Hvis vi vil noget nyt, må vi gå nye veje,’ skriver Mette Aagaard i bogen ’Medledelse – Når teamet er chef’. Og det beskriver vel egentlig meget godt de brydninger, der sker i samfundet og på arbejdsmarkedet lige nu. Der bliver diskuteret arbejdstid, fleksibilitet og frihed som aldrig før, og flere virksomheder har kastet sig ud i eksperimenter med 4 dages arbejdsuge – indtil videre med gode resultater.
Mennesker i nutidens samfund søger efter mening og vil ikke længere komme hjem fra arbejde helt opbrugte og uden energi til deres resterende tilværelse, så vi går ikke længere på arbejde kun for at tjene penge. Flere og flere går ikke op i vækst, men i stedet i meningsfuldhed og kærlighed til os selv, til andre og til planeten.
Og Mette Aagaard, der har over 20 års erfaring med ledelse og organisationsudvikling, er en af dem, der mener, at vi skal gentænke den hierarkiske struktur i organisationer og den måde, vi (for)bruger ressourcer. Det være sig både menneskelige ressourcer og planetens:
’Vi skylder os selv og kommende generationer at finde andre og mere langtidsholdbare forslag til, hvordan vi indretter organisationer og arbejdsliv. Meget i vores systemer i dag er hverken godt for mennesker, økonomi eller planeten,’ skriver hun.
Når vi taler om, at vi måske skal i gang med at eksperimentere i stedet for at holde fast i gamle vaner af frygt for, hvordan det vil gå med alt det nye, kan medledelse så være et greb? Kan medledelse være en af vejene til, at vi får et mere bæredygtigt arbejdsliv, som vi kan holde til? Kan det være en måde at fastholde medarbejdere og skabe tilknytning til virksomheden?
Mindre hierarki mere samarbejde
Mangel på kontrol og indflydelse på arbejdet er ofte forbundet med øget stress og risiko for udbrændthed. Ved at give medarbejdere større indflydelse kan organisationer hjælpe med at reducere disse risici. Når medarbejdere har mulighed for at træffe beslutninger, der påvirker deres arbejdsvilkår og -processer, føler de sig mindre magtesløse og mere i stand til at håndtere arbejdspres og forventninger.
Medledelse skal altså være med til ’at skabe arbejdspladser, som tilbyder meningsfulde arbejdsfællesskaber, som bedre kan gøre en forskel, gribe muligheder og reagere på behov.’ Medledelse skal styrke organisationens og medarbejdernes samlede evne til at løse opgaverne og sikre medarbejderne mere medbestemmelse. Fokus er på opgaven og teamet og derigennem på at skabe arbejdspladser, som mennesker trives i.
Lederens rolle bliver derfor at være mere understøttende, faciliterende og spørgende. Lederen skal sørge for at sikre klare rammer, retning og mandater og dermed også, at organisationen kontinuerligt understøtter principperne for medledelse.