Millionbevillinger sætter skub i dansk coronaforskning
Forskere fra Københavns Universitet arbejder på at finde en vaccine mod coronavirus. © Foto: Thibault Savary – AFP - Ritzau/Scanpix
Regeringen, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og EU har alle afsat midler til dansk corona-forskning.
50 millioner kroner fra regeringen, 95 mio. fra Carlsbergfondet, 50 mio. fra Novo Nordisk Fonden, 30 mio. fra Lundbeckfonden og godt 20 mio. fra EU til dansk corona-forskning.
Udbruddet af COVID-19 har fået både staten og flere private fonde til hurtigt at sadle om og finde penge til forskning i den smitsomme virus.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke har allerede besluttet at støtte ni forskningsprojekter med mellem 970.000 kroner og 13 mio. kr. til coronarelateret forskning. Forskerne er fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, DTU og Statens Serum Institut.
Pengene skal blandt andet bruges til at opfinde en alternativ form for respirator, der kan aflaste sundhedssystemet, udvikle en lyn-test, som på 30 minutter kan afgøre om en patient er smittet og undersøge om de antistoffer, som patienter med COVID-19 danner, kan booste immuniteten hos nye patienter.
”Vi har nogle af verdens førende forskere herhjemme, og jeg er imponeret over engagementet i kampen mod coronavirus. Jeg har store forhåbninger om, at forskerne kan nå frem til resultater, der kan gavne behandlingen af patienter og bidrage til, at vi udnytter kapaciteten i sundhedsvæsenet på den bedst mulige måde”, udtaler uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.
Penge fra fonde
Novo Nordisk Fonden har afsat 50 mio. kr. til en akutindsats mod coronavirusepidemien i Danmark. Der kan søges om støtte til videnskabelige projekter, der tester nye behandlinger, teknikker/teknologier eller forebyggende tiltag, der med hurtig virkning kan benyttes til at håndtere sundhedssystemets udfordringer i den aktuelle situation. Desuden kan der søges til oplysningsmæssige tiltag, der kan forbedre kommunikation til borgerne og vidensforståelse af den sundhedsmæssige håndtering af krisen samt til sociale tiltag, der skal imødekomme særlige sundhedsmæssige behov hos udsatte grupper i forbindelse med krisen.
Der kan søges løbende om maksimalt 5 millioner kroner, og fonden love, at alle ansøgere får svar inden for 48 timer. Der er allerede bevilget midler til projekter på blandt andet KU og DTU.
Arbejder på vaccine
Carlsbergfondet har bevilget i alt 95 millioner kroner i forbindelse med coronavirusepidemien – heraf 60 mio. kr. til tre forskningsprojekter.
Der gives 25 mio. kr. til en naturvidenskabelig gruppe af internationalt anerkendte virusforskere i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Statens Serum Institut.
Der gives 25 mio. kr. til en samfundsvidenskabelig og humanistisk gruppe af adfærdsforskere, der i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet skal forske i, hvordan vi som samfund håndterer epidemier mest effektivt.
Samtidig gives der 10 mio. kr. til en tværvidenskabelig gruppe ved Roskilde Universitet, der skal forske i historiske epidemiers opstandelse, spredning og ophør. De tre projekter skal bane vejen for nye, globale indsigter i adfærd, forebyggelse, diagnose og behandling til beredskabet mod COVID-19 og fremtidige epidemier, skriver fonden.
Lundbeckfonden, der hvert år uddeler mere end 500 mio. til offentlig forskning, har også besluttet at øremærke 30 mio. kroner til forskningsprojekter, der er målrettet coronavirussen.
Et forskerhold fra KU har også allerede modtaget 2,7 millioner euro – ca. 20 mio. kr.- fra EU’s forskningsprogram Horizon 2020 til at udvikle en vaccine mod Covid-19. EU-kommissionen har valgt at støtte 17 projekter, der på den ene eller anden måde arbejder med Covid-19.