Han er Danmarks højest lønnede forsker, selvom han måtte gå ned i løn
José Mata, Mærsk Mc-Kinney Møller-professor i entreprenørskab på Copenhagen Business School © Foto: CBS / Sanni Brandt
En donation fra A.P. Møller Fonden sikrer portugisiske José Mata en årsløn på 1,61 mio. kr. på Copenhagen Business School. Dermed er han den højest lønnede forsker på de danske universiteter, selvom jobskiftet betød en lønnedgang.
Mærsk Mc-Kinney Møller-professor i entreprenørskab på Copenhagen Business School. Sådan kan José Mata kalde sig, efter at han for et par måneder siden skiftede fra schweiziske HEC Lausanne til Copenhagen Business School (CBS).
Det er en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal på 40 mio. kr., der har gjort det muligt at hente José Mata og andre topforskere til Danmark.
En årsløn på 1.612.062 kroner gør José Mata til den højest lønnede universitetsforsker i Danmark, men han fortæller, at det ikke er pengene, der har lokket ham til Danmark. Faktisk tjente han mere ved HEC Lausanne, og der var han ikke engang blandt de højest lønnede forskere.
“Lønnen var ikke grunden til, at jeg valgte CBS, men selvfølgelig spillede den en rolle. Jeg var nok ikke kommet, hvis jeg skulle gå væsentligt ned i løn, men hvis jeg gik efter pengene, er lønningerne meget højere for eksempel i USA”, siger han.
Forskningsmiljø lokkede
José Mata fortæller, at han har tilbragt størstedelen af sin karriere i hjemlandet Portugal, hvor han har en doktorgrad i virksomhedsøkonomi fra Minho Universitet. Han har undervist på universitetet i Lissabon og på Nova School of Business and Economics, der er den førende handelshøjskole i Portugal og en af de bedste i verden. Han har også arbejdet for den portugisiske nationalbank og været chef for den portugisiske pendant til Danmarks Statistik, Statistics Portugal.
Børnene er store, så han var fri til at prøve noget nyt, da han blev tilbudt en stilling i Lausanne i 2015 og nu er skiftet videre til København.
“Jeg søgte ikke aktivt efter et nyt job, da jeg havde det godt i Schweiz, men en kollega opfordrede mig til at søge stillingen på CBS. De primære årsager til, at jeg søgte, er det unikke forskningsmiljø, at jeg ville blive Endowed Chair in Entrepreneurship, som er meget prestigefyldt, og at jeg har udsigt til at få et excellent forskningshold med ph.d.er og postdocs til rådighed”, siger José Mata.
Han tilføjer, at det også spillede en rolle, at han har besøgt København mange gange i forbindelse med sin forskning og oplever det som et kosmopolitisk sted, hvor han gerne vil prøve at bo.
Lønnen var ikke grunden til, at jeg valgte CBS, men selvfølgelig spillede den en rolle. Jeg var nok ikke kommet, hvis jeg skulle gå væsentligt ned i løn, men hvis jeg gik efter pengene, er lønningerne meget højere for eksempel i USAJosé Mata
Gode data er afgørende
Men den nok vigtigste grund til, at José Mata er rykket til København, er i virkeligheden, at Danmark har noget helt unikt at tilbyde i forhold til mulighederne for data til hans forskning, da vi har virkelig gode datasæt fra registre.
Han forsker i entreprenørskab og analyserer blandt andet individers motivation for at starte deres egen virksomhed. Hvilke strategier følger de? På hvilket tidspunkt i processen vælger de at opgive deres lønmodtagerjob og satse fuldt ud på at realisere deres forretningside? Hvem ansætter de?
Her er der brug for data i lange tidsserier for at kunne forske i dybden.
José Mata fortæller, at han planlægger et nyt forskningsprojekt om immigranter, der starter deres egen virksomhed. Den gængse opfattelse er, at indvandrere bliver selvstændige, fordi de har svært ved at komme ind på jobmarkedet, men han mener, at der også kan være andre forklaringer.