En verden af hvirvelløst liv på ishavets bund
Laurent Ballesta vandt kategorien ”Bedste portfolio” i fotokonkurrencen Wildlife Photographer of the Year. Alle konkurrencens vinder- og finalistbilleder kan ses på en udstilling på Statens Naturhistoriske Museum frem til 27. august 2023. © Foto: Laurent Ballesta
Fransk fotograf og forsker har været dybere end nogen andre fotografer. En dykkerekspedition ved Antarktis, der krævede to års forberedelse, har skabt enestående billeder af områdets enorme biodiversitet.
En havsvamp omklamret af en hel parade af bløddyr – fra enorme slimbændler til søstjerner. Det var et af de betagende syn, fotograf og marinbiologisk forsker Laurent Ballesta fandt på den 32 meter dybe havbund ud for Adélie Land i Antarktis.
Han har kaldt fotoet for ”Livets pyramide”. Og for en udenforstående er det da også overraskende, at der under Sydpolens is, i temperaturer under frysepunktet, findes en så stor rigdom af liv, at dyrene ligefrem ligger i store klumper. Men trods de ekstreme forhold er Antarktis hjemsted for en enorm biodiversitet. Det anslås, at der findes 17.000 forskellige arter af hvirvelløse dyr, hvoraf mange ikke findes andre steder i verden.
Dykkene, der ligger bag dette og andre berømmede billeder, var på flere måder en ekstrem bedrift. Planlægningen af ekspeditionen tog to år at gennemføre, et hold af specialdykkere og en masse specialudviklet udstyr. Ballesta, der har dykket og fotograferet mange steder, beskriver selv dette som det mest krævende. På grund af isen er der kun én indgang og udgang. Og så er den store dybde en udfordring, for når man dykker dybt og længe, kræver opstigningen også længere tid. For Ballesta betød det ophold på op til fem timer i vand på -1,8 grader – næsten ubærligt trods fem lag undertøj og elektriske varmekilder under dragten.
”Det tog mig syv måneder at komme mig over smerten og kulden i mine tæer”, fortæller Ballesta til dykkermagasinet Rising.
Men franske Laurent Ballesta er lidt af en supermand. Et af de 32 dyk, han foretog på ekspeditionen, var det længste og dybeste dyk, der nogensinde er udført i Antarktis. Og Ballesta står i forvejen bag en anden rekord, nemlig et fotografi taget på 200 meters dybde, hvilket er det dybeste nogensinde.
Inspirationen til eventyrene på det dybe vand kommer fra en anden superdykker – legenden Jacques Cousteau, der var Ballestas store helt i drengeårene. Men det var ikke kun dykningen, der inspirerede. Det var også forskningen.
”Når du ser Cousteaus film, er det marinbiologen, der er den mest interessante fyr. Marinbiologen har svarene på alle spørgsmålene; han kender navnene på alle fiskene og deres adfærd. Så det var klart, at jeg også måtte blive marinbiolog”.