Dansk Magisterforening

Bagsiden: Forskningen slår det fast: Julemanden tilgodeser ikke artige børn

Har du været artig? Spørger Julemanden den lille dreng. I virkeligheden er han bedøvende ligeglad, viser forskningen. © Foto: Unsplash

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Hvad var det, der fik Julemanden til at styre sin kane udenom 18 medicinske børneafdelinger juledag 2015? Det har en gruppe folkesundhedsforskere undersøgt. Resultatet chokerer og bryder afgørende med vores forestilling om Julemanden.

He's making a list, 
And checking it twice, 
Gonna find out, 
Who's naughty or nice. 
Santa Claus is coming to town
 

Artige børn får fine gaver, møgunger får ingen. Den opfattelse har en fast plads i juletraditionen over den ganske verden og indgår utvivlsomt et vigtigt redskab i diverse børneopdragelsesstrategier ude i de små hjem. 

Men ingen – selv ikke de højst besungne legender – er hævet over den sandhedssøgende forsknings skarpe og afslørende belysning.  

Således satte fem forskere og to studerende sig for at afprøve, om det kan påvises videnskabeligt at julemanden forholder sig til artighed, når han lægger sin rute. 

Metoden, som forskergruppen med John Park fra Harvard T.H. Chan School of Public Health i spidsen greb til, var at undersøge, hvilke faktorer, der var afgørende for, om Julemanden besøgte britiske hospitalers børneafdelinger på juledag 2015. 

Resultatet af undersøgelsen, som blev publiceret i det medicinske tidsskrift The BMJ i december 2016, var at Julemanden havde besøgt langt de fleste børneafdelinger i Storbritannien – 168 ud af 186. Det efterlod dog stadig 18 afdelinger og dermed en reel gruppe af syge børn, som Julemanden havde valgt at springe over. 

For at undersøge sandsynligheden for, at den gruppe børn havde været mere uartige, trak forskerne data omkring skolefraværsraten i de forskellige regioner – altså hvor meget børn pjækkede. Der var imidlertid ingen statistisk korrelation mellem pjæk og risikoen for, at en børneafdeling i regionen ikke ville få besøg af Julemanden. 

Forskerne trak også data fra Justitsministeriet for at se på raten for ungdomskriminalitet. Igen: ingen statistisk korrelation. 

Men hvad kunne det så være, som afholdt Julemanden fra at komme nogle steder? Måske var det simpelthen et spørgsmål om logistik? For at afklare den faktor undersøgte forskerne afstanden mellem Nordpolen og de enkelte børneafdelinger. Ingen statistisk korrelation. 

Men så tog forskerne endnu en faktor ind: socioøkonomiske udfordringer. Hvert hospital fik udregnet en score baseret på syv måleindikatorer i det område, hospitalet lå: indkomst, beskæftigelse, sundhed, uddannelse, boligmuligheder, bomiljø og kriminalitet. Og så var der bingo. Hvis hospitalets score for socioøkonomiske udfordringer var høj, var der signifikant større risiko for, at Julemanden ikke lagde vejen forbi. 

Hermed kunne forskergruppen konkludere: ”Studiets resultater afkræfter den traditionelle tro at Julemanden belønner børn ud fra hvor artige eller uartige, de har været i det forløbne år.” 

Og med dette lille omvendte juleeventyr vil Forskerforum ønske alle læsere en glædelig jul.