Dansk Magisterforening

Venstre fatter ikke, hvad veluddannet arbejdskraft er værd

Af Gry Inger Reiter
Del artikel:

Venstreregeringens visionsløse beslutning om at køre sin grønthøster henover universiteterne og skære to pct. af alt er dårligt købmandsskab, mener Gry Inger Reiter, formand for DM Studerende.

Normalt betyder februar semesterstart med gåpåmod og energi efter juleferie og eksamensperiode. Men i den forløbne måned har jeg i stedet kunne fornemme gravstemningen på KUA’s gange. Ikke så mærkeligt, når 500 ansatte på Københavns Universitet måtte vinke farvel til deres job i sidste måned. Desværre har vi ingen grund til at tro, at flere af de andre universiteter ikke vil følge efter.

De voldsomme fyringsrunder, der lige nu præger dagligdagen på vores studiesteder, sker på grund af finansloven for 2016. Regeringen har sammen med sine blå støttepartier besluttet at høvle to pct. på universitetsuddannelserne hvert år de næste fire år gennem det såkaldte omprioriteringsbidrag. Beslutningen viser, at Venstreregeringen er blottet for ambitioner på Danmarks vegne, når det kommer til at sikre uddannelser i verdensklasse. Men uddannelsesnedskæringerne er ikke bare dårligt nyt, hvis man sætter pris på uddannelseskvalitet. Det er også en håbløs strategi, hvis Danmark skal klare sig i den globale konkurrence i fremtiden.

I stedet for at investere i at danske universitetsuddannelser også skal være blandt verdens bedste i fremtiden, tvinger Venstreregeringen universiteterne til at smøre en stadig mindre klat smør ud på stadig flere stykker brød. Det kommer der ingen Michelinstjerner ud af.

Omprioriteringsbidraget rammer nemlig overalt og skelner ikke mellem skidt og kanel, hvilket betyder, at kvaliteten af samtlige af vores universitetsuddannelser forringes.

Man kan undre sig over, at regeringen ikke selv kan se det kortsigtede og dybt problematiske i at nedprioritere udviklingen af Danmarks vigtigste råstof: en veluddannet arbejdskraft. For hvis Danmark fortsat skal have nogle af verdens dygtigste og mest produktive medarbejdere, må regeringen også sørge for, at uddannelsessektoren har tilstrækkelige ressourcer at løfte opgaven for.

Men hvis det står til regeringen, vil vores uddannelser gradvist blive forringet i takt med, at underviserne får dårligere forberedelsestid, vi får færre undervisningstimer og mindre feedback. Suk.

Som studerende er det enormt frustrerende at være vidne til, at regeringen dumper værdien af vores uddannelser med ugennemtænkte uddannelsesnedskæringer. Men det er ikke bare ærgerligt for os studerende, hvis uddannelser bliver dårligere. Det er også decideret dårligt købmandsskab.

Det, Lars Løkke og co. tilsyneladende ikke har forstået, er, at vi hverken kan eller skal konkurrere med kinesere og polakker om at levere den billigste arbejdskraft. Danmark skal i stedet vinde på uddannelse, kvalitet og produktivitet.

Danmarks historiske styrke har ikke været at efterligne andre, men at tro på vores egen vej. Det skal vi fortsætte med. Så når de andre er billigere, skal vi være bedre. Ved hele tiden at anstrenge os for at blive dygtigere og ved hele tiden at uddanne bedre sikrer vi, at Danmark har noget at leve af i fremtiden.

Derfor bør regeringen investere i vores kompetencer, og løfte barren opad: Vi skal investere i uddannelse – lige fra erhvervsakademier til universiteter. Det skal vi gøre, fordi uddannelse er frihed. Fordi uddannelse er tryghed. Og fordi uddannelse er fundamentet for vores velfærdssamfund.

Jeg ser det som min fornemmeste opgave som formand for de studerende i Dansk Magisterforening at forsøge at få Venstreregeringen til at forstå netop det.

Gry Inger Reiter, formand for de studerende i Dansk Magisterforening