Vanilje: Smagen og duften af jul er truet af klimaforandringer
Vaniljestænger skal tørre i solen og jævnligt vendes, så de ikke risikerer at tørre helt ind. Desuden skal stængerne masseres, så vaniljekornene fordeler sig jævnt. Her ses en vaniljefarmer fra en plantage i Fransk Polynesien.
Vanilje er juletidens foretrukne krydderi, men klimaforandringer udfordrer produktionen. Orkideerne, der producerer vaniljen, er sårbare over for stigende nedbør, tørke samt hyppigere og kraftigere storme, hvilket presser priserne på vaniljen op.
Vanilien hitter i den søde juletid, men set over hele året er efterspørgslen på ægte vanilje faktisk også stor.
Det skyldes, at både producenter og forbrugere i højere grad foretrækker ægte vanilje frem for de syntetisk fremstillede vaniljetyper.
Det globale marked for organisk fremstillet vanilje forventes ifølge Maximize Market Research at stige fra en omsætning på 3,4 mia. kr. i dag til 10 mia. kr. i 2030.
I takt med at den globale appetit på den ægte vaniljevare vokser, stiger udfordringerne med at leve op til efterspørgslen ude på vaniljefarmene – og sender priserne på det populære krydderi i vejret.
Storme sender vaniljepriserne i vejret
I 2018 steg vaniljeprisen til sit hidtil højeste med en pris på op mod 600 dollars pr. kilo, hvilket var betragteligt højere end prisen på sølv.
Prisstigningen kom i kølvandet på massive tropiske storme, der raserede på Madagaskar i 2017, hvor over 60 pct. af hele verdens vanilje dyrkes og eksporteres fra.
I dag ligger prisen på vanilje fra Madagaskar på ca. 240 dollars pr. kilo. For blot ti år siden kostede et kilo madagaskarvanilje 50 dollars.
”Hyppigere og mere massive storme, øget nedbør og længere tørkeperioder forårsaget af klimaforandringerne går hårdt ud over vaniljeproduktionen,” fortæller Mette Ravn, der er uddannet økonom og i mange år har arbejdet med forretningsudvikling, bl.a. i Afrika.
”De fleste områder, hvor der dyrkes vanilje, ligger tæt på kysten. Stormene river vaniljeplanterne op med rode og ødelægger vejene, så landmændene ikke kan tilgå planterne og bestøve dem. Mere nedbør øger risikoen for svampeinfektioner i vaniljeplanten, og længere tørkeperioder betyder, at det bliver for tørt at dyrke planten,” forklarer hun.
Mette Ravn dyrker selv vanilje på en farm i Tanzania, som hun etablerede i 2019. I dag forhandler hun vanilje til restauranter og kvalitetsbevidste forbrugere.
Hun er desuden en anerkendt international vaniljeekspert og forfatter til bogen ’Bogen om vanilje’.
Slavedreng revolutionerede vaniljeproduktionen
Vaniljen er den mest arbejdskrævende afgrøde i verden, og det næstdyreste krydderi – kun overgået af det røde safran. Vaniljen er en orkidé, der snor sig op ad støtteplanter. Den er med Mette Ravns ord ”en sej plante”, der både er superdelikat og meget hårdfør.
Oprindeligt stammer vaniljen fra Mexico. Vaniljeplanten kan blive 8-10 meter høj, når den vokser ude i junglen.
Blomsterne på vaniljeplanten minder lidt om en påskelilje. De har en tragt i midten, og uden om det sidder nogle kronblade. Inde i tragten sidder et støvfang, som skal bestøves, før planten bærer den frugt, som bliver til vaniljestængerne i supermarkedet.
Vaniljeplanten blev udbredt i tropiske regnskovsområder langs ækvator, da den spanske kolonimagt tog planten med sig fra Amerika i starten af 1500-tallet.
Der var dog ét problem: Vaniljen kunne ikke bære frugt uden for Mexico.
Det viste sig nemlig, at kun en særlig bi – Melipona – fra Mexico var i stand til at bestøve vaniljeplanten. I 1841 løste en 12-årig slavegjort dreng ved navn Edmund Albius det problem.
Drengen arbejdede på en franskejet plantage på øen La Réunion i Det Indiske Ocean og var ferm til at bestøve melonblomster med hånden.
Da plantageejerens importerede vaniljeplanter satte blomst, besluttede Albius sig for at forsøge at håndbestøve vaniljen.
Håndbestøvningen virkede og blev startskuddet på en verdensomspændende industri.
Bestøvningen af vaniljen foregår stadig med hånd og sker ved, at man stikker en pind med en lille dut på for enden ind i vaniljeblomstens sølvfang.
Vinduet for at bestøve vaniljen er smalt. Vaniljeblomsten åbner sig om morgenen, og omkring middagstid er pollen i blomsten tørret ud, så det ikke længere er muligt at bestøve. Misser man chancen for at bestøve, falder blomsten til jorden og går tabt.
Vaniljen kræver enorm opmærksomhed
Når vaniljeblomsten er bestøvet, vokser en vaniljestang frem. Efter seks måneder når vaniljestangen sin fulde størrelse, men først efter ni måneder har den anlæggene til vanillin, som giver smagen af vanilje.
Når vaniljestangen er høstet, begynder en tidskrævende forarbejdning. Mette Ravn og hendes arbejdere på vaniljefarmen i Tanzania lægger vaniljestængerne ned i 63 grader varmt vand i tre minutter.
Derefter ryger vaniljestængerne i en svedekasse i 48 timer, hvorefter de lægges ud i solen. Her vendes de om hvert 20. minut, så de får sol på begge sider. Undervejs masseres vaniljekornene, som naturligt lægger sig i bunden af vaniljestangen, opad, så de fordeler sig jævnt og giver en vaniljestang med ensartet tykkelse.
Høster man for tidligt, er der ikke anlæg til vanillin – altså dét, der giver smagen af vaniljeMette Ravn
Efter tre uger i solen pakkes vaniljestængerne i kasser, hvor de smagsmodner i to-fire måneder, inden de bliver sendt til Europa.
”Det kræver høj viden og enorm tålmodighed at lave vanilje af høj kvalitet. Den største fejl, man kan begå, er at høste for tidligt. Høster man for tidligt, er der ikke anlæg til vanillin – altså dét, der giver smagen af vanilje,” forklarer Mette Ravn.
Og netop for tidlig høst er et stort problem, som er eskaleret, i takt med at klimaforandringer har øget hyppigheden af storme, nedbør og tørke.
”I år har vi fx oplevet, at det har klatregnet i en længere periode end normalt. Det har betydet, at vores vaniljeplanter ikke har vidst, hvornår de skulle sætte blomster. De har haft svært ved at placere sig på årshjulet så at sige, hvilket har givet en længere blomstringsperiode,” siger Mette Ravn.
Klimaforandringer giver ringere kvalitet
For Mette Ravn og hendes vaniljefarm har den længere blomstringsperiode ikke været et stort problem, da de har indpasset sig efter vaniljeplantens luner.
Men for mange småbønder er det et problem, hvis blomstringsperioden pludselig går fra to til fire måneder, forklarer hun.
”Mange vaniljebønder handler med mellemmænd, som kommer og afhenter vaniljen én gang pr. sæson. Og hvis sæsonen pludselig fx strækker sig over dobbelt så lang tid, ender man med at få mange flere vaniljer, som er høstet for tidligt. Og det giver en ringere kvalitet,” forklarer Mette Ravn.
Flere steder i Europa forsøger man at dyrke vaniljen under mere kontrollerede forhold i drivhuse med kunstig belysning.
I værste tilfælde kan det jo betyde, at vi i fremtiden simpelthen ikke kan dyrke vanilje naturligt længereMette Ravn
Vaniljefrugt fra orkidé i et drivhus i Aarhus
I Danmark lykkedes det i 2021 botanikere fra Væksthusene ved Science-museerne for første gang at høste en vaniljefrugt fra deres orkidé i et drivhus i Aarhus.
Kvaliteten af disse vaniljer efterlader typisk meget tilbage at ønske. Mette Ravn er ikke biolog, men har en teori om, hvorfor det forholder sig sådan.
”Jeg tror, at vaniljeplanten, ligesom andre planter, har brug for at blive udsat for naturens ydre påvirkninger såsom sollys, regn og blæst for at udvikle sig optimalt,” siger hun.
Med et klima i forandring og en stigende efterspørgsel på naturlig vanilje er Mette Ravn overbevist om, at priserne på vanilje vil stige igen i fremtiden.
”Det er ikke et spørgsmål, om det sker, men hvornår det sker,” siger hun og fortsætter:
”Klimaforandringerne har jo givet nogle helt nye udfordringer, som vaniljeproducenter bliver nødt til at forholde sig til. Tropiske storme bliver hele tiden hyppigere, og når de raserer en vaniljeplantage, går der mellem tre og fem år, før produktionen igen er oppe at køre."
"I værste tilfælde kan det jo betyde, at vi i fremtiden simpelthen ikke kan dyrke vanilje naturligt længere.”
Mere om fødevarer
- Guide: Derfor skal du vælge den dyre vanilje
- FN-klimarapport 2023: Grøn omstilling er ikke nok til at afbøde klimaforandringer
- Nye fermenteringsprocesser kan booste tang som fødevare
- Vidensrapport: Fremtidens fødevarer 2024
- Ny generation af plantebaseret ost har langt lavere klimaaftryk
- DM BIOsfæren: 4 podcasts om fremtidens fødevarer