Grøn Trepart: Vandmiljøet - udfordringer og løsninger
Først fra 2033 skal de nødvendige indsatser for søer, vandløb og grundvand være gennemført. De tæller bl.a. restaurering af cirka 7.500 km vandløb og fjernelsen 1.500 spærringer i vandløbene. Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Grøn Trepart skal også bidrage til at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande. Reduktionen af kvælstofudledning til vandmiljøet skrues op fra 10.400 ton årligt til 13.800 ton. Her er tre udfordringer med vandmiljøet - og potentielle løsninger.
Udfordring: Iltsvind gør skade på havmiljøet
"Landbrugets gødning bærer hovedansvaret for de gentagne iltsvind, der i 2024 var de største i 22 år. Iltsvind er uden sammenligning den største presfaktor på havmiljøet. Livet i havet lider og dør i sidste ende, når der er udbredt iltsvind."
- Jens Würgler Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Ecoscience - Marin Økologi på Aarhus Universitet.
Potentiel løsning: Flere randzoner og mindre gødning
Rådet for Grøn Omstilling foreslår to akutte tiltag til at mindske iltsvind i det danske havmiljø, som skal indføres fa 2026:
- Der skal være randzoner på 10 meter til vandløb, hvor der
ikke må gødes. - Normen for brugen af gødning skal sænkes med 20 pct. for
alle landmænd.
Udfordring: Mangelfuld overvågning og ringe data
"Der er ingen tvivl om, at overvågningen af vandmiljøet halter. Særligt den kemiske vandmiljøtilstand og plantesammensætningen er ukendt i langt størstedelen af vores vandløb. Det betyder desværre også, at grundlaget for forundersøgelser er mangelfuldt."
- Thomas Vinter Jepsen, biolog, Esbjerg Kommune.
Potentiel løsning: Bedre data både før og efter indsats
Værktøjer som Niras’ DVPI-beregner gør det muligt for kommunernes vandløbsmedarbejdere at få et større overblik over sammensætningen af planter i de danske vandløb. Mindst lige så vigtigt er det at indhente data om miljøforholdene efter indsatserne, så vi hele tiden bliver klogere og kan målrette fremtidige tiltag derefter.
Udfordring: Forkert vedligehold skader vandmiljøet
"Når kommuner og lodsejere slår grøden, fjerner kantvegetationen og de væltede træer, eller graver vandløbsbunden op, så er det ensbetydende med tab af levesteder for de organismer, der bor i vandløbet."
- Bjarke Dehli og Finn Sivebæk, biologer og ansat ved Sektion for Ferskvandsfiskeri og -Økologi, DTU Aqua.
Potentiel løsning: Skånsom vedligehold kan give mere natur
Skab en varieret sammensætning af grøde, og lad sten og nedfaldne træer blive liggende i og omkring vandmiljøet. Stor fysisk variation med et varieret udbud af levesteder er en forudsætning for sunde fiskebestande. Genslyngning af vandløb har også en positiv effekt, idet slyngede vandløb giver en bedre sammenhæng mellem den våde og tørre natur med flere mellemformer.
Kom til DM Bio Live 7/5: Den grønne trepart – fra tanke til handling
Læs DM Bios vidensrapport om Grøn Trepart her
Ikke medlem af DM endnu?
Bliv en del af fællesskabet med 80.000 andre. Vi står på din side, så du kan trives i dit arbejde, udvikle din karriere og få en god løn.