Dansk Magisterforening

Forskerforum nr. 3. 2024

Tema om løn

Download magasin

Misundelse er en grim ting

Ekstraordinære lønninger som dem, der omtales i nærværende nummer af Forskerforum, kan kun forklares gennem geniets forrang.

Leder

Ny undersøgelse: Kvinder dropper forskerkarrieren, når de får børn

Ny undersøgelse viser, at flere kvinder forlader akademia, når de får børn, end det er tilfældet for deres mandlige kolleger. De kvindelige småbørnsforældre, der satser på en karriere på universitetet, har tilmed sværere ved at få en fast stilling end mænd med børn.

Arbejdstilsynet: Usundt at være ph.d.-studerende på CBS

Ph.d.-studerende på CBS møder ’uklare og modstridende krav’ i forhold til deres opgaver med både undervisning og afhandling. Det er i strid med arbejdsmiljøloven, har Arbejdstilsynet fastslået i et påbud, der kræver markante forbedringer. “Vi må tage på os, at vi ikke har stillet tilstrækkeligt klare retningslinjer,” siger forskningsdekan.

“I projektarbejdet kunne man tage fat i struben og få rystet en ordentlig akademiker ud af dem”

Mogens Ove Madsen har været på AAU siden 1974, hvor dunsten af skråtobak stadig hang i C.W. Obels bygninger. Dengang som nu var det PBL, der gjorde universitetet til en social rambuk, men læringsmodellen lider under tidens økonomiske tænkning, mener han.

Ekspert: Studenterprotester handler om mere end Palæstina-konflikten

Det er fantastisk, at studerende engagerer sig og bringer emner på banen, som ledelsen og ansatte på universitetet har været blinde for, så længe det foregår fredeligt, siger Gritt B. Nielsen, der forsker i studenteraktivisme på DPU ved Aarhus Universitet.

Nyheder

Kæmpe lønforskelle mellem forskere

Aktindsigt viser, at Danmarks højestlønnede forsker har rundet to millioner kroner i årsindtægt. Det er mere end det dobbelte af, hvad professorer tjener i gennemsnit, og mere end hvad både statsministeren og den højestlønnede rektor får. Evnen til at skaffe eksterne midler fra fonde er blevet afgørende for lønnen.

Så meget tjener de højestlønnede forskere og ledere på universiteterne

Se hvor meget de højestlønnede forskere og ledere på hver af de otte universiteter fik udbetalt i løn i 2023.

En lokal tillidsrepræsentant er afgørende for at få mere i lønningsposen

Lars Elbæk, der er lektor og tillidsrepræsentant ved Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, har på seks år skaffet sine kolleger væsentligt mere i løn ved de årlige lønforhandlinger. Han mener, at lønåbenhed er afgørende. Det bekræfter arbejdsmarkedsforsker, der mener, at mange snyder sig selv, fordi de putter med, hvor meget de tjener.

DM-konsulent: Lektorer på SDU har et lønefterslæb på 30.000-40.000 kroner

Er du lektor på Syddansk Universitet, tjener du sandsynligvis en del mindre end landsgennemsnittet. En væsentlig årsag er manglende ledelsesfokus på de årlige lønforhandlinger, mener DM-konsulent.

Tema om løn

Computerspil indeholder særlige kneb, der får dig til at bruge penge

Ph.d.-studerende ved IT-Universitetet i København Leon Y. Xiao forsker i computerspil med de gambling-lignende ’loot boxes’, i håbet om at der kommer bedre lovgivning på området.

Gaven fra Darwin

Inden Charles Darwin med evolutionsteorien vendte op og ned på alt, hvad man tænkte og troede, skulle han lige klassificere nogle krebsdyr. Det kom til at tage otte år og krævede blandt andet hjælp fra det naturhistoriske museum i København.

“Min isse skal være nybarberet, når jeg skal undervise”

Der er mange praktiske forhold omkring undervisningen, der ikke bliver belyst i den pædagogiske litteratur, selv om de er vigtige. Det vil Søren Boy Skjold råde bod på med en bog, der giver råd og forslag helt ned i katederhøjde.

Gode tider på AU, men ikke så gode, at det gør noget

Pengene vælter ind i Aarhus efter held på finansmarkedet. Men aktiefesten kommer ikke til at kunne mærkes på de fag, der sidste år måtte skære i budgetterne.

Faste elementer

Jeg er ikke en robot [x]

Kunstig intelligens vil ikke erstatte de fleste arbejdspladser inden for humaniora. De er nemlig allerede væk. Men chatrobotterne tilskynder os til at få dem tilbage.

Kronik