Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hvis du vil have et godt møde, skal du droppe egoet. Her er 5 måder, du kan gøre det på

"Hvis du kun vil lytte til dig selv, hvorfor så iscenesætte det store mødecirkus?" Sådan spørger Mads Løkke Rasmussen, der er netværks- og karrierekonsulent i DM.

Guide
Del artikel:

Som mødeleder er der altid en risiko for, at du taber mødet. Men det er i virkeligheden ikke noget at være bange for.

Mads Løkke Rasmussen kan ikke fordrage dårlige møder. Hans mission er at forbedre mødekulturen på danske arbejdspladser.

En dårlig mødekultur giver simpelthen et ringere udbytte, mener han.

Mads Løkke Rasmussen er DM’s netværks- og karrierekonsulent, og han har fem råd til, hvordan du kan dele ud af magten til både små møder eller større afdelingsmøder.

1. Opgiv at kæmpe for kontrol over indholdet af mødet

Det kan blive problematisk, hvis du prøver både at styre selve mødet og indholdet af mødet, forklarer Mads Løkke Rasmussen.

For det kan kun lade sig gøre for dig at styre indholdet, så længe du ikke rigtigt deler ud af kontrollen. For eksempel ved at undlade at lave en brainstorm.

I enhver brainstorm er der nemlig en indbygget risiko, siger Mads Løkke Rasmussen. Selvom en idéudveksling måske lyder rimelig ufarlig, risikerer mødelederen noget ved at indbyde til det.

”For hvad nu, hvis alle pludselig synes noget, som du ikke gør?”

Derfor kan nogle mødeledere have en tendens til at klamre sig en smule for stramt til magten. De er bange for at tabe mødet.

Den anerkendelse der ligger i, at man som medarbejder bliver taget med på råd, den forsvinder jo, hvis man kan mærke, at man bare får at vide, hvordan tingene hænger sammen

Mads Løkke Rasmussen

Men i virkeligheden er det ikke så farligt, hvis de andre mener noget andet end dig, mener Mads Løkke Rasmussen.

Faktisk er faren nærmere, at du risikerer at miste din autoritet, hvis du ikke lytter til input fra dine mødedeltagere.

”Den anerkendelse der ligger i, at man som medarbejder bliver taget med på råd, den forsvinder jo, hvis man kan mærke, at man bare får at vide, hvordan tingene hænger sammen.”

2. Overvej, om det bliver bedre af, at du bestemmer det hele

Bliver det bedre, når jeg bestemmer det hele?

Det bør du spørge dig selv om. Og hvis du mener, at svaret er ’ja’, så spørg dig selv, hvorfor du egentlig tror det.

”Et møde handler om, at alle er enormt meget produktivt til stede,” siger Mads Løkke Rasmussen.

Han opfordrer derfor til, at du ”bruger gruppens klogskab” og spørger dig selv: Kunne der komme noget bedre ud af, at vi bestemmer det her i fællesskab?

3. Spørg dig selv, om du er mere tryg uden input

Mads Løkke Rasmussen sammenligner visse former for møder med et spil.

Den slags spil, hvor man holder igen og spiller med håndbremsen trukket, og er mere bange for at miste end begejstret ved tanken om at vinde noget.

Et 0-0-spil, kalder Mads Løkke Rasmussen det. Du taber intet, men vinder heller ikke noget.

Et møde uden input er netop sådan et slags spil, mener han. Og hvis du holder mange af den slags, kan du spørge dig selv, om du inderst inde er mest tryg, når du ikke hører de andres tanker.

Fordi hvad nu, hvis de ikke er enige med dig? Er det lettest for dig bare at køre et helt møde, uden at nogen siger noget kritisk?

Så kan du bagefter være tryg og glad for, at du ikke tabte. Tabte ansigt, tabte mødet, tabte kontrollen.

”Men du har jo heller ikke vundet noget,” argumenterer Mads Løkke Rasmussen for.

For hvis du ikke spørger for at få svar, hvorfor spørger du så egentlig efter andres input?

4. Slip din rolle som mødeleder

For at være helt sikker på, at der ikke opstår et sammenstød mellem din rolle som chef og din rolle som mødeleder, kan du vælge, at en anden end dig selv skal være mødefacilitator.

Det kan både være en professionel mødefacilitator, du hyrer ind, eller det kan være en neutral person, som du gør til leder eller med-leder på mødet.

”Mødefacilitatoren har ansvaret for at designe mødet. Det er en måde at hjælpe dig til ikke bare at klamre dig til magten og i stedet løsne dit greb,” siger Mads Løkke Rasmussen.

Og så kommer du heller ikke i klemme i dine roller.

5. Husk på idéen med et møde

Hvorfor er det egentlig, at vi holder møder?

Det er for at skabe en værdi for organisationen, siger Mads Løkke Rasmussen. Og værdi skaber man på de møder, hvor mange anstrenger sig, tænker, taler og bidrager.

"Idéen med et møde er, at vi får flere gode idéer, hvis vi er sammen, end hvis vi er hver for sig. Hvis du kun vil lytte til dig selv, hvorfor så iscenesætte det store mødecirkus?” spørger han.

Hvis du kun vil lytte til dig selv, hvorfor så iscenesætte det store mødecirkus?

Mads Løkke Rasmussen

Rammen er ikke, at så bestemmer flertallet. Det er stadig dig, der bestemmer i sidste ende. Men du skal aktivt bruge de andre i mødet til noget.

“Ellers er det en pseudoproces at holde møde. Hvis du ikke lytter til eller bruger de andre mødedeltagere, så kan man jo godt sige, at der slet ikke behøvede at være noget møde.”

Og så pointerer Mads Løkke Rasmussen også, at hvis der ved en afstemning falder tretten stemmer på en idé, og kun to stemmer på din idé, så giver det nok alligevel bedst mening for dig som chef at lytte til flertallet, selvom du ikke behøver.

“Hvis du ikke har folk med dig, så hjælper det jo ikke rigtigt. Du skal have dem til at lave noget, som de vil lægge energi i,” siger han.