Spring menu over

Guide: 5 tips til at leve mere bæredygtigt i hverdagen

Jesper Pøhler - bæredygtighedskonsulent

Jesper Dalgaard Pøhler er bæredygtighedskonsulent og forfatter til den nye bog 'Lev bæredygtigt. Kom nu, du kan godt!' © Oliver Mirkovic

Andreas Ebbesen Jensen, journalist, BIO
Del artikel:

Drømmer du om at leve mere bæredygtigt, men ved du ikke, hvor du skal starte? Bæredygtighedskonsulent Jesper Pøhler har netop udgivet bogen "Lev bæredygtigt. Kom nu. Du kan godt!" og giver her fem konkrete råd til, hvordan du kan tage dit arbejds- og hverdagsliv i en grønnere retning.

Danmark positionerer sig selv som et foregangsland for bæredygtighed og den grønne omstilling. Alligevel sætter danskerne et gigantisk CO2-aftryk på planeten. 

Vi er storforbrugere af mad, tøj, elektronik og andre forbrugsgoder, og vi smider mere husholdningsaffald ud end noget andet land i EU, viser beregninger fra Eurostat.  

Danskernes massive forbrug betyder, at Danmark allerede den 28. marts i år havde opbrugt hele vores budget af naturressourcer for 2022. 

Det viser en opgørelse af tænketanken Global Footprint Network.

Denne skæringsdato er kendt som ‘country overshoot day’, og Danmark er det blot 15. land i verden til at gå i overtræk i år. 

Hvis alle i verden levede som os, ville det kræve mere end fire jordkloder at dække forbruget af ressourcer. 

Skal vi for alvor bremse klimaforandringerne, er vi altså nødt til at ændre vores forbrugsmønstre og få nogle nye, grønnere vaner i hverdagen. 

Det vil Jesper Dalgaard Pøhler gerne hjælpe med. 

Han er uddannet cand.comm. i Kommunikation og Filosofi og videnskabsteori fra Roskilde Universitet og arbejder med bæredygtighed og ledelse som selvstændig bæredygtighedskonsulent. 

I slutningen af september 2022 udgav Jesper Dalgaard Pøhler bogen "Lev bæredygtigt: Kom nu, du kan godt!", der appellerer læserne til aktivt at ændre på de vaner, som lige nu piner livet ud af vores klode. 

Bogen giver inspiration til, hvad du selv kan gøre af små ting i hverdagen, der betyder noget for at vi kommer i mål med den grønne omstilling. 

Bevisbyrden er blevet vendt om

Da BIO fangede Jesper Dalgaard Pøhler til en snak om den nye bog, slog han med det samme fast, at han ikke er ude på at vifte med den berygtede løftede pegefinger. 

“Min mission var at skrive en bog, som ikke pegede fingre af folk. Jeg ville give læserne en en både humoristisk og lavpraktisk tilgang til at leve mere bæredygtigt i hverdagen, som samtidig havde en videnskabelig tyngde”, siger han.

Og Jesper Dalgaard Pøhler ved, hvad han taler om. 

Han og familien bestående af konen Maja og deres to små børn spiser udelukkende vegansk, leaser en elbil, køber primært brugte ting og gør en aktiv indsats for at reducere madspild i hverdagen.

Da Jesper Dalgaard Pøhler for et par år siden tog en test for at se, hvor stort et klimaaftryk han selv sætter på kloden, viste resultatet, at han årligt forbruger naturressourcer for, hvad der svarer til én jordklode. 

Sagt på en anden måde: hvis alle i Danmark levede lige så bæredygtigt som Jesper Dalgaard Pøhler, ville rovdriften på klodens ressourcer blive reduceret gevaldigt. 

Heldigvis er mange flere begyndt at følge Jesper Dalgaard Pøhlers eksempel. 

I hvert fald mener han, at de senere års øgede fokus på klimaforandringerne og den bæredygtige livsstil har gjort det mere acceptabelt at tage sit liv i en grønnere retning.

“Da jeg startede med at leve mere bæredygtigt for adskillige år tilbage, følte jeg, at det var mig, som stod med bevisbyrden for, hvorfor jeg levede, som jeg gjorde. I dag er det som om, at den bevisbyrde er blevet vendt om. Nu skal du i stedet forsvare, hvorfor du spiser kød og kører i en benzinbil”, siger han.

For alle dem, der endnu ikke surfer med på den grønne bølge, men gerne vil lægge deres livsstil om, kommer Jesper Dalgaard Pøhler her med fem konkrete tips til, hvordan du få mere bæredygtighed ind i dit arbejds- og hverdagsliv.

1. Tag de grønne vaner med på job

Mange af os har det ofte med at parkere vores gode vaner, når vi stempler ind på arbejde – også de grønne af slagsen.

Men den bæredygtige dagsorden skal ikke kun plejes i privaten, den skal også blomstre på arbejdspladsen.

Start først med at kig på dig selv: hvilke små vaner kan du med fordel lave om på for at sætte et grønnere aftryk på din arbejdsplads?

Skal du printe mindre papir ud? Droppe kødet i kantinen til fordel for de grønne alternativer? Eller cykle på arbejde i stedet for at køre i bil?

Sørg for at tag én dårlig vane af gangen, og arbejd konkret med at ændre den over en hel uge. Du kan med fordel lave øvelsen sammen med en kollega .

Hvis du sætter et alt for ambitiøst mål fra starten af om at være 100 pct. CO2-neutral, risikerer du at give op, før kampen overhovedet er gået i gang.

Så lad vær med at tag munden for fuld, men ændr dine vaner bid for bid.

Efter en tre ugers tid skal du zoome ud og betragte dit team og din afdeling i helikopterperspektiv.

Noter, hvor der med fordel sættes ind henne for at fremme bæredygtigheden på arbejdspladsen som helhed.

Måske printes der kun tekst på én side af papiret, måske er udvalget af grønt i kantinen for ringe, måske ville det give mening at lave en delebilsordning?

Aftal til sidst et møde med din leder, og fremlæg dine betragtninger om, hvilke bæredygtige tiltag, du mener er oplagt at få implementeret på arbejdspladsen.

2. Drop impulsindkøbene og gå efter kvalitet

Hver gang vi svinger Dankortet, støtter vi en bestemt udvikling i samfundet.

Det er derfor op til dig, om du vil poste penge i produkter og virksomheder, der fremmer eller modarbejder den grønne omstilling.

Dan dig et overblik over, hvad du bruger dine penge på – og hvad du ikke bruger dem på.

Indrømmet, det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i, hvilke virksomheder pengene præcist går til, når du handler tandpasta og tomatsovs i Netto.

Men der er bæredygtige valg, som er åbenlyst lette at træffe.

Det skønnes fx, at op mod 70 pct. af det tøj, der hænger i vores skabe, aldrig bliver brugt – samt at langt den største del af tøjet kasseres, før det er slidt op.

Prioriter derfor at købe mere genbrugstøj, og drop impulskøbene.

Hvis du i et butiksvindue ser en fed jakke, som du får lyst til at købe, så sov på det, og mærk efter dagen derpå, om du stadig har lyst til at købe den.

At gå efter kvalitet er også et åbenlyst skridt i en mere bæredygtig retning.

Kvalitet koster, men det holder også længere og får automatisk ejeren til at passe bedre på det.

Jeg har netop selv købt nogle dyre støvler af kalvelæder. Dem kan jeg gå med halvdelen af året, og fordi jeg aktivt pudser dem og plejer dem, kan de holde i mange år endnu.

3. Invester dine penge bæredygtigt

En stor del af din løn går til din pensionsopsparing, og mange af os forholder os passivt til, hvordan pensionsselskaberne investerer vores penge.

WWF har lavet en opgørelse over, hvilke danske pensionsselskaber, som investerer mest i den grønne omstilling.

Løb listen igennem og undersøg, hvor dit pensionsselskab ligger ift. grønne investeringer.

Tag dernæst dialogen med pensionsselskabet, og undersøg mulighederne for at investere din pensionsopsparing mere grønt.

Er du bundet til et pensionsselskab, som ikke investerer særlig bæredygtigt, kan du selv investere dine pensionspenge.

Det kræver en del arbejde at gå ind i den proces, og jeg tjekkede blandt andet op på investeringsfondene via Morningstar.dk.

Den side giver dig et overblik over, hvordan de forskellige investeringsfonde klarer sig, samt hvad de scorer på bæredygtighed.

4. Minimer madspild med madkasser og ‘reste-tapas’

Den anerkendte non-profit organisation Project Drawdown har analyseret potentialet i 101 forskellige løsninger til at tackle klimaforandringerne.

Project Drawdowns analyser viser, at vi kan opnå det, organisationen kalder ”drawdown” – punktet, hvor niveauet af drivhusgasser topper i atmosfæren og efterfølgende begynder at falde – allerede i 2040, hvis alle løsningerne lægges sammen.

På en klar førsteplads over grønne tiltag med størst effekt ligger ‘mindre madspild’.

Organisationen vurderer, at en verden uden madspild ville kunne reducere CO2-udledningen med op til 87 pct. over de næste årtier.

Men hvordan sørger du selv for, at alle dine madindkøb havner i maven og ikke ender i skraldespanden?

Der er flere gode råd til at reducere husholdningens madspild: Lav en madplan for hele ugen, og køb ind til flere dage af gangen. Køb ikke mere mad, end du skal bruge. Smid aldrig rester ud, men gem dem i køleskabet eller fryseren.

I min familie køber vi måltidskasser. På den måde får vi kokkereret alle mulige spændende ting, vi ikke selv kunne have fundet på at lave.

Resterne fra måltidskasserne gemmer vi i små Tupperwares – og når vi har samlet nok rester sammen holder vi en aften med ‘reste-tapas’.

5. Drop kødet, dyrk det grønne – og husk madglæden!

At skifte til en mere bæredygtig diæt handler hverken om at gå på slankekur eller lave restriktioner på din mad - det er bare en anden vej til nydelse og madglæde.

Men det kræver noget vilje og øvelse at komme derhen. 

Overgangen fra animalsk til plantebaseret kost må ikke blive for omfattende og besværlig fra starten af, for så går man hurtigt død i projektet. 

Start derfor med at gøre ét måltid grønt ad gangen, og spis ellers, som du plejer resten af dagen.

I mit eget tilfælde besluttede jeg mig for at gøre alle aftensmåltider veganske, mens jeg stadig spiste ostemadder til frokost og hældte mælk på min morgenmad. 

Når det først er blevet rutine at lave aftensmad uden animalske produkter, vil du opdage, at skiftet ikke er så besværligt – og så kan du brede den bæredygtige madlavning ud over de andre måltider også. 

Der findes mange elendige veganske alternativer, så prioriter at lave grønne måltider, som også smager godt - evt. med inspiration fra madbloggere eller diverse grønne kogebøger. 

Madglæden skal ikke ofres, blot fordi man bliver vegetar eller veganer.

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje