Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ny sparebombe: SDU rammes af kæmpe-besparelser

Indgangen til SDU

Der kommer færre penge i kassen på SDU, og nu reagerer ledelsen med store sparekrav. © Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Syddansk Universitet
Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Efter dårlige kvote 2-søgetal tror SDU-ledelsen ikke længere på, at man kan genoprette de seneste års svigtende optag. Det betyder, at der samlet skal spares 95 mio. kr. årligt på budgettet fra næste år. "Folk er virkelig ulykkelige", fortæller TR.

Dårlige nyheder om presset økonomi og besparelser regner ned over universiteterne dette forår. Senest har SDU netop meddelt medarbejderne, at universitetet er nødt til at spare 95 mio. kr. på budgettet fra 2024.

I en mail til de ansatte oplyser universitetsledelsen, at det er en kombination af lavere uddannelsesindtægter og øgede omkostninger, der har skabt den dårlige situation. Hovedet på sømmet blev antallet af kvote 2-ansøgninger, der havde deadline 15. marts. For selv om der var en lille fremgang i forhold til sidste år, indikerer tallene, at man ikke kommer til at nå op på optagstallene i 2017-2020, og at man dermed ikke vil få de uddannelsesindtægter, man har haft forventninger om.

Af den grund har SDU-ledelsen besluttet, at der årligt skal spares 95 mio. kr. på budgettet fra 2024. Det er forskelligt, hvor meget hovedområderne bliver ramt af de faldende indtægter, og derfor vil besparelsen også blive fordelt forskelligt mellem hovedområderne.

Ifølge et baggrundsnotat vil det årlige tilpasningsbehov på fakulteterne være fordelt med 30 mio. kr. på SUND, 16 mio. kr. på NAT, 14 mio. kr. på SAMF, 11 mio. kr. på HUM, 8 mio. kr. på TEK samt 16 mio. kr. i fællesadministrationen.

Desuden advarer ledelsen om, at flere hovedområder frem mod 2027 har brug for at ”finde yderligere driftsmæssige optimeringer og omstillingstiltag, som kan øge indtægter og/eller reducere omkostninger for at sikre en bæredygtig økonomi på længere sigt”. Og disse ”optimeringer” kommer oven i besparelserne.

På Det Humanistiske Fakultet har dekanen således udsendt en mail om, at besparelserne gradvist skal øges fra 11 mio. kr. i 2024 til 28 mio. kr. i 2026.

Havde fyringsrunde for to år siden

Meldingen om de store besparelser kommer pludseligt, men desværre ikke helt uventet, fortæller Caroline Schaffalitzky, fælles-TR for VIP'er på Det Humanistiske Fakultet.

”Der har været sorte skyer i lang tid, og vi har godt vidst, at der var hårde tider på vej. Så vidt jeg forstår, var det kvote 2-ansøgningerne i sidste uge, der var dråben, der fik bægeret til at flyde over, og herefter gik det hurtigt med at beslutte besparelserne”, fortæller hun.

Men selv om sparekravene måske var ventet, er det ikke desto mindre en træls dag på SDU. Ikke mindst på Humanistisk Fakultet, som for blot to år siden var igennem en sparerunde med fratrædelser og fyringer.

”Folk er virkelig ulykkelige. Vi har næsten lige været igennem en sparerunde, så folk gik og troede, at nu var økonomien endelig blevet bæredygtig. Og nu skal vi så spare et beløb, der er mere end dobbelt så stort som sidst. Sådan en omgang gør noget ved en organisation, og der går lang tid, før der bliver nogenlunde ro igen”.

Ledelsen og TR-siden har indgået en aftale om, at alle ansatte nu kan søge om at indgå aftale om frivillig fratrædelse eller at gå ned i tid. Håbet er, at man på den måde kan begrænse eller måske helt undgå fyringer. Men ledelsen konstaterer i sin mail, at man desværre ”ikke kan afvise, at det bliver nødvendigt at foretage tilpasninger i universitetets aktiviteter samt gennemføre uansøgte afskedigelser af ansatte”.

”Rammeaftalen vil gøre det lidt mere attraktivt med en frivillige fratrædelse i forhold til en ufrivillig aftrædelse. Og den vil basere sig på anciennitet, så man vil få bedre fratrædelsesvilkår, jo længere man har været ansat”, siger Caroline Schaffalitzky.

Ikke mange tilbage i pensionsalderen

Men hun bemærker også, at der på hendes eget fakultet næppe er mange, for hvem det er oplagt at søge frivillige fratrædelse. Mange af de ældre medarbejdere sagde farvel ved sparerunden for to år siden.

”Det er ikke mange tilbage, der er i pensionsalderen. Så det her vedrører ikke kun folk, der allerede er på vej på pension. Det er, det er også folk i fyrrene, der måske endelig har fået deres lektorat, som nu kan blive tvunget ud igen”.

Processen med tilbud om frivillige fratrædelser løber frem til 14. april. Herefter vil ledelsen danne sig et overblik over den økonomiske situation og behovet for yderligere tiltag, herunder fyringer, og dette vil blive meldt ud den 25. april. Ifølge Caroline Schaffalitzky vil muligheden for frivillige fratrædelser dog fortsætte, sådan at man, hvis man bliver fyringsvarslet, kan vælge at indgå en fratrædelsesaftale i stedet.

Meldingen om sparekravet på SDU kommer kun kort tid efter tilsvarende meldinger fra AU, der også er ramt af dårlig økonomi og samlet set har behov for at spare over 100 mio. kr. fordelt på tre fakulteter. På det et af fakulteterne – Natural Sciences – har ledelsen taget konsekvensen og varslet en massefyring over for det lokale beskæftigelsesråd, hvilket indikerer at der vil blive fyret 30 eller flere ansatte.