Dansk Magisterforening

Samfundet falder fra hinanden, hvis vi sparer humanisterne væk

Af Ronja Rose Ravnskov
Del artikel:

Den almene fortælling om humanisten er, at det er en isoleret nørd, der primært beskæftiger sig med uvedkommende sager, aldrig kommer i arbejde efter endt uddannelse og i hvert fald ikke bidrager med værdi til samfundet. En fordrejet karikatur af den sande historie, mener Ronja Ravnskov.

Akademikere og særligt humanister er under angreb for tiden.

At regeringen lægger op til ikke at forlænge taxameterforhøjelsen på de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelse har genereret en voldsom debat om værdien og nødvendigheden af i særdeleshed humanisterne. Debatsektioner og kommentarspor har været propfyldte med den ene deklaration efter den anden om, at det i virkeligheden er meget fint at spare 10 pct. på disse uddannelser, for der er alligevel ikke brug for dem på arbejdsmarkedet.

Hvad tastaturkrigerne tilsyneladende overser er, at en taxameterbesparelse ikke giver færre akademikere, blot akademikere med dårligere uddannelser.

Samtidig må humanisten stå model til en gedigen omgang medynk, da debattørerne ofte mener, at det er synd for humanisten at dennes uddannelse ikke har en konkret og klar jobbeskrivelse som endemål. Hvad debattørerne fuldstændig overser er, at det uvurderlige ved humanistens faglighed netop er dens brede fundament.

Denne almene fortælling vidner om, at der er behov for, at humanisten med faglig stolthed fortæller om vigtigheden af sit fag, for uden humanisterne går samfundets hjul i stå og fundamentet slås ud.

Godhavnsdrengene havde givetvis ikke fået deres undskyldning, hvis ikke de museumsansatte på Danmarks Forsorgsmuseum havde forsket i, formidlet og viderebragt børneforsorgens historier.

"Vi kan ikke tage kampen op imod techgiganter som Google og Facebook, hvis ikke vi har filosoffer"

Ronja Ravnskov, forkvinde for DM Studerende

Danmark ville ikke stå så stærkt på det europæiske marked eller eksportere vores grønne teknologi til resten af verden, hvis ikke sprogkyndige humanister formidler vores handelsstrategier, og hvis ikke kommunikatøren laver en kommunikations- og salgsstrategi.

Vi vil ikke kunne tage kampen op i mod techgiganter som Google og Facebook, hvis ikke vi har filosoffer til at udarbejde etiske retningslinjer for vores dataforbrug.

Vi når ikke i mål med den grønne omstilling, hvis ikke vi inddrager humanisterne. Den naturvidenskabelige forskning har længe ligget klar, men hvis ikke humanisterne inddrages i omstillingsprocessen, går vi i stå, før vi overhovedet er gået i gang.

Hvis ikke vi havde brugt 20 år på at tale ned til håndværkeren og underkende nødvendigheden af håndværksfaget, så havde vi ikke haft erhvervsskoler, som er blevet besparet så hårdt, at de lærer at svejse i pap og papir, og så havde vi ikke stået og manglet netop deres hænder nu. Lad os ikke begå samme fejl med humanisterne.