Spring menu over
Dansk Magisterforening

Kære studerende: Husk at passe på hinanden!

© Hans Søndergaard

Af Lea Friedberg
Del artikel:

Kære nye studerende: velkommen til en verden af fordybelse og fællesskab. Det bliver helt klart nogle udfordrende år, men husk også at kigge op fra bogen, og tag din studiekammerat i hånden og ned i fredagsbaren. Uni-livet er bare bedst, når vi er der for hinanden, skriver formand for DM Studerende, Lea Friedberg, på studenterbloggen.

Den første tid på universitetet handler om nye venskaber, faglige oplæg og fællesskaber. Sammen med dine medstuderende tager du i disse dage de første spæde skridt ind i en verden af faglig fordybelse, der lægger kimen til et udfordrende og spændende arbejdsfelt mange år frem.

Mange nye informationer er uden tvivl væltet ind over jer i foregående uger, fra navnelege på nye studiekammerater til gode råd om studieplanlægning og fagkombinationer. Men i år har mange også oplevet, at tutorerne har haft nogle mere alvorlige temaer som trivsel, stress og ensomhed på dagsordenen. Temaer, der er vigtige at tale om, fordi der desværre er problemer med mistrivsel rundt omkring på landets universiteter.

Studietiden skal helst være en fantastisk og udfordrende tid, kendetegnet ved faglig fordybelse og dygtiggørelse. Men for alt for mange er det også en tid, hvor udfordringerne bliver for overvældende. Hvor egne forventninger, økonomiske bekymringer og pressende reformer ikke bare gør studielivet surt, men for rigtig mange desværre fører til hjertebanken, søvnproblemer og sygemeldinger.

Politiske reformer gør det sværere at være studerende
Vi ved fra studielivsundersøgelser i Dansk Magisterforening, at næsten hver anden studerende har problemer med stress. Det svarer til, at du slår sten saks papir med sidemanden om, hvem der kommer til at opleve trivselsproblemer gennem studietiden. Det er altså vilde tal! 

Men det er desværre ikke så underligt, at så mange af bliver ramt. Et voksende pres på unge og studerende i dag i form af blandt andet presserende politiske reformer gør det stadigt sværere at være studerende og at bruge tid til at fordybe sig i sin faglighed. Oven i det er der en øget konkurrence blandt os studerende om at få de gode karakterer, det gode studiejob og det finpudsede CV, så vi kan leve op til arbejdsmarkedets forventninger. 

Men vi har også et kæmpe problem med, at trivselsproblemer bliver individualiseret, selvom de har rødder i strukturelle årsager. Alt for ofte bliver vi studerende spist af med gode råd om mindfulness eller bliver bedt om at hanke op i os selv, selvom problemet tydeligvis stikker dybere end den enkeltes kamp for at få hverdagen til at hænge sammen. 

Når 48 procent af de studerende har trivselsproblemer, er der ikke tale om et individuelt, men et strukturelt problem. Det falder tilbage på systemet, når så mange studerende bliver stressede af at leve op til samfundets krav.

Det skal vi tage alvorligt. Som studerende, universitet, arbejdsgivere, politikere og fagforeninger. Som studerende har vi påtaget os ansvaret at tage en uddannelse, der gør ikke bare os selv, men hele Danmark klogere og rigere. Til gengæld fortjener vi ordentlige forhold. 

Tag fælles ansvar
Heldigvis er der hjælp at hente i din fagforening, og DM rådgiver studerende hele vejen igennem studielivet, hvor vi hjælper dig til at blive afklaret om dine valg og muligheder under studiet. Rådgiverne i DM ved godt, at der bliver trukket i os studerende fra mange sider. Derfor vejleder de også studerende til at få en bedre balance i hverdagen i forhold til studie, job og fritid, og jeg vil på det varmeste anbefale dig at gøre brug af dit medlemskab og vende din studietrivsel med os.

Som studerende får man redskaber til, hvordan man lægger god energi i studiet og samtidig har overskud til alt det andet sjove i livet. Og man kan blive klædt på til arbejdslivet gennem eksamensforberedelseskurser, fordi mange studerende særligt er stressede omkring eksamenstid.

Men det er også vigtigt, at der bliver taget et fælles ansvar for trivselsproblemer på tværs i fagbevægelsen, fra uddannelsesstederne og ikke mindst fra politisk side. Derfor har Dansk Magisterforening igangsat en trivselskampagne, der blandt andet indeholder en trivselskonference den 9. oktober på Christiansborg. Vi afholder konference sammen med en række andre studenterfagpolitiske organisationer fra DJØF studerende, FADL - foreningen af danske lægestuderende, Danske Mediestuderende, DPS - Dansk Psykologforenings Studentersektion og SUL - Studenteransattes Landsforbund.

Det gør vi, fordi vi på tværs af årgange og studier kan se de samme mistrivselsmønstre. Vi har invitereret eksperter, politikere og studerende ind for at debattere konsekvenserne af stress, og mit håb er, at vi sammen kan finde nogle fælles løsninger og en anerkendelse af, at mistrivsel på uddannelserne også er et politisk problem.

Ræk hånden ud
I DM gør vi vores for at forbedre situationen gennem politisk pres og gennem vores medlemstilbud, men heldigvis er der også en masse, som studerende selv kan gøre på studiet. Det er særligt blandt ensomme, der er store trivselsudfordringer, og derfor er et godt studiemiljø helt afgørende for studietrivsel.

Så dyrk fagnørderiet i fællesskab.
Skab frivilligmiljøer på dit studie og søg vores aktivitetspulje til at lave faglige og sociale arrangementer.
Bliv frivillig i Dansk Magisterforenings studerende lokalt, hvor vi understøtter dine gode ideer til lokale aktiviteter.
Bliv engageret i jeres eksisterende frivilligmiljøer, bag kaffebaren, som rusvejleder og i lokal studenterpolitik.
Og husk at række hånden ud til din sidekammerat.

Studietiden skal være en god tid, så jeg håber, at du vil passe på dig selv og dit fællesskab. Jeg håber, dit studieliv byder på fagnørderi, venner for livet og ikke mindst masser af øl i fredagsbaren. Og næste gang du føler en snert af dårlig samvittighed over at hygge med vennerne, så husk: Venner er et af vores bedste værn mod mistrivsel, så dyrk dem, og styrk dem. Det er sundt for dig.