Blog om FN’s verdensmål: #12 Ansvarlig forbrug og produktion

© FN

Gertrud Knudsen, formand for JA og BIO-udvalget i DM BIO
Del artikel:

BIO har i løbet af 2022 en række markante fagpersoner til at blogge om FN’s 17 verdensmål. De peger på problemer og løsninger. Verdensmål 12: Ansvarlig forbrug og produktion.

Det 12. af de 17 verdensmål handler om at gøre mere med færre ressourcer. Det betyder en effektiv styring af vores fælles naturressourcer.

Helt centralt er, hvordan vi bortskaffer affald og forurenende stoffer samt tilskynder industrier, virksomheder og forbrugere til at genbruge og reducere mængden af affald.

I mit forsøg på at finde ud af, hvor stor udfordringen er for Danmark, har jeg googlet mig frem til, at Danmark har verdens sjettehøjeste ’økologiske fodaftryk’*. Forklaringen på det er, at vores biokapacitet er større end Danmarks faktiske areal pga. vores produktive landbrug.

Det betyder, at menneskeheden ville have brug for to ekstra jordkloder, hvis alle Jordens mennesker havde et forbrug, der er lige så stort som vores. Det kalder jo helt indlysende på handling.

I Danmark blev der i efteråret 2021 indgået en bred aftale om grøn omstilling af dansk landbrug. Landbruget skal nedbringe udledningen af drivhusgasser med 55-65 pct. frem mod 2030. Der skal bl.a. udtages 100.000 ha lavbundsjorder fra landbrugsproduktion. Udtagning og vådgøring af lavbundsarealer skal også medvirke til at nedbringe udledningen af kvælstof. Der er desuden afsat betydelige midler til teknologiudvikling, bl.a. til forskning i husdyrenes fordøjelse.

At få implementeret de forskellige initiativer vil involvere en række af BIO’s medlemmer.

Jeg slog et smut forbi Danmarks hjemmeside for verdensmål for at se, hvilke aktiviteter og initiativer som klimamålene har sat gang i. Jeg faldt over, at Thise, Naturmælk og Øllingegård vil sløjfe soja på køernes menukort for at modvirke skovrydning. Et andet initiativ er bæredygtige madlavningsbøger til skoleelever.

Men ansvarlig forbrug og produktion handler også om, hvad du og jeg kan gøre. Jeg slog derfor også smut forbi en test af min egen adfærd og fik den opløftende melding, at jeg er på rette vej. Spørgsmålene gik bl.a. på forbrugsadfærd, udskiftning af elektronik, fødevarer, madspild, energi- og vandforbrug og brug af miljømærker.

Der er masser af plads til forbedringer og grund til øget fokus på bæredygtighed hos mig – og mange andre.

Der er behov for fortsat at have fokus – både globalt, nationalt og lokalt – på en udvikling, som opfylder de nuværende generationers behov uden at bringe fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres behov i fare, sådan som det blev formuleret i Brundtlandrapporten i 1987.

 

* Økologisk fodaftryk (ØF) er en metode til at måle menneskets forbrug af fornybare ressourcer sammenlignet med naturens evne til at genskabe dem.

 

Se video om verdensmål 12

Læs om alle 17 verdensmål

}