Spring menu over
Dansk Magisterforening

På rejse i musens hjerne

Foto af musens hjerne

© Foto Andrea Tedeschi

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

“Naturen er smuk. Vi studerer noget fantastisk. Og det fylder os med en masse positiv energi”.

Ordene kommer fra Andrea Tedeschi, adjunkt i neuroscience ved Ohio State College of Medicine. Han forsker i hjerne- og rygmarvsskader, og mikroskopi spiller en vigtig rolle i hans forskning. Nærværende billede viser det detaljerede net af blodårer i en musehjerne – nærmere bestemt den del af musens hjernebark, der styrer den sensorisk-motoriske interaktion.
Formålet er at undersøge, hvordan slagtilfælde, rygmarvsskader og hjernetraumer påvirker nervecellers og blodårers struktur og funktionalitet i musens centralnervesystem. Og til det har han udviklet en mikroskopiteknik, der kan visualisere selv den mindste blodåre i den lille musehjerne.

“Gennem min forskning er jeg blevet mere og mere interesseret i mikroskopi, ikke så meget for det tekniske, men for det værktøj, det er, til at dykke dybere ned i det ukendte”, siger Andrea Tedeschi ifølge Ohio State Colleges hjemmeside.
Inden for neurologisk forskning er der kommet øget fokus på blodcirkulationens betydning for neurodegenerative lidelser som eksempelvis Parkinsons og Alzheimers. Den visuelle blotlæggelse af det indviklede blodkarsystem har inspireret Andrea Tedeschi til at fokusere endnu mere på sammenhængen mellem blodforsyning og hjernefunktion.

“Vi er tilbøjelige til at tro, at neuroner og neuronale kredsløb er mere komplekse strukturer. Men lægger man billederne over hinanden, forstår man, at hjernens vaskulatur er lige så kompleks. Vil man finde en sygdoms udspring, må man gå ind i de strukturer for at forstå de små detaljer, man ellers ville overse”.

Andrea Tedeschis billede af blodkar i musehjernen opnåede en hæderfuld 6.-plads ved Nikons Small World-fotokonkurrence, hvor de bedste mikroskopiske billeder netop er blevet kåret. I konkurrencen deltog næsten 1.900 billeder fra 88 lande.
Danske Martin Kaae Kristiansen, der er adjunkt ved UC Nordjylland, fik en 17.-plads for et foto af Nostoc – også kaldet søbrombær – taget med hans iPhone. Sidste år opnåede Martin Kaae Kristiansen en flot 3.-plads i Nikons Small World-videokonkurrence.

Foto af musens hjerne
© Foto Andrea Tedeschi