Dansk Magisterforening

Universiteter sparer 66.800 flyrejser

Københavns Lufthavn var næsten tom i foråret 2020, da grænserne lukkede, og corona satte en stopper for de fleste flyrejser. Det ramte også universiteterne.

Universiteter
Del artikel:

I 2020 måtte landets forskere brat stoppe deres storforbrug af flyrejser. Nu skærer et universitet permanent i rejseudgifterne.

De danske universiteter har gennem flere år ønsket at nedbringe forbruget af flyrejser af hensyn til klimaet.

Men forskere er frie fugle og rejser meget. Alene på Københavns Universitet flyver en forsker i gennemsnit fem gange om året, og på alle landets universiteter var der samlet over 92.000 flyrejser i 2019.

Det tal blev drastisk reduceret sidste år, viser aktindsigter fra syv af landets otte universiteter.

Blot 15.000 flyrejser blev det til i 2020, da de ansatte måtte skifte fly ud med digitale platforme på grund af corona-pandemien. Det svarer til en sjettedel af det normale niveau.

I alt har universiteternes ansatte i 2020 fløjet hele 205 mio. kilometer mindre end året før.

Den erfaring tager Aalborg Universitet nu konsekvensen af. For det har vist sig, at universitetet godt kan leve op til sine forpligtelser trods de færre flyrejser, og derfor skal rejseudgifterne fremover reduceres permanent med 25 procent, siger rektor Per Michael Johansen.

”Vi glæder os selvfølgelig til, at vi igen kan mødes fysisk, der hvor det giver bedst mening. Men vi er også meget fokuserede på at fastholde fordelene ved de digitale platforme og fortsat udnytte dem, når pandemien har forladt os”, siger han.

KU: Måske halvt så mange ture fremover

På Københavns Universitet har de ansatte fløjet 20.500 færre ture i 2020. Prorektor Bente Stallknecht mener, at pandemien kan få stor betydning for de ansattes fremtidige rejseaktiviteter.

”De kompetencer, vi har fået virtuelt, vil bidrage til, at vi fremover rejser mindre, tror jeg. Vi kan langtfra omlægge det hele, men måske vil hver anden rejse foregå virtuelt”, siger hun.

Når det gælder internationale aktiviteter, har nedlukningen ifølge Bente Stallknecht tydeliggjort, at flyrejser ikke helt kan afskaffes.  

”Vi har lært, at samarbejde og idéudvikling foregår bedst i samme rum. Og vi er gået glip af ret meget, fordi vi ikke kan mødes”, siger hun.

Københavns Universitet indførte i februar 2020 en rejsepolitik, der skal tilskynde de ansatte til at vælge klimavenlige transportformer, når transporttid og ekstra udgifter er begrænsede.

Greenpeace: Flyveriet forsvinder ikke af sig selv

Universiteterne skal gribe til mere håndfaste metoder, hvis coronatidens restriktioner skal omsættes til varige adfærdsændringer blandt forskerne, mener Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace.

”De ansatte flyver rigtig meget på universiteterne, og jeg synes, de skal benytte anledningen til at gentænke, hvor meget der er nødvendigt og så indføre nogle gode politikker og kontrolmekanismer, der faktisk bringer flyveriet ned”, siger Mads Flarup Christensen.

”Pandemien har vist, at vi kan omstille os hurtigt, men det vil være naivt at tro, at flyveriet ender på et lavere niveau af sig selv, når krisen er overstået”, siger han.

Oversigt: Så meget mindre flyver hvert enkelt universitet