Spring menu over

Lokale fortællinger kan forme fremtidens landskab

Kim Aaen

Ø Bakker i Nørreådalen var netop en ø engang. Nu ligger området som et højdedrag i dalen og skiller sig desuden ud ved at have mange arter af hedeplanter og insekter.

Regner Hansen, freelancejournalist
Del artikel:

Hvis værdier og holdninger hos landmænd, borgere og lokale aktører indgår i forvandlingen af et landskab til mere natur, øges chancen for et tilfredsstillende resultat for alle parter.

Det er en bunden opgave, at landskaber i Danmark skal omlægges for bl.a. at reducere klimabelastningen, forbedre vandmiljøet og øge biodiversiteten. Det kan samtidig opfylde andre ønsker om fx flere friluftsoplevelser. 

I en sådan proces er kommuner og styrelser dygtige til at danne et overblik over landskabernes fysiske forhold lokalt gennem kort, data og analyser. 

Men det kan give mere tilfredsstillende resultater, hvis også sociale, kulturelle og historiske aspekter inkluderes i processen og lokale aktører engageres. 

Dette ræsonnement førte til, at indsamling af lokale fortællinger indgår i et igangværende forskningsprojekt på KU.  

Projektet har titlen ’Lokale Landvindinger’, og det handler om samskabelse af landskaber og landskabers udvikling gennem naturprocesser og menneskelige handlinger. 

”Det er ofte en meget bred vifte af holdninger, værdier, livshistorier og lokalhistorier, der ligger indlejret i vores landskaber,” siger Inge-Merete Hougaard, som er postdoc på Institut for Antropologi på KU.

Hendes speciale er politisk økologi og ressourcerettigheder. Hun er initiativtager til projektet sammen med tre kolleger. De har koblet sig på indsatser i de tre kommuner Viborg, Randers og Mariagerfjord sammen med Naturstyrelsen. 

Blandt landskaberne er Nørreådalen, der løber som et grønt bånd mellem Viborg og Randers.

Landkort over Nørre ådalen
Martin Nissen Nørgård, som står ved landkortet, orienterer om planen for Nørreådalen. Han er chefkonsulent i Naturstyrelsen i Himmerland. © Naturstyrelsen Himmerland.

Mange stemmer med forskellige tilgange 

”Fortællingerne kan forhåbentlig give en større forståelse for, at der er mange stemmer i et landskab med forskellige tilgange og interesser. Idéen er at bringe alle i spil,” siger Inge-Merete Hougaard. 

”Når man fortæller noget om landskabet, er man også med til at forme det. De fleste er engageret i deres lokalsamfund og går op i at bidrage til at gøre noget godt,” understreger hun. 

Som eksempler på fortællinger nævner hun, at en landmand fremhæver, at hans farfar drænede engene, men nu skal drænene måske sløjfes.  

Borgere efterlyser ruter af stier i naturen. En familie støder på trædesten fra stenalderen på en mark. Jægere vil gerne dyrke deres hobby uforstyrret.  

Fortællingerne kan afdække specifikke problemer og måske rydde uoverensstemmelser af vejen

Inge-Merete Hougaard, KU

Samskabelse frem for konfrontation

Forskerne har systematiseret udsagnene for at fastslå, hvilke steder og historier der dominerer. 

”Fortællingerne kan afdække specifikke problemer i forbindelse med landskabsomdannelsen og måske rydde uoverensstemmelser af vejen,” siger Inge-Merete Hougaard. 

”Når det gælder fx forskellige forståelser af jord, kan der dog være konflikter, som det er umuligt at løse, men det kan øge forståelsen mellem aktørerne, at værdier og holdninger kommer frem.”  

Overordnet er målet at fremme udvikling af åbne danske landskaber gennem samarbejde og samskabelse frem for konfrontation.  

Fortællingerne fra projektet Lokale Landvindinger indgår sammen med andre initiativer i omdannelse af landskaber i de berørte kommuner, bl.a. udtagning af lavbundsjorder og multifunktionel jordfordeling.

Landmand har nu kun højtliggende jord 

Susanne Kraft og Keld Lanng har begge været med siden starten af omdannelsesforløbet i Nørreådalen. Hun er med i Kvorning Borgerforenings bestyrelse, mens han er landmand med malkekvæg små to km syd for Kvorning og tættere på åen. 

Begge er indforstået med, at der skal tages lavbundsjord ud af drift. Keld Lanng har fået samlet sin jord, og al jorden er nu højtliggende.  

Naturstyrelsen købte flere ejendomme i området for at muliggøre skiftet. Før lå en tredjedel af Keld Lanngs jord i engene, men de ventes at komme til at stå helt eller delvist under vand i løbet af en årrække. 

”Jordfordelingen har været meget fornuftig for os. Vi har kun markjord nu. Vi kunne alligevel ikke dyrke den lavtliggende jord,” siger han. 

Han og andre fik tilbud om erstatning som alternativ. Han fortæller, at der er landmænd, som slet ikke ønskede at være med.  

”Der var plan om et græsningslaug og fælles afgræsning. Men det kunne der ikke blive enighed om,” fortæller Keld Lanng.  

Hovedårsagen er, at reglerne i naturområder ikke harmonerer med at have produktionsdyr. 

Nørreådal
Nørreå løber i Nørreådalen, som går mellem Viborg og Randers. Dalen blev dannet under og efter sidste istid. © Kim Aaen

Orkideer og specielle fugle 

Susanne Kraft og Keld Lanng peger på rige naturoplevelser som værdi for dem i projektet. 

”Jeg er blevet opmærksom på, at der er orkideer i Nørreådalen,” siger Susanne Kraft. 

”Der er mange specielle fugle, men naturen i ådalen er ikke blevet brugt ret meget, fordi adgangen har været begrænset,” siger Keld Lanng. 

Ø Bakker midt i dalen er for ham noget særligt. Det er et bakkedrag på op til 50 m højde med hedeplanter og mange insektarter. 

De lokales deltagelse har været på borgermøder i forbindelse med kommunernes arbejde med landskabsstrategien. Begge roser Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på KU for at opmuntre til engagement på det første store fælles møde. De involverede myndigheder har kontaktet og inddraget landmænd og andre lokale aktører. 

”Det bliver et fantastisk naturområde, som er bundet sammen. Vi får stier, og der bliver flere sløjfer. Nogle af stierne går gennem våde områder, men vil være tørre,” siger Susanne Kraft. 

Hun opremser andre gevinster, bl.a. et informationshus, og måske kommer der en kanoplads ved åen. Også Keld Lanng synes, at der ”langt hen ad vejen” er blevet lyttet til ønsker om, hvordan naturen kan gøres mere spændende og tilgængelig. 

Stort VE-projekt uden varsel

Susanne Kraft og Keld Lanng har enkelte anker: Et lokalt teglværk vil etablere op til 60 ha solceller og mindst tre vindmøller for enden af landskabsområdet i Nørreådalen. Det fremgår af en oversigt over projekterede energiparker fra Viborg Kommune.  

Spildevand fra Hjarbæk Fjord-oplandet skal ledes over vandskellet og i renset form gennem Nørreå til Randers Fjord, bebuder kommunen. 

Hertil kommer, at der efter jordfordelingen er blevet udpeget landbrugsjord som beskyttet areal i henhold til naturbeskyttelseslovens § 3. Værdien af jorden falder ifølge Keld Lanng drastisk, og det kan man som landmand ikke klage over. 

Susanne Kraft og Keld Lanng er skuffede over, at borgermøderne er ophørt og afløst af nyhedsbreve uden forklaring på skiftet. 

”Jeg kunne godt ønske mig, at vi blev opdateret mere om, hvad der sker videre frem. At mødes giver mere end et halvårligt nyhedsbrev,” siger Susanne Kraft.  

gul stenbræk
Planten gul stenbræk, der findes i Nørreådalen, er registreret som en truet art på den danske rødliste. © Kim Aaen

8 veje til samskabelse 

Inge-Merete Hougaard og hendes forskerkolleger på KU har formuleret otte råd til, hvad man skal være opmærksom på under udviklingen af lokale landskaber: 

 1. Lyt til landskabet

Landskabet formes konstant af naturprocesser, menneskelige handlinger og fortællinger. Samskabelse af landskaber bør inddrage forskellige fortællinger for at få en fælles forståelse af fortidens, nutidens og fremtidens landskab. 

2. Se det sociale terræn

Mennesker får tilknytning til et landskab gennem relationer til andre mennesker, ved deres daglige færden og et samspil med landskabet og særlige steder. Sociale relationer kan fremme eller bremse nye natur- og landskabsprojekter.

3. Anerkend landskabets andre aktører 

Ud over mennesker skal man være opmærksom på, at landskabet er fyldt med ikke-menneskelige aktører såsom drænrør, jordens mikrober og levende hegn. 

4. Mobilisér de mange 

Inden for natur- og landskabsforvaltning er samskabte landskaber resultatet af flere deltageres arbejde. Inddragelse af lokale borgere og deres ønsker giver et bredere vidensgrundlag, medbestemmelse og ejerskab.

5. Hav blik for de sejlivede fortællinger 

I indledningen af nye landskabsprojekter bliver processen ofte påvirket af tidligere møder mellem borgere og politikere. Det er afsæt for et godt samarbejde eller gensidig skepsis og mistillid, der påvirker forandringsprocessen.

6. Skab plads til forskellige former for viden 

Forståelse af et landskab formes ud fra menneskers overleverede erfaringer, viden og holdninger. Det giver bedre mulighed for en tillidsfuld dialog på tværs af myndigheder, lokale borgere og lodsejere.

7. Find vej i lovens landskab 

Der er risiko for, at krav og regler kan støde mod hinanden i nye naturprojekter. Man skal i løsningerne forstå, hvordan rammerne påvirker lodsejere og andre borgere.

8. Væk visionerne om fremtidens landskaber 

Landskaber vil ændre sig, og der er forskellige forestillinger om, hvordan de vil tage sig ud. Gå i dialog, så forskellighederne indtænkes i samskabelsesprocessen. 

Se og hør landskabsfortællingerne på: https://lyttillandskabet.dk/ 

Samlet og plejet natur

Anlæggelse af stier i Nørreådalen begynder i efteråret, og det samme gælder lukningen af dræn og grøfter, når den sidste jordfordeling er gennemført, og alle tilladelser er givet. Det fortæller Martin Nissen Nørgård, chefkonsulent i Naturstyrelsen Himmerland. Der bliver flere steder kun tale om trampestier, da det er følsom natur.

Forude venter lignende projekter i andre dele af Nørreådalen.

”Vi vil gerne højne naturindholdet i ådalen ved at skabe sammenhæng, bidrage til øget rekreativ udnyttelse og til at fjerne næringsstoffer, der ellers vil blive ledt ud i Randers Fjord. Vi vil gerne sælge engene som store samlede naturplejeområder,” siger Martin Nissen Nørgård.

Viborg Kommunes primære mål med landskabsomdannelsen har været at skabe en vision, som svarer til fremtidens prioriteringer. Det har også været et væsentligt mål at få vandforhold i ådalen, der imødekommer krav til miljø, klima og natur.

”Det skulle være nemmere at etablere vådområder gennem primært at sløjfe landbrug på lavtliggende arealer,” siger Jørgen Jørgensen, projektleder i Natur og Vand i Viborg Kommune. 

Forude venter den kommunale opgave med at tilrettelægge naturpleje. Et centralt element i naturplejen bliver afgræsning.  

Hensigten er at gøre græsning med kvæg mere fleksibel – og dermed mere attraktiv for dyreholdere – på sammenhængende arealer, som kombinerer lavbundsjorder med højtliggende jorder. 

Inspiration til andre

De tre jyske kommuner vil videreføre samarbejdet om fremtidens arealanvendelse i Nørreådalen i et landskabsråd med de relevante interessenter og Naturstyrelsen. Her skal også indgå nye elementer som fx udbygning af vedvarende energi på land.

Inge-Merete Hougaard betragter visionen i landskabsstrategien som en fælles fortælling om fremtidens landskab. Visionen favner politik, forvaltning, værdier og holdninger, og den inkorporerer lokale fortællinger.

”Jeg tror, at det gør et eller andet ved den lokale stolthed i forhold til Nørreådalen, hvor alle viser, at de gerne vil noget med området, og udvikler det i fællesskab,” siger Inge-Merete Hougaard.

Nogle af de lokale fortællinger i tekst, lydklip og på video er samlet på websitet ’Lyt til Landskabet’, og hun håber, at fortællingerne kan inspirere andre med lignende landskabsomdannelse.  

Desuden er der ved at blive udarbejdet en skriftlig manual til at bruge lokale fortællinger systematisk i den slags processer. 

Græsning Nørreådal
Nørreådalen indeholder en varieret natur, og græsning indgår i planen om naturpleje. ©  Inge-Merete Hougaard

Tværfagligt videnssamarbejde om grønne løsninger 

Inge-Merete Hougaard kommer fra antropologi og beskæftiger sig med landskaber. Et forskningscenter på KU samler et spænd af fagligheder – også fra humaniora – i konkrete projekter om bæredygtighed.

”Den grønne omstilling handler om mere end naturvidenskab. Vi skal forstå, at vi skal leve et andet liv.” Sådan forklarer Mette Frimodt-Møller om motivet til at etablere Green Solutions Centre på Københavns Universitet. Hun er leder af en enhed under centret, der hedder Living Labs.

Green Solutions Centre er et forskningsbaseret initiativ på KU. Det blev oprettet i 2021 og har et mål om at udvikle grønne løsninger på tværs af faglige discipliner, fakulteter, institutter og forskningsenheder.

”Centret er åbent for alle forskere på universitetet, som oplever at have brug for viden fra andre fagområder end deres eget, og som ønsker at samarbejde med andre fagområder. Herved kan der ske en samskabelse om bæredygtige løsninger,” siger Mette Frimodt-Møller.

Rygraden i centret er tematiske forskernetværk, og alle interesserede kan deltage i ideudviklingsmøder. Living Labs er en ’udvækst’, som arbejder videre med ideerne i samarbejde med forskere, studerende samt med slutbrugere, der har en central rolle i denne fase.

Foreløbig er to Living Labs i gang med at arbejde, nemlig om henholdsvis omstilling til et mere plantebaseret fødevaresystem og grønne løsninger til en bæredygtig by. Et kommende Living Lab har fokus på udtagning af lavbundsjorder.

Tilgangen i forskningsprojektet Lokale Landvindinger, som Inge-Merete Hougaard arbejder på, svarer meget til Living Labs’ tilgang.

”Selvfølgelig skal man være ærlig og erkende, at omstilling også kan give konflikter. Men samskabelse af landskaber kan medvirke til at udvikle i stedet for at afvikle, fordi fortællingerne kan give en anden forståelse af et givet landskab,” siger Mette Frimodt-Møller.

Læs mere om KU’s Green Solutions Centre og Living Labs her 

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje