Grøn Trepart: Lavbundsjorder - udfordringer og løsninger med udtagning
Vådlægning af lavbundsjord skal bidrage til at indfri målet om at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser med 55-65 pct. i forhold til 1990. Hans Meineche/Biofoto/Ritzau Scanpix
Med aftalen om Grøn Trepart skal der udtages 140.000 ha lavbundsjorder inkl. randarealer frem mod 2030. Her er tre udfordringer med udtagning af lavbundsjorder - og potentielle løsninger.
Udfordring: Biodiversiteten ender som taber
"Genopretning af natur på lavbundsjorder gennem vådlægning ender ofte med biodiversiteten som taber. Årtiers landbrugsdrift har efterladt jorderne med næring flere gange over et naturligt niveau."
- Hans Henrik Bruun, professor ved Biologisk institut på
Københavns Universitet
Potentiel løsning: Kortlæg klogt, og skab synergier
Et vådområdeprojekt bør starte med en grundig forundersøgelse og kortlægning af næringsstatus i jord og vand samt en vurdering af potentialet for at genoprette naturlig hydrologi. Undersøg også muligheden for at skabe sammenhæng og synergi mellem lavbundsjorder og naboområder, der mindsker udvaskningen af næringsstoffer og samtidig styrker biodiversiteten.
Udfordring: Vådlægning giver metanudslip
"Når lavbundsjord oversvømmes, bliver bunden iltfri, og nedbrydningen af planterester og andet organisk materiale går i stå. Derved reduceres CO2-udslippet. Men samme organiske materiale på bunden er næring til metandannende bakterier, og dette metan frigives til atmosfæren."
- Erik Kristensen, professor på Biologisk Institut på Syddansk Universitet.
Potentiel løsning: Bring vandspejlet op tæt på terræn
Mange lavbundsjorder er drænet til en grundvandsstand på en halv-en meter. Det optimale i forhold til klimaregnskabet, herunder udvaskning af næringsstoffer og metanudslip, er at bringe vandspejlet op til lige under terræn.
Så falder CO2-emissionen på grund af iltningen, og metanemissionen øges kun svagt. Et spænd på 10-40 cm under terræn er ideelt, og helst tæt på 10 cm.
Udfordring: Fosfor udvaskes til vandmiljøet
"Når lavbundsjorden vådlægges og oversvømmes, er der risiko for, at den ophobede fosfor bliver udvasket til vandmiljøet, hvilket kan føre til iltsvind."
- Jørgen E. Olesen, professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.
Potentiel løsning: Filtre kan fjerne fosfor
I GUDP-projektet FosLav arbejdes der forsøgsmæssigt med at forhindre udvaskning af fosfor til vandmiljøet på tre testsites i Danmark. FosLavs to filterløsninger opsamler vand via grøfter og filtrerer fosforen fra, hvorefter det filtrerede vand kan ledes ud i vandløbene. Den opsamlede fosfor i filtreringssystemerne kan sidenhen recirkuleres og genanvendes som gødning.
Kom til DM Bio Live 7/5: Den grønne trepart – fra tanke til handling
Læs DM Bios vidensrapport om Grøn Trepart her
Få sparring på dit arbejdsliv
Få individuel og professionel sparring på spørgsmål om karriere, arbejdsliv og kompetenceudvikling.