutioner.