Spring menu over
Dansk Magisterforening

Lynene fra DTU tager forsiden igen!

Foto af blå lyn

© Foto: DTU Space/Nature / MountVisual/Daniel Schmelling

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Der skal et godt billede til at komme på forsiden af et toptidsskrift – det har de lært på DTU Space.

Det er ikke ofte, vi kan fortælle om danskere, hvis forskning er blevet forsidehistorie i et af verdens mest anerkendte tidsskrifter. Nu er det lykkedes for en dansk forskergruppe, ikke bare én gang, men to gange inden for godt et år.

I januar 2020 blev forsiden af Science prydet af et billede af et såkaldt røntgenglimt, som tordenskyer udsender. Bag artiklen stod et forskerhold fra DTU Space, der studerer tordenfænomener ved hjælp af måleapparatet ASIM, der er placeret på Den Internationale Rumstation (ISS).

Nu er gruppen så forsidestof igen. Denne gang er det Nature, der i januar bragte gruppens artikel om blå lyn, der i modsætning til almindelige lyn bevæger sig opad fra tordenskyen.
Og hvis man skulle være i tvivl – jo, det gør en forskel, om man er på forsiden eller “bare” inde i bladet.

Foto af blå lyn
© Foto: DTU Space/Nature / MountVisual/Daniel Schmelling

“Det gør det. For det skaber en masse interesse. Var vi kommet med som almindelig artikel, ville det være fint for folk, der ved, at Nature måske er toptidsskriftet. Men forsiden giver enormt mere eksponering. Så det er fantastisk for projektet og dem, der har slidt og slæbt med det. Det har vi det vældig godt med”, siger Torsten Neubert, chefkonsulent og videnskabelig leder af ASIM-projektet.

At blive publiceret i tidsskrifter som Nature og Science er lidt som et videnskabeligt ridderslag. Men for at komme på forsiden kræves der mere end videnskabelig excellence. Der skal være et godt billede.

“De tager jo kun billeder på, der sælger bladet. Så hvis ikke vi kunne illustrere, hvad vi laver, på en god måde, var vi ikke kommet på forsiden. Jeg stod også for Ørsted-projektet (dansk satellit opsendt i 1999, der målte Jordens magnetfelt, red.), og det var meget sværere at forklare for folk. Det her med lyn er let at visualisere, og det griber folk med det samme”.

Forskergruppen har været bevidst om, at det visuelle aspekt spiller en vigtig rolle, og at det er værd at bruge ekstra ressourcer på. Billedet, som pryder forsiden af Nature, er blevet til i samarbejde med en grafisk virksomhed, som DTU Space har hyret til opgaven. Der er ikke tale om et fotografi, men et billede skabt ud fra de fotos og informationer, Torsten Neubert kunne levere.

“Vi har fotograferet lynene, men der ser man dem fra oven, og det virker ikke så godt visuelt. Derfor har vi valgt at få lavet billedet, så man ser det mere fra siden. Vi er meget bevidste om, at gode illustrationer fremmer vores muligheder, og så synes vi også, at vi skylder samfundet at forklare, hvad forskningspengene bliver brugt på. Det er sådan noget, NASA er vældig god til, og det synes jeg, man må tage sig tid til som en del af opgaven”