Månedens foto: Råbet fra Hong Kongs universiteter
Kandidater fra Hong Kong Polytechnic University protesterer ved deres graduering mod et maskeringsforbud, som blev indført som et indgreb mod demonstrationerne. © Foto: Noel Celis/Ritzau Scanpix
I Hong Kong har universiteternes campusser nærmest udviklet sig til krigszoner. Studerende fører an i voldsomme protester mod stigende kinesisk indflydelse.
Universiteter har ofte været arnested for protester, opstande og sågar revolutioner. Og i øjeblikket er det i Hong Kong, at de studerende har smidt bøgerne og er gået på barikaderne. Billedet forestiller dimmiterende kandidater fra Hong Kong Polytechnic University, der har iført sig den såkaldte Guy Fawkes-maske for at vise ulydighed mod et maskeringsforbud, der er indført i byen.
Denne protest er dog så en af de mere afdæmpede. Faktisk har demonstrationerne, som studenterne afvikler, udviklet sig til reelle gadekampe, hvis voldsomhed nåede et foreløbigt højdepunkt, da en politibetjent skød en demonstrant i brystet fra klods hold. Demonstranterne holder sig imidlertid ikke tilbage for våbenbrug. Der bliver brugt slagvåben, molotovcocktails og sågar buer og pile.
Protesterne begyndte på grund af et forslag om, at Hong Kong-borgere skulle kunne udleveres til retsforfølgelse i Kina. Det fik mange til at frygte, at den højere grad af retssikkerhed, som Hong Kong-borgere nyder, ville blive undergravet, og særligt politiske aktivister og journalister ville være udsat.
Forslaget, der blev fremsat i april, medførte massive protester med hundredtusinder demonstranter, og det fik Hong Kongs regeringsleder Carrie Lam til at trække det midlertidigt tilbage. Protesterne fortsatte dog. I juni blev parlamentet stormet, og i august var der sammenstød ved den internationale lufthavn, hvilket førte til aflysninger af hundredevis af fly.
Demonstranterne har stillet fire yderligere krav: at protesterne ikke bliver karakteriseret som ”optøjer”, amnesti for arresterede demonstranter, en uafhængig undersøgelse af mulig politibrutalitet og endelig indførelsen af fuldstændigt demokrati. Desuden er der et massivt krav om at Carrie Lam træder tilbage.
På det seneste har sammenstødene rykket væk fra centrum og ud i omegnen af byen til universiteternes campusser, blandt andet det prestigefyldte Kinesiske Universitet hvor studenterdemonstranter nærmest har etableret en fæstning.
Den udvikling har gjort, at de omkring 100 danskere, der i øjeblikket studerer i Hong Kong, er kommet meget tæt på urolighederne, der nu foregår i de campusser, hvor de bor og får undervisning. Eksempelvis har DTU 36 studerende i Hong Kong, og de er blevet opfordret til at rejse hjem.
"Vi hører, at nogen har måtte fraflytte deres kollegieboliger, fordi der blev sat ild til dem. At der er blevet lavet molotovcocktails og brækket veje op foran vores studerendes boliger. På den baggrund er det vores vurdering, at sikkerhedssituationen har udviklet sig på sådan en måde, at vi anbefaler, at de studerende kommer hjem til Danmark", siger DTU’s rektor Anders Bjarklev.
På Facebook-gruppen ’Danskere i Hong Kong’ kan man læse, at de danske studerende tilbydes husly, så de kan komme ud af de farlige områder, mens urolighederne står på.