Spring menu over
Dansk Magisterforening

Forskerforum nr. 5, 2023

Forside052023

Tema om internationalisering

Download magasin

Medarbejdere frygter lukning – campusoverdragelse kollapset

RUC’s overtagelse af SDU’s campus i Slagelse bliver ikke til noget. Parterne kunne ikke blive enige om, hvor meget RUC skulle kompenseres for at overtage de underskudsgivende uddannelser. Nu frygter medarbejderne, at campussens dage kan være talte.

Ny undersøgelse blandt tillidsvalgte: Universitetsansatte ønsker at kunne vælge og afsætte deres ledere

Et flertal af tillidsvalgte på universiteterne vil have en ny styrelseslov, der giver de ansatte mulighed for at vælge rektor, dekaner og institutledere og afsætte dem igen. Og så drømmer de også om at slippe for politisk indblanding i universiteternes interne forhold.

Grøn forskning bliver slagtet

Der skal stadig skæres to procent årligt af den forskningsbaserede myndighedsbetjening. Det betyder, at forskning på miljø- og landbrugsområdet får stadig færre midler. Og selvom sparekniven allerede har skåret dybt, kan det komme til at ske igen, advarer dekan. Problemet har ikke politisk bevågenhed, forklarer SF-ordfører.

Ny undersøgelse: Forskere genfinder arbejdsglæden, når de slipper for bureaukratiske regler

Forskere roser Villum Fondens Experiment-program til skyerne i ny undersøgelse. De fortæller, at de fik glæden ved forskningen tilbage, da de fik frihed til at afprøve deres mest vilde ideer uden at skulle leve op til detaljerede krav og regler.

Jagten på Humboldts ånd

I den danske debat står navnet Humboldt for det ideelle universitet, som vi til enhver tid skal stræbe efter. Men findes det ideal i virkeligheden? Forskerforum har besøgt det originale “humboldtske universitet” i Berlin, hvor dørene mod verdsligheden også har måttet give efter for presset.

Forskere i protest: Koranlov truer også forskningsfrihed

Regeringens lovforslag, der skal ulovliggøre krænkelse af religiøse symboler, er et anslag mod ytringsfriheden og dermed også mod forskningsfriheden. Det mener professor Frederik Stjernfelt, initiativtager til en protestskrivelse, som en række danske og udenlandske forskere har skrevet under på.

Nyheder

Fire ud af ti forskere er nu udlændinge

43 procent af forskerne på de danske universiteter har nu et andet statsborger­skab end dansk. Internationalisering er velkommen, mener de fleste, men udviklingen skaber også en række problemer i forhold til at sikre den danske arbejdsmarkedsmodel og en ligelig fordeling af undervisning og andre arbejdsopgaver mellem de danske og udenlandske ansatte.

Xiaoli blev tillidsrepræsentant for at forsvare den danske model

Xiaoli Guo Larsén mener, at hendes internationale baggrund og køn har været en fordel som TR, da både de kvindelige og udenlandske ansatte lettere har kunnet spejle sig i hende.

Tema om internationalisering

En magisk skovtur

I de sydindiske skove har natdyrene deres egen diskofest. Det er ildfluerne, der leverer showet, som fotografen Sriram Murali – med lidt teknisk fiksfakseri – har indfanget.

Marie Bendix Simonsens nyfødte patienter skal have lige så mange kalorier som en cykelrytter under Tour de France

I Marie Bendix Simonsens ph.d.-projekt ser hun på, hvordan tidligt fødte børn kan få bedre ernæring.

Årets underviser: Det er ikke one size fits all

Studerende har forskellige forudsætninger, når de starter et kursus. Men hvis man varierer undervisningen, øger man chancen for, at alle får noget ud af det – uden at det går ud over niveau og læringsmål. Det fortæller Lena Brogaard, vinder af årets undervisningspris, der efter en dårlig start som underviser selv gik i gang med forskningslitteraturen for at kunne gøre det bedre.

Grund til brok? Så højt-/lavtlønnede er lektorerne

Med overenskomstforhandlinger på vej er det et passende tidspunkt at brokke sig over sin løn. Forskerforum leverer her særligt for lektorerne et mere eller mindre relevant sammenligningsgrundlag.

Faste elementer