Dansk Magisterforening

8 strategier til jobsøgning: "Tænk på det som dating"

Povl Gad

© Foto: Rasmus Kongsgaard

Debat
Af Povl Gad
Del artikel:

Sender du massevis af ansøgninger uden at blive kaldt til samtale? Så slæber du måske rundt på et krøllet og ufokuseret CV, ligesom mig, og bliver fravalgt. Du bør derfor gå utraditionelt til værks og måske angribe jobsøgning lidt som dating.

Dette er et debatindlæg. Teksten er udtryk for forfatterens egen holdning.

Sommerferien er forbi, og måske er tanken om at skulle tilbage på jobbet ikke opmuntrende. Du har brug for at prøve noget nyt. For en del kan jobsøgning imidlertid være en ørkesløs og deprimerende oplevelse, hvor man får lyst til at give op på forhånd. Har du det sådan, har du det ligesom mig. 

Jeg har været på jobmarkedet i cirka 25 år. I den tid har jeg sendt hundredvis af ansøgninger på opslåede stillinger til arbejdspladser, der ikke kendte mig på forhånd. To gange har det ført til, at jeg blev kaldt til samtale. Én gang fik jeg jobbet. Det var i 2003.

Jeg har været frustreret og nedslået og følt mig inkompetent og ubrugelig, når afslagene tikkede ind. I vores kultur, hvor status og identitet er tæt knyttet til vores arbejde, er det svært ikke at blive ramt på sit selvværd i den situation.

Det på trods af, at jeg gennem årene har haft mange skønne jobs og har været i arbejde næsten hele tiden. Det har bare altid – med den ene undtagelse i 2003 – været af forskellige bagveje, jeg har fået tilbudt stillingerne.

Flere af mine job kan jeg takke sociale medier for. Én gang gik der under 24 timer, fra jeg havde lavet et opslag på Facebook, til jeg sad til en jobsamtale et sted. Næste dag startede jeg. En god ven havde delt mit opslag, og det var alt, hvad der skulle til. Ud over held, selvfølgelig.

Alligevel var det først for nylig, jeg langt om længe erkendte, at jeg jo nok heller ikke lander mit næste job ved at læse stillingsopslag og skrive ansøgninger.

Et rodet CV

Min udfordring består i, at jeg har været så privilegeret at lave mange forskellige spændende ting i mit arbejdsliv. Jeg har været leder, forsker, projektleder, generalist, specialist, sælger, analytiker, konsulent og embedsmand. Jeg har arbejdet med teater, musik, kulturhistorie, data, forretning, design, PR, fundraising, formidling, rekruttering og en masse andet.

De muligheder har været en kæmpe gave, både i mit eget liv og for mine skiftende arbejdsgivere. Bredde og overlappende kompetencer kan ofte være mere værd end et par års ekstra erfaring inden for ens kerneområde. 

Kaster man et blik ned over mit CV, kan det se både ufokuseret og rodet ud

Men når man søger job på traditionel vis, er det absolut ikke en fordel. Kaster man et blik ned over mit CV, kan det nemlig se både ufokuseret og rodet ud. Den brede palette af kompetencer og erfaringer, som er en fordel, når man bestrider et job, er altså en ulempe, når man skal søge et.

Strømlinet

Der er masser af grunde til, at mit CV ser ud som det gør. Jeg har altid været tiltrukket af udfordringer og muligheden for at lære nyt og har aldrig haft en såkaldt karriereplan. Men frem for alt har det været en selvforstærkende proces. I og med at mine jobs er kommet ind af bagvejen, har de ofte bragt mig i nye retninger. Det har ikke gjort mit CV mere strømlinet.

Men opslåede stillinger kalder som regel på strømlinede CV’er. De fleste opslåede jobs er forholdsvis enstrengede. Én rolle, ét fagområde.

Jeg bebrejder da heller ikke den arbejdsgiver, som skal ansætte en projektleder og konstaterer, at jeg kun har 10 års erfaring i rollen, og derfor vælger en anden med 15 års erfaring. At jeg måske er lige så kompetent og i øvrigt kan en masse andre relevante ting, er svært at gennemskue og medregne i en rekrutteringsproces.

Men hvad gør man så, hvis man ønsker sig et job og aldrig kommer til samtale? Modsat opslåede stillinger kan det jo være svært lige at opsøge de job, der dukker op af bagvejen. Der findes da heller ikke én enkelt alternativ jobkanal, man bare kan tune ind på.

Her er derfor otte forskellige forslag til dig. Samtlige tilgange har jeg haft held med på eller andet tidspunkt i mit liv.

1. Søg uopfordret

Ikke alle stillinger bliver slået op, og hvis du er heldig, vil din uopfordrede ansøgning ramme et behov hos arbejdsgiveren. De sparer tid på en tung rekrutteringsproces, og du bliver ansat på din sammensatte kompetenceprofil.

Gør lidt forarbejde og kontakt arbejdsgiveren på forhånd – HR-afdelingen, direktøren eller en mellemleder – for at forhøre dig om mulige jobåbninger. Invitér dig selv på kaffe. Så ved du, om det er besværet værd at sende en ansøgning.

2. Lær konsulentfinten

Hvis du mangler et job, kan det være en glimrende idé at prøve at sælge dig selv ind til forskellige virksomheder som konsulent for at tjene lidt penge.

Når du først har foden indenfor, kan det jo være, at sød musik opstår, og de spørger, om du vil fastansættes. Denne tilgang kan også være en fordel for dit selvværd, da du som udgangspunkt ikke søger job og derfor ikke bliver afvist.

3. Brug netværket

Dit netværk er og bliver vejen til langt de fleste jobs. Det kræver dog, at du aktiverer det. Dine nærmeste - familie og venner - skal vide, at du søger, og hvad du kan.

Aktivér også dit bredere netværk på sociale medier, hvor det kan betale sig at sluge sin stolthed og råbe ud til alverden, at du er jobsøgende. Det er med garanti kun dig selv, der synes, det er pinligt. 

Hold dig heller ikke tilbage med at kontakte folk, der er i periferien af dit netværk, men som arbejder på din drømmearbejdsplads. De kan måske hjælpe dig med at få foden indenfor.

4. Fest dig ind

Afholder din potentielle arbejdsgiver udadvendte arrangementer som seminarer, morgenmøder, fester eller andet, så sørg for at dukke op.

Tal med dem. Lad dem vide, at du virkelig godt kunne tænke dig at arbejde der. Vis dem, hvor festlig og socialt begavet du er.

5. Bland dig i debatten

Sæt dig, og skriv om noget, du interesserer dig for. Prøv at få det i avisen, i et fagblad eller slå det op på dine egne sociale medier. Måske læser en potentiel arbejdsgiver det og kan lide det, de læser.

Det kan også være, din potentielle arbejdsgiver selv har skrevet eller deltaget i noget, du kan reagere på. Skriv direkte til dem og ros dem for deres bidrag. Også arbejdsgivere er til fals for smiger.

6. Arbejd frivilligt

Det kan være det sure æble, for selvfølgelig skal du have et job med løn. Men nogle gange er frivilligt arbejde bare den eneste vej ind.

Husk, at det også tager tid og kræfter at skrive ansøgninger, så tiden kan være brugt rigtig godt her. Samtidig kan du kaste dig over noget, du i forvejen er meget engageret i.

7. Brug rekrutteringsbureauer

Kontakt rekrutterings- og vikarbureauer, og lad dem gøre arbejdet for dig. De fleste ved faktisk, hvad de laver.

8. Kom ud i verden

Hver uge bliver der afholdt snesevis af offentligt tilgængelige konferencer, receptioner, ferniseringer, premierer, seminarer, dialogmøder og alt muligt andet, hvor det vrimler med potentielle arbejdsgivere. Tag af sted, stil spørgsmål, bliv set og hørt.

Min succesrate med Tinder minder for eksempel en hel del om mit held med at søge opslåede stillinger

Tænk det som dating

Uanset hvilken alternativ strategi du vælger, så betragt det som reel jobsøgning, der tager tid og kræfter. Det er hårdt arbejde at søge job, og du skal klappe dig selv på skulderen for hver eneste indsats, du gør.

Du kan også betragte det hele som en omgang dating. Min succesrate med Tinder minder for eksempel en hel del om mit held med at søge opslåede stillinger, og der er flere andre sammenfald.

Når man som jeg ser moderat uinteressant ud på papiret, er det nok bare ikke verdens bedste idé at sætte sig op mod hundredvis af langt mere attraktive konkurrenter. Det fører kun til ødelagt selvværd og knuste drømme.

Begge steder gælder det derfor om at komme uden om den lange kø af kandidater. Det gælder om at åbne din fremtidige arbejdsplads’ øjne for dine mange kvaliteter uden at de sammenligner dig med alle mulige andre. Det gælder om at være til stede, når de har et reelt behov for dine kompetencer og gerne i en uformel ramme. Det gælder om at vise din store interesse og måske være villig til en mere uforpligtende relation i starten, mens I ser hinanden an, og de gradvist får øjnene op for, hvor pragtfuld du er.

Gør noget som får folk til at lægge mærke til dig, så de kommer til dig.

Endelig gælder det om ikke at lade sig slå ud. Både jobsøgning og dating er nu engang lidt af et lotteri, hvor man ikke bare skal være ihærdig, men også tålmodig og heldig.

Jobbet (og kæresten) findes derude. Du skal bare lige hjælpe dem med at finde dig.