Spring menu over
Dansk Magisterforening

Med forskerne i et brændende helvede

Månedens foto: Vulkan

© Foto: Arturo Rodriguez

Månedens foto
Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Fotografen Arturo Rodriguez brugte en måned på at følge forskeres arbejde i forbindelse med et udbrud fra vulkanen Cumbre Vieja på De Kanariske Øer.

Det var en katastrofe under opsejling, da vulkanen Cumbre Vieja på den kanariske ø La Palma gik i udbrud den 19. september 2021.

Da udbruddet tre måneder senere blev erklæret forbi, var 1.345 huse, et stort område med marker og mange af de bananplantager, der udgør halvdelen af øens økonomi, ødelagte.

Samtidig var udbruddet genstand for en enorm forskningsaktivitet. I forvejen er vulkanen blandt de forskningsmæssigt mest overvågede.

“Der er universiteter og alle mulige forskningsenheder, der arbejder der, og hver dag søges der tilladelse til overflyvning af mere end 300 droner med termiske kameraer og alle mulige apparater, der kan måle gasser, temperaturer og så videre”.

Sådan fortæller fotografen Arturo Rodriguez, der er født på De Kanariske Øer. Arturo Rodriguez, der vandt World Press Photo i 2007, havde fået et stipendie af National Geographic Society til en fotoserie om De Kanariske Øer efter Covid-pandemien. Men da det pludselig begyndte at rumle fra vulkanens indre, besluttede han sig for at bruge tiden på at følge de forskere, der i bogstavelig forstand begav sig ud i et brændende helvede for at sikre sig unikt forskningsmateriale.

I flere uger fulgte han forskere fra det spanske institut for geologi og minedrift IGME.

“De arbejder utrolig længe og får dårlig nok sovet. De står op om morgenen og går ud til kanten af lavaen for at tjekke, om den har bredt sig, om den er kølet ned eller blevet varmere, om den udleder mere gas og så videre. Der er et stort antal mennesker, der overvåger udviklingen 24 timer i døgnet”, fortalte han til National Geographic Magazine.

Billedet er taget, da han efter to uger fik mulighed for at følge vulkanologen Raul Pérez i hans færd med at indsamle prøver af flydende lava og måle temperaturer. Specialdragterne gør det muligt for forskerne at arbejde selv under ekstrem varme.

En ting, der gjorde indtryk på Arturo Rodriquez, var lyden af lava.

“Det lyder som knust glas. En af IGME-geologerne beskrev det helt perfekt: Det er, som hvis du knuser tynde champagneglas, som hvis du puttede dem i en pose og kvaste dem. Sådan lyder lava, når den bevæger sig fremad. Og sådan kan du vide, at den bevæger sig. Du kan ikke se det, men du kan høre lyden af knust glas”.

Månedens foto: Vulkan
© Foto: Arturo Rodriguez