Dansk Magisterforening

Kære rusvejleder – tusind tak for din store indsats!

Af Lea Friedberg
Del artikel:

På tærsklen til begyndelsen af et nyt studieår mindes Lea Friedberg sin egen tid som rusvejleder og hylder de mange frivillige ildsjæle, som er med til at gøre studiestarten både god, festlig og overskuelig for de mange nye studerende, der skal starte på en videregående uddannelse.

Med en ren farvepalette af bannere og T-shirts og høje kampråb, blandet med latter og opmuntrede skrig til kammerater fyrer minderne om sidste sommers rusvejledning rundt og kan ikke undgå at frembringe et smil på mine læber. Ikke blot fordi, at det var en fantastisk tid for mig, men også fordi jeg ved, at vores arbejde den sommer gjorde en kæmpe forskel for studiemiljøet på universitetet.

Det sociale miljø på universiteterne er stærkt presset. De udsultede universiteter kæmper med de politisk vedtagne milliardnedskæringer og bliver oftere og oftere tvunget til at nedprioritere fokus på det gode studiemiljø.

Bare for nyligt måtte DM studerende sammen med Carlsbergfonden træde til for at sikre finansiering til den ellers aflyste forårsfestival på Københavns Universitet og oftere og oftere oplever vi i bestyrelsen, at drevne studerende kontakter os for støtte til sociale arrangementer og studieture som universiteterne tidligere har finansieret.

Det er en ikke bare en skam, det er direkte skadeligt for de studerende. Flere undersøgelser peger i retning af, at et godt studiemiljø kan være afgørende for om vi studerende dropper ud og vores velbefindende undervejs.

Et godt studiemiljø betyder, at man giver rum til at skabe netværk, at de studerende har lyst til at blive efter endt forelæsning og lære deres medstuderende at kende. Det at du har venner på dit studie kan være afgørende for, om du kommer op om morgenen og afsted til timerne, at du har nogen at sparre med og spejle dig i, når presset bliver hårdt. Desværre ved vi fra Dansk Magisterforenings studielivsundersøgelse, at 15 pct af de studerende altid eller ofte føler sig ensomme på studiet. Jeg er bekymret for, at det tal vil stige, hvis flere sociale tiltag bliver sløjfet.

Derfor er det nu vigtigere end nogensinde, at vi hylder de seje unge mennesker, der i flere uger eller måneder knokler med at gøre studiestarten til den bedst mulige velkomst for de mange nye studerende. Med kæmpe søvnunderskud, pressede sociale liv og forfærdelige usunde madvaner (nej, toast og øl bør ikke gøre det ud for en hel madpyramide i en måned), så formår de at skabe fællesskab og stærke bånd mellem de studerende og til universitetet. Det er i denne tid at grundlaget for den gode studietid og nye venskaber skabes.

Så kære rusvejledere: tusind tak! Og hav en kæmpe fest.