Efter udflytningen: Får vi et stærkt nok vidensberedskab?
Udflytningsaftalen er forbedret i forhold til politikernes oprindelige udspil, men Camilla Gregersen er fortsat bekymret for, hvordan de store omvæltninger kommer til at påvirke de faglige miljøer. © Foto: Rasmus Kongsgaard
Tak til alle, der var med til at afbøde slaget mod uddannelserne i den nyligt vedtagne udflytningsaftale, skriver Camilla Gregersen.
Tak til alle, der var med til at afbøde slaget mod uddannelserne i den nyligt vedtagne udflytningsaftale. Fremfor at udflytte eller nedskalere det samlede uddannelsesudbud i de fire største byer med 10 procent, er politikerne landet på 6,4 procent, hvilket alt andet lige er at foretrække. Universitetsområdet er ”sluppet med” at skulle udflytte eller nedskalere 5,7 procent af studiepladserne.
Det er en klar forbedring af aftalen, men jeg er fortsat bekymret for, hvordan de store omvæltninger kommer til at påvirke de faglige miljøer og vores videnberedskab.
Udflytningsaftalen kommer til at betyde færre optagede på bl.a. naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanistiske retninger på universiteterne, selvom der er stigende efterspørgsel efter vores medlemmer fra alle områder i det private. Humaniora kommer til at holde allerhårdest for. På alle fakulteter er det essentielt at bevare forskningsmiljøerne, så vi er rustet til de kommende, store udfordringer.
Vi har brug for stærke faglige miljøer, der kan give politikerne indsigt i både udfordringer og løsninger
På klima- og miljøområdet står vi over for enorme udfordringer, og biodiversiteten mindskes desværre markant i disse år. Samtidig ser vi stigende mistrivsel blandt unge, som vi skal tage alvorligt, og her er der brug for humanvidenskaberne. Vi har brug for stærke faglige miljøer, der kan give politikerne indsigt i både udfordringer og løsninger.
Den ulykkelige krig i Ukraine har allerede afsløret huller i det danske vidensberedskab. Hullerne skyldes tidligere besparelser og dimensionering. Siden 2005 er knap halvdelen af universiteternes uddannelsesudbud på sprog lukket. Tidligere nedskæringer har altså bevirket, at vi i dag ikke har en forskningsbaseret viden om flere lande, som Danmark har en sikkerhedspolitisk interesse i at følge med i, ligesom vi risikerer mindre viden om lande, som vi handler med og har tætte relationer til.
Vi håber, at den planlagte evaluering i aftalen i 2025 og 2030 bliver grundig. Evalueringen skal omfatte universiteterne, erhvervsakademierne og professionshøjskolerne, hvor der alle steder skal ses på, om det er lykkedes at tiltrække studerende til uddannelsesstederne. Men der bør også ses på konsekvenserne for de faglige miljøer, og om vi har et tilstrækkeligt videnberedskab til at klare fremtidens udfordringer.