Finske ph.d.er forsvarer videnskaben med draget sværd
En ph.d. og en æresdoktor ved universitetet i Oulu, klar til promootio med hat og sværd. © Foto: Lasse Lehto
Den står på høje hatte og champagneslebne sværd, når finnerne afslutter deres ph.d.-forløb.
Hvorfor skal det hele være så kedeligt?
Den tanke har nok ramt en graduerende ph.d. eller to. Tre års hårdt slid, og så kulminerer det hele med et glas hvidvin, en mundfuld franske kartofler og et ph.d.-bevis sendt med posten.
Så er der sgu mere stil over det hos vores finske fætre og kusiner.
Man ville nok have forsvoret, at man skulle til Finland for at søge inspiration til fest og ballade, men når det gælder videnskabelige gradueringer, så er de i en helt anden liga. At blive indlemmet som doctor philosophiae i videnskabens hellige haller er et ceremonielt cirkus, som vil kunne gøre mangen en logebroder lang i spyttet.
Til selve ph.d.-forsvaret er der streng dresscode. Kandidaten kommer helt i sort – kjole, kjolesæt eller militæruniform – og uden hat eller smykker. Opponenterne er tilsvarende mørkt klædt og bærer ydermere deres doktorhatte, som de under forsvaret placerer på bordet foran dem – bare sådan lige for at markere hierarkiet.
“Det var lidt af et chok, da jeg kom til Danmark og fandt ud af, at mine ph.d.-studerende mødte frem til forsvaret i T-shirts og jeansJukka Rantanen, professor ved Institut for Famakologi ved KU.
Efter forsvaret er der festmiddag, som den nyslåede ph.d. arrangerer for sine opponenter.
Men den seriøse festivitas begynder først ved det, som finnerne kalder promootio – en udnævnelsesceremoni.
Her modtager ph.d.erne nemlig deres doktorhat og sværd! Den høje hat er typisk sort, men ses også i andre farver alt efter videnskabsområdet. Hatten er et symbol på frihed, lærdom og forskningsfrihed, mens sværdet symboliserer forskerens kamp for det, vedkommende gennem sin forskning finder godt, rigtigt og sandt.
Aftenen før udnævnelsesdagen, afholdes en ceremoni, hvor ph.d.erne møder op med deres sværd og får den slebet på en gammeldags slibesten – vædet med champagne. Herefter holder hver enkelt en kort tale, hvor de beskriver sværdets betydning og deres ansvar som forsvarere af videnskaben. Her varieres herrernes mørke sæt med en hvid vest og hvidt slips, mens damerne bærer en aftenkjole, der ikke er sort. Og ingen hatte.
Hattene kommer til gengæld på dagen efter ved den store ceremoni, hvor damerne i øvrigt møder i sort aftenkjole og sorte handsker, men uden smykker og skinnende knapper. Alle doktorer er naturligvis også bevæbnede med sværd.
Promootio arrangeres af fakultetet hvert tredje eller fjerde år og opsamler ph.d.er og æresdoktorer i perioden. Hele forløbet kan vare op til to uger med forskellige akademiske begivenheder og fester.
Lidt af en kontrast til den danske afslutning af ph.d.-forløbet, konstaterer Jukka Rantanen, professor ved Institut for Famakologi ved KU.
Han tog selv sin ph.d. ved Helsinki Universitet, hvor han også var klædt ud efter alle kunstens regler.
“Det var lidt af et chok, da jeg kom til Danmark og fandt ud af, at mine ph.d.-studerende mødte frem til forsvaret i T-shirts og jeans”, fortæller han.
Han indrømmer, at det er en gammel tradition, som er temmelig krævende, ikke mindst for opponenten, der måske i forvejen kommer rejsende langvejsfra.
“Men på den anden side tilføjer det noget ekstra værdi og højtideligholdelsen af ph.d.-graden og udnævnelsen. Ph.d.erne ser selv frem til festerne som en formel afslutning af forløbet”.