Vejen til det gode prompt
Prompting bliver en vigtigere og vigtigere kompetence for k-folk at mestre. Men hvordan gør man det bedst? Ekspert deler ud af tips og tricks.
Det seneste halvandet år har et nyt ord indfundet sig i k-fagsproget: Prompting. Men ligesom alle andre nye discipliner skal også prompting ind under huden.
Og der er især to faldgruber, som kommunikatører ofte falder i. Det forklarer den selvstændige tekstforfatter Gitte Stounberg, der står bag onlineskrivekurser.dk, og som afholder masterclasses i blandt andet brugen af ChatGPT.
“Den første fejl sker, hvis man bliver lidt for doven og forventer en perfekt og færdig tekst på baggrund af et enkelt prompt – og ikke bruger tid på at redigere sin tekst bagefter,” siger hun og uddyber:
“Man kan for eksempel tydeligt se i annoncerne på Facebook, at der er flere og flere, der bruger ChatGPT til at skrive – og desværre virker det ofte, som om det sker helt ukritisk. Det resulterer desværre i middelmådige annoncer, skrevet i et sprog, hvor der er tydelig afsmitning fra engelsk i ordvalget samt måden at skrive sælgende på.”
Den anden fejl sker, når vi giver for hurtigt op, forklarer Gitte Stounberg:
“Måske har du prøvet at bede Chat-GPT om at skrive noget og efterfølgende konstateret, at den kom med et komplet ubrugeligt skodsvar, dårlige ideer eller gjorde din korrekturlæsning uoverskuelig. Det er muligt, at svaret var ubrugeligt, men så skal du bare huske, at de svar, som den kommer med, aldrig kan blive bedre end dine prompts,” siger hun.
Præcist og konkret
Ifølge Gitte Stounberg er det “sjældent nok at skrive et enkelt prompt, og ChatGPT skal ikke nødvendigvis levere det færdige resultat bare sådan lige.”
“Når det kommer til at skrive, bliver resultatet nemlig ofte bedre, når man bruger den som en slags skriveassistent igennem processen. Til at finde den rigtige ide. Til at tjekke, at du kommer omkring det vigtigste. Til at skabe struktur. Til at redigere din tekst rigtig god ved for eksempel at omskrive klichéer og finde på sjove sammenligninger. Og ikke mindst til at læse korrektur,” siger hun.
De svar, som den kommer med, kan aldrig blive bedre end dine promptsGitte Stounberg, selvstændig tekstforfatter og kvinden bag onlineskrivekurser.dk
Hvad kendetegner et godt prompt?
“Det er præcist og super konkret. Det behøver ikke nødvendigvis være langt, men det skal indeholde nok oplysninger. Og så må det gerne stille krav til svaret. Det kræver øvelse at blive god til at prompte; at vide, hvordan man skal spørge, og ikke mindst, hvad man kan spørge om og kræve, når man prompter,” siger Gitte Stounberg.
Hun opfordrer alle kommunikatører til at prøve sig frem. For gennem praktisk erfaring får man bedst overblik over, hvilke muligheder sprogmodeller giver.
Her er konkrete tips og tricks til bedre prompts
Kommagasinet har bedt Gitte Stounberg om at give konkrete eksempler på, hvordan man kan forbedre sine prompts. Det seneste år har mere end 1.000 selvstændige og ansatte indenfor kommunikation og marketing deltaget i hendes online masterclass, hun har lavet onlinekurser om ChatGPT for Go’Learn og afholdt 17 fysiske work-shops for virksomheder og foreninger.
1. Når du vil bruge ChatGPT til at få ideer til SoMe-indhold
ChatGPT kan levere mange ideer på rekordtid. Den store mængde betyder, at der også kan være forslag, som man aldrig selv var kommet på.
EKSEMPEL PÅ PROMPT: Hvad kan jeg dele på sociale medier?
PROBLEM: Når du spørger generelt, så får du generelle svar – og det kan godt føles lidt ubrugeligt, hvis man håbede på noget genialt.
FORSLAG TIL ET BEDRE PROMPT: Jeg er [beskriv afsender], og jeg har brug for ideer til, hvad jeg kan dele på [socialt medie]. Jeg vil gerne [beskriv mål som for eksempel rækkevidde, salg med mere.]. Lav en liste med mindst 10 ideer, som [stil eventuelt krav til humor, overraskende vinkel med mere.]
RESULTAT: Jo mere konkret du bliver, jo bedre idéer får du. Husk i øvrigt, at du kan bede om nye ideer igen og igen, indtil der dukker en god ide op. Og når der kommer en ide, du kan lide – lad os sige, at den foreslår en challenge – så bed gerne ChatGPT om at lave en liste med forslag til, hvad denne challenge kan indeholde. Du er ikke nødvendigvis færdig efter et prompt.
2. Når du vil bruge ChatGPT som sparringspartner
ChatGPT kan vurdere alt fra overskrifter og indledninger til afsnit og din sætningsstruktur.
EKSEMPEL PÅ PROMPT: Hvad synes du om denne [beskriv teksttype] [indsæt tekst]?
PROBLEM: ChatGPT skal nok vurdere det, du beder den om, men du skal være opmærksom på, at den ikke har din erfaring med den specifikke kontekst og målgruppe, ligesom den kan misse kulturelle nuancer.
FORSLAG TIL ET BEDRE PROMPT: Hvad kan jeg gøre for at forbedre denne [beskriv teksttype] [indsæt tekst]? Mit mål er [skriv lidt om, hvad du gerne vil opnå]. Lav en liste med forslag til, hvordan [teksttypen] kan forbedres.
RESULTAT: Du har nu overblik over, hvad ChatGPT mener, at du kan forbedre, hvorefter du kan bruge din erfaring og viden om målgruppe og kontekst til at vurdere, hvad der skal gøres. Og husk, at det ikke slutter her. Hvis den for eksempel foreslår, at du skal bruge mere humor, så bed den om at lave en liste med forslag til, hvordan du kan gøre det.
3. Når du vil læse korrektur
Hvis du ikke har prøvet at bruge ChatGPT til at læse korrektur, så har du snydt dig selv for noget, der virkelig kan spare dig for tid og gøre dine tekster mere korrekte.
EKSEMPEL PÅ PROMPT: Læs korrektur på dette [indsæt tekst].
PROBLEM: Hvis du beder ChatGPT om at læse korrektur på denne måde, så mister du nemt overblikket over, hvad der bliver rettet. Du risikerer også, at den lige ’optimerer’ på
noget eller retter noget, der ikke er en fejl.
FORSLAG TIL ET BEDRE PROMPT: Læs korrektur på denne tekst, og fremhæv alle komma- og grammatikfejl med fed: [indsæt tekst].
RESULTAT: Du har nu overblik over, hvilke rettelser ChatGPT foreslår. Og det betyder, at du lynhurtigt kan rette det, der rent faktisk er fejl.