Spring menu over
Dansk Magisterforening

Kunstig (u)intelligens bag sensation

Skærmbillede ChatGPT

© Illustration: skærmbillede ChatGPT

Bagsiden
Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Chatbot udnævner afdød nobelprisvinder til Danmarks mest succesfulde nulevende forsker.

Har Danmark en eller to nulevende nobelprisvindere?

En konsultation med den nyeste internetteknologi om spørgsmålet har forårsaget pludselig tvivl på Forskerforums redaktion.

Som bekendt har udviklingen inden for kunstig intelligens medført, at man kan overlade en god del af sit intellektuelle arbejde til såkaldte chatbots. På Forskerforum vil vi naturligvis ikke virke gumpetunge over for det teknologiske fremskridt, så vi bad den populære ChatGPT – I ved, den, som studerende bruger til at skrive deres opgaver – lave vores research og udpege Danmarks mest succesfulde nulevende forsker.

Svaret overraskede på flere måder. ChatGPT tog naturligvis sine forbehold – det kommer an på definitionen af succes. Men den ville trods alt godt fremhæve fire “succesfulde og anerkendte forskere i Danmark”: Thomas Sinkjær for hans forskning i biomekanikken i muskelfunktion, Lone Simonsen for hendes forskning i epidemiologi, Bjarne Andresen for hans forskning i kvantefysik og endelig Jens Christian Skou for hans opdagelse af Na-K-ATPase-enzymet, som gav ham Nobelprisen i kemi i 1997.

Nu er der naturligvis mange forskere at vælge imellem. Men den nyslåede nobelprisvinder Morten Meldal havde måske været oplagt for mange at nævne først. Eller Bent Flyvbjerg – verdens mest citerede på sit forskningsfelt.

Nå, men fair nok. Thomas Sinkjær er jo generalsekretær for Videnskabernes Selskab og en meget lovprist forsker. Corona-Lone blev næsten folkeeje som en af Covid-pandemiens myndige stemmer, og Bjarne Andresen – ja, på Forskerforum kender vi ham nok mest for hans mangeårige virke som TR på Niels Bohr Institutet og et aldrig svigtende mod til at skælde ud på ledelse og andre højere magter.

Men Jens Christian Skou? Vi troede faktisk ikke, han levede længere.

Derfor foretog vi undtagelsesvist et dobbelttjek og spurgte ChatGPT: Lever Jens Christian Skou stadig?

“Ja, Jens Christian Skou er stadig i live. Han blev født den 8. oktober 1918 og er en dansk biokemiker og professor emeritus. Han modtog Nobelprisen i kemi i 1997 for sin opdagelse af Na-K-ATPase-enzymet, som er et vigtigt enzym i cellemembraner. Skou fortsatte med at arbejde i mange år efter sin pension og er stadig aktiv i forskerverdenen”, kom det overbevisende fra chatbotten.

Det kunne have været en sensation og skaffet Forskerforum en masse opmærksomhed – historien om den 104-årige Jens Christian Skou, der stadig er aktiv forsker. Men vi er nødt til at konstatere, at ganske mange andre kilder peger på, at Skou døde i maj 2018 – et lille halvt år før han ville være fyldt 100 år.

Og samtidig må vi konstatere, at der nok stadig går et halvt års tid, før vi kan smække benene på skrivebordet og overlade al Forskerforums redaktionelle arbejde til den kunstige intelligens.