Forskerforum nr. 6. 2024
Klar besked: Vi når ikke i mål med kandidatreformen med fireårige erhvervskandidater
Universiteter, arbejdsgivere, studerende og faglige organisationer er enige om, at det bliver umuligt at få virksomheder og studerende til at vælge en erhvervskandidat med de vilkår, de stilles i udsigt.
Selvtilrettelæggere
De videnskabeligt ansatte får lavet et tillæg til deres ansættelseskontrakt, hvor det fremgår, at de er selvtilrettelæggere, så de ikke skal registrere deres arbejdstid. Det vækker undren hos fagforening, der rejser tvivl om, hvorvidt der er foretaget en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, som loven kræver.
Halv milliard ekstra i frie midler til universiteterne
Et bredt politisk flertal har fordelt forskningsreserven på 5,5 milliarder kroner. Traditionen tro er de fleste midler øremærket til en lang række formål – herunder flest til grønne forskningsinitiativer – men som noget nyt er der afsat 500 millioner kroner i frie midler til universiteterne.
Udenlandsk professor: Usikre og snørklede danske karriereveje koster os de største talenter
Svensk-amerikanske Niklas Elmqvist, der er professor i datalogi på Aarhus Universitet, mener, at usikre karriereveje med ringe muligheder for at blive forfremmet til professor tvinger talentfulde forskere væk. Alle fastansatte lektorer burde have mulighed for at blive professorer, hvis de lever op til de faglige krav, siger han.
AAU Starter eget open access-forlag
Med en ny udgivelsesplatform vil AAU slå et ekstra slag for Open Access og samtidig skabe en kanal for forskning, der sjældent bliver publiceret.
De interdisciplinære
Der er stor efterspørgsel efter forskning på tværs af videnskaber, men unge, interdisciplinære forskere får ikke nødvendigvis den støtte og sparring, de har brug for, siger lektor Ninna Meier.
"De tænker resultater, jeg tænker proces"
Som samfundsfaglig forsker på sundhedsområdet kan Andreas Kjær Stage godt savne samtaler i sit eget fagsprog. Men han føler, at han gør en forskel.
Farvel til forskerdrømmen
Efter knap 20 år som kønsforsker på Aalborg Universitet blev Helene Pristed Nielsen fyret. Det sendte hende på intensiv jobjagt, og med hjælp fra netværk og karrierekonsulenter knækkede hun koden til en karriere uden for akademia. I dag er hun ansat som mangfoldigheds- og ligestillingsrådgiver i Søværnet og kunne ikke drømme om at vende tilbage til universitetsverdenen.
Bypalaver om SDU Vejle
Økonomien er faldet på plads, og dermed står det fast, at SDU får ny campus i Vejle. Nu starter det lokalpolitiske spil om beliggenheden – på den dyre havnefront eller ved socialdemokratformandens café?
Hjernens veje
Forskeren Bruno Cisterna har frembragt vigtig viden om årsagen til sygdomme i hjernen, og så kom der også et flot billede og en fotopris ud af anstrengelserne.
Ph.d. om dansk standupcomedy: “Vi er ikke et særligt høfligt folkefærd”
Standupcomedy i Danmark kommer fra afrikansk-amerikanske traditioner, selvom danskernes humor i højere grad minder om briternes, fortæller Signe Moore, ph.d.-studerende på Københavns Universitet.
Et får i ulveklæder
Benjamin Anker narrer sine studerende. De tror, de får overfladelæring og en direkte vej til gode karakterer, men når de først er trygge, lister han faget ind under huden på dem.
KU springer på tampontoget
Mange universiteter ude i den store verden tilbyder gratis hygiejneprodukter til studerende og ansatte, og fra næste år gør Københavns Universitet det også.