Professor: Omstridt RUC-rapport er interessant og afbalanceret forskning
© Foto: Privat
Rapporten "Magt og (m)ulighed" er interessant og afbalanceret forskning, som jeg har læst med stor interesse.
Den kraftige kritik af den fra flere sider går mest ud på, at man ikke skal bekæmpe religion med religion. Uønskede normer, som begrundes religiøst, skal bekæmpes med grundloven eller ved at læse H.C. Andersen, mener minister Tesfaye. (red. Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister)
For mange mennesker er det simpelthen ikke nok.
Religiøse tolkninger kan bedst debatteres og ændres ved at vide noget om religionen og dens hellige tekster. Derfor koranstudier, derfor arabiskundervisning.
Tesfaye forestiller sig, så vidt jeg kan se, at unge mennesker enten accepterer gamle mænds tolkning af koranen eller opgiver religion og læser H.C. Andersen i stedet. Mange vil finde det svært.
Rapporten fra RUC peger på en anden løsning - gå i dialog med fædre og autoriteter, debattér, forsøg at forstå hvordan de tænker, forsøg at ændre det. Det er ikke muligt for alle - det påstår rapporten heller ikke - men et vigtigt supplement til mange andre initiativer.
Og basalt set er dialog vel en god demokratisk holdning. Afvisning uden at sætte sig ind i hvad andre mener er det ikke.