Spring menu over

Job i den grønne omstilling – sådan får du et

To medlemmer i samtale

© Mette Johnsen

Susanne Kragholm, fagskribent, BIO
Del artikel:

Efterspørgslen efter medarbejdere med en grøn profil er stigende. Ord som bæredygtighed, grøn, klima, sustainability indgår oftere og oftere i jobopslagene. Få karrierekonsulentens tips til at få et grønt job.

Hvis vi i Danmark skal lykkes med den grønne omstilling, er der brug for en masse dygtige medarbejdere. Der er både brug for nye kræfter og de mere erfarne. Nogle arbejder allerede inden for området, nogle skal omskoles, mens andres job og stilling ikke som udgangspunkt er grønne, men meget hurtigt kan blive det.

Heldigvis er interessen for et job inden for det grønne område også stigende. Det mærker DM, hvor flere medlemmer kontakter job- og karriererådgivningen for at høre, hvordan de kan komme indenfor i den branche.

Læs analysen af, hvilke jobs bliver efterspurgt i den grønne omstilling

Alle kan være med

Der er mange veje til et grønt job, fortæller Hanne Jensen, der er job- og karrierekonsulent i DM, JA og DSL.

”Hvis vi ser på virksomhederne bredt, så efterspørger de mange forskellige kompetencer. Fælles for virksomhederne er, at de alle i et eller andet omfang skal med på den grønne bølge. Alle virksomheder skal arbejde med bæredygtighed – og det gælder også virksomheder, der i udgangspunktet ikke er grønne,” fortæller Hanne Jensen.

Ordet bæredygtighed bliver brugt hele tiden

Generelt efterspørger virksomhederne medarbejdere, der kan arbejde på tværs af brancher, fagligheder og sektorer.

Det gælder også de ”grønne virksomheder” – forstået som virksomheder, der direkte er beskæftiget med grøn omstilling. I de virksomheder kan alle generalistkompetencer bruges.

Det gælder kommunikation og marketing, undervisning og forskning, vejledning og rådgivning, administrativt arbejde, HR og personaleopgaver, ledelse, analysearbejde og research og udviklingsarbejde.

Mange grønne jobs i kommunerne

”Der er også mange job at finde i kommunerne,” fortæller Hanne Jensen.

”Her er brug for medarbejdere, der kan få alle borgere med på den grønne bølge. Viden og erfaring med borgerinddragelse vil blive efterspurgt i stigende grad. Disse kompetencer matcher mange af vores medlemmers profiler. Herudover er der naturligvis de grønne specialistjob i kommunerne: landskabsarkitekt, natur- og miljømedarbejder, natur- og kulturformidler, biolog, by- og landskabsforvalter og mange andre.”

”Har du erfaringer med projektledelse eller som koordinater, er det også gode kompetencer at søge videre fra,” siger Hanne Jensen.

Brancher i vækst giver nye jobmuligheder

Det er ikke kun de grønne virksomheder, der er i vækst. Hele brancher har mulighed for at gøre det grønne til et væksteventyr for dem. Det gælder fx rådgivning- og konsulentområdet.

Da alle skal forholde sig til den grønne omstilling, har både rådgivnings- og konsulenthuse store opgaver i at rådgive virksomhederne til, hvordan de bedst omfavner de nye muligheder.

Bare klø på, og prøv mulighederne af

Hanne Jensens råd til alle, der ønsker en grønnere karriere, er at komme i gang:
”Bare start med at søge. Nævn det grønne i din ansøgning, fortæl, at du brænder for området, og brug de rigtige ord, så man kan se, at du ved, hvad du taler om.”

”Der er nærmest ikke den faglighed, der ikke passer ind i den grønne omstilling. Der er brug for alle – generalister og specialister, så hold dig ikke tilbage,” understreger karrierekonsulenten.

Læs analysen af, hvilke jobs bliver efterspurgt i den grønne omstilling

Seks råd til den grønne jobsøgning

  1. Jobdatabaserne: Prøv at søge på ord som ’grøn omstilling’, FN’s verdensmål, biodiversitet, klimaaftryk, klimakompensation, CO2, grønne investeringer.
  2. Søg gerne uopfordret. Udover at målrette din ansøgning og cv til en nye branche, kan du med fordel hente viden fra stillingsopslag og sætte dig grundigt ind i den pågældende virksomheds strategier og produkter. Det er en stor fordel, hvis du kender til virksomhedens grønne initiativer.
  3. Det gælder om at lære det sprog, der bliver talt i branchen. Orienter dig fx i FN’s klimamål, De grønne tænketanke (fx Concito), Broen til Fremtiden, BIO’s nyhedsbrev.
  4. Tjek kommunernes klimaplaner – de har ofte en plan for den grønne omstilling. Ligeledes med staten. Mange boligselskaber har også en plan for grøn omstilling.
  5. Hold øje med, hvor pengene går hen. Hvilke grønne projekter støtter Novo Nordisk fonden, Innovationsfonden m.v.
  6. Kontakt din karrierekonsulent i DM, JA og DSL. Her kan du bl.a. få sparring på din ansøgning og CV. Læs mere om karriererådgivning her

Netværk - for grønne meningsdannere

Har du lyst til at arbejde for grønnere løsninger i din egen organisation, så er netværket ”Grøn meningsdanner i egen organisation” måske noget for dig.

Du kan læse mere om netværket her: Grøn meningsdanner i egen organisation - DM

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje