Dansk Magisterforening

Finansierings­krav belaster forsker­miljøer

Del artikel:

Universiteter er ikke gode nok til at hjælpe forskere med at finansiere deres arbejde.

Sådan lød et af budskaberne fra Marie Clarke, irsk ekspert i universitetsforskere og underviseres arbejdsmiljø, da hun torsdag på Københavns Universitet holdt det indledende oplæg på en konference om psykisk arbejdsmiljø på universiteterne.

Marie Clarke henviste til en stor europæisk undersøgelse blandt 17.000 VIP’ere fra 2008.

”Gennem de sidste 20 år er presset på forskere gradvist vokset. Over hele Europa har regeringerne løbende reduceret universiteternes bevillinger, hvilket har ført til et voksende krav om at finde alternative finansieringskanaler”.

Marie Clarke mener, at aben i sidste ende er havnet hos forskerne, og ifølge undersøgelsen er universiteterne ikke gode nok til at supportere forskerne, når der skal fundraisers. Og det går ud over arbejdsmiljøet.

”Det lægger et betydeligt pres på forskere, at de konstant skal lede efter forskningsmidler. Det gør din position usikker. Du skal publicere for at få mere finasiering og er konstant under pres for at finde ud af hvordan. Det lægger igen tid på den tid, du har tilbage til den faktiske forskning”.   

Konferencen er en udløber af overenskomstforhandlinger i 2013. I forlængelse af konferencen vil DM udarbejde en hvidbog om emnet.