Spring menu over

Brugere kan vælge grøn hjemmeside

Af Sabrine Mønsted
Del artikel:

På Herning Bibliotekernes hjemmeside kan brugerne selv bestemme, hvor bæredygtigt deres besøg skal være. De kan for eksempel fravælge foto og video.

Når du klikker ind på Herning Bibliotekernes hjemmeside, popper en boks op, hvor du kan klikke billeder og/eller videoer fra, du kan også vælge at gøre baggrundsskærmen mørk. Alt sammen noget, der har betydning for energiforbruget i at drive en hjemmeside og dermed for den samlede udledning af CO2.
- Når fotos og videoer på en hjemmeside skal overføres fra serveren til et device (computer eller telefon), bliver der brugt data, og da data bruger strøm, sparer brugeren energien, hvis de fravælger det, forklarer webudvikler Anders Nielsen, der sammen med bibliotekets grafiker Dorte Holst har udviklet den bæredygtige valgmulighed til brugerne.

- Det samme, hvis man vælger den mørke skærm, der handler det bare om, at ens device bruger mindre batteri og dermed holder længere og igen samlet bruger mindre energi, siger han. Inspirationen til tiltaget fik Anders Nielsen på en webkonference, hvor der blandt andet var et indlæg om bæredygtige hjemmesider, og det faldt godt i tråd med den udvikling, Herning Bibliotekerne er i.

- Vi har længe talt om vores klimaaftryk og skåret ned på vores produktion af for eksempel flyers og postkort, dem lægger vi i stedet digitalt. Men en vigtig pointe er jo, at vores digitale forbrug også er en klimabelastning, så vi er nødt til at forholde os til både det fysiske og digitale forbrug, og et sted, man kan spare store mængder data, er ved ikke at vise foto og video, siger han.
Biblioteket har lavet gennemsnitlige beregninger, der viser en data-/CO2-besparelse ved, at billeder og video er slået fra, på forsiden med 54 procent, 70 procent på arrangementsoversigten og 72 procent på »Gode læseoplevelser«.

Hvorfor har I ikke bare fravalgt billeder og videoer på hjemmesiden?

- Af flere grunde, dels er der meget formidling i billeder og videoer, og det kan være den måde, nogle brugere bedst tilegner sig viden om litteratur og biblioteket på. Derfor har vi valgt, at brugerne selv skal træffe beslutningen. Der kan være besøg, hvor det ikke er nødvendigt med foto og video, fordi man bare skal tjekke fakta om et arrangement eller søger en bestemt bog, mens man andre gange gerne vil inspireres. Vi har dog bestemt, at man ikke kan fravælge bogforsiderne, fordi de er afgørende for formidlingen, siger Pia Damsgaard, programleder for FN’s verdensmål og kulturformidler på biblioteket.
Herning Bibliotekerne er det første bibliotek med tilbud til brugerne om et bæredygtigt besøg, og de håber, at de kan inspirere andre.

- Initiativet er også en reminder til folk om, at de som individer kan gøre noget, og at også de små ting i hverdagen tæller, siger Anders Nielsen, der håber, at landets biblioteker på sigt vil stå sammen om at præsentere brugerne for mere bæredygtige hjemmesideløsninger.
- Alle biblioteker bruger det samme CMS (content management system, red.), der udvikles og vedligeholdes nationalt, så vi har som lokalt bibliotek ikke stor indflydelse på de fleste af de grundlæggende byggeklodser, så næste skridt er, at vi skal overbevise resten af biblioteks-Danmark om, at vi også skal tænke bæredygtighed, når vi udvikler vores fælles CMS, siger han.

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje