Blog om FN’s verdensmål: #2 Stop sult
BIO får i løbet af 2022 en række markante fagpersoner til at blogge om FN’s 17 verdensmål. De peger på problemer og løsninger. Verdensmål 2: Stop sult.
Ifølge verdensmål 2, Stop sult, skal alle sikres adgang til sikker, næringsrig og tilstrækkelig mad senest i 2030. Men det er gået den forkerte vej siden 2015, og i 2020 var der 720-810 mio. underernærede i verden.
Stigningen skyldes især konflikter og katastrofer, som ødelægger landbrugsproduktion og fordriver lokale bønder.
På det seneste har også corona-pandemien øget antallet af sultende med 70-160 mio. mennesker blandt andet som følge af øget fattigdom og stigende fødevarepriser. Klimaforandringer påvirker allerede landbruget og småbønder på blandt andet det afrikanske kontinent.
Disse problemstillinger kan ikke løses ved alene at fokusere på landbrugsproduktionen, men den er stadig vigtig.
Der er stigende fokus på nødvendigheden af at tilpasse landbrugsproduktionen til klimaændringerne. Det kræver ny teknologi, viden og ressourcer, som må udvikles i samarbejde med lokalbefolkninger og tilpasses deres ressourcer og forhold.
Et af delmålene under verdensmål 2 er at fordoble landbrugsproduktiviteten og indkomsterne for småskalafødevareproducenter – blandt andet gennem øget viden og bedre adgang til jord, kredit og markeder. Dette er ikke nyt, og der er fortsat uenighed om den rigtige udviklingsvej.
Den rigtige løsning skal hvert land selv finde, men der er stigende støtte både i FN, EU, Danida og blandt ngo’er til udvikling af agroøkologiske metoder, brug af lokale ressourcer, mangfoldighed i afgrøder og øget viden om forebyggelse af skadegørere – herunder gennem intercropping og agroforestry.
Det giver mulighed for øgede udbytter og resiliens hos ressourcesvage småbønder uden at skulle optage lån til gødning og pesticider.
Udfordringen er blandt andet, at det kræver såsæd af mange forskellige afgrøder, et overskud af lokale biologiske ressourcer, som måske ikke findes, øget arbejdsforbrug samt viden og tilpasning af metoder til lokale forhold.
Forholdene på landet kan desuden ikke kan ændre sig uden øget adgang til lagre, markeder, information og anden infrastruktur. Under verdensmål 2 indgår mål om, at det globale fødevaresystem skal ændres for at reducere sult.
Også i Europa er der stigende enighed om, at vi nødvendigvis må udvikle metoder til at overskue og forandre det samlede fødevaresystem for at fremme en sund og bæredygtig kost.
De kommende partnerskaber under Horizon Europe vil støtte forskning og innovation i agroøkologi og bæredygtige fødevaresystemer i Europa og i internationalt samarbejde herunder med afrikanske lande. Herved kan vi udbygge de danske kompetencer og løsninger i samarbejde med EU til gavn også for ressourcesvage småbønder og forbrugere i det globale syd.
Der er interessante udfordringer for fremtidens naturvidenskabelige akademikere i samspil med andre faggrupper internationalt. Det bliver (lidt for) spændende tider, hvor vi skal bidrage til den nødvendige viden og organisering for at sikre adgang til fødevarer for alle i fremtidens klimaforandrede verden.