DM’s formand i angreb på SR
Regeringen tørrer sit ansvar over for de ledige af på dagpengekommissionen, mener Ingrid Stage. Hun kritiserer samtidig LO’s top for at acceptere regeringens stejle kurs på dagpengeområdet.
Med en rekordhøj ledighed på 31,2 procent er nyuddannede akademikeres risiko for at havne på en sats svarende til kontanthjælp blot to år efter endt uddannelse højere end nogensinde før.
Heller ikke regeringen er optimistisk: Ifølge finanslovsudspillet ventes 5.372 ledige at gå fra dagpenge til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, et antal, regeringen skønner, vil vokse til 6.666 til næste år. Til trods for det vil regeringen først kigge på dagpengereglerne, når den såkaldte dagpengekommisson kommer med sine anbefalinger om over et år.
”Det er uforståeligt. Ikke at man har nedsat en kommission, for det kan være en god idé, men problemet er så soleklart, at man hverken skal være ekspert eller medlem af en kommission for at gennemskue, hvad der er behov for her og nu. Nemlig at genoptjeningsperioden forkortes. Og derfor klinger det hult, når regeringen siger, at den først vil lytte til kommissionen”, siger formand for DM Ingrid Stage.
Hun kritiserer samtidig LO’s top, der har valgt at acceptere regeringens indstilling, og ifølge Ingrid Stage oven i købet forsøger at skræmme den øvrige fagbevægelse til tavshed.
LO’s formand Harald Børsting sagde i sidste uge, at fagbevægelsen må holde op med at kritisere regeringen i dagpengespørgsmålet.
”Jeg er meget ærgerlig over, at både han og 3F’s nye formand føler sig kaldede til at pålægge både partier og andre fagforeningsrepræsentanter, at de skal holde op med at kritisere regeringen. DM varetager medlemmernes interesser, ikke noget partis interesser. De to formænd svækker presset på regeringen, og det ærgrer mig meget”, siger Ingrid Stage.
Heller ikke regeringens udspil om en fordobling af fradraget på faglige kontingenter eller de 1,5 milliarder kroner til velfærdsforbedringer i finanslovsudspillet mildner Ingrid Stage.
”Det får ikke DM til at slække på presset for en halvering af kravet til genoptjening af dagpengeretten. En fagforening skal gøre en særlig indsats for de dårligst stillede medlemmer - og det er dem uden dagpengeret”.
I sit finanslovsudspil lægger regeringen op til at bruge ekstra 1,5 milliarder kroner til velfærdsforbedringer, men finansminister Bjarne Corydon (S) har til dagbladet Politiken sagt, at der ikke vil blive brugt nye midler til ledige, der er ramt af dagpengereformen. Ingrid Stage opfordrer dog finansministeren til at revurdere sit standpunkt. Ifølge DM’s formand bør de ekstra midler på finansloven bruges til blandt andet en halvering af genoptjeningsperioden, jobskabelse og akut forsørgelse.