Spring menu over
Dansk Magisterforening

Så er der valg i DM: En af disse er din nye forperson

Anne-Mette Wehmüller (tv.) og Janne Gleerup er de to kandidater til valget som forperson i DM.

Anne-Mette Wehmüller (tv.) og Janne Gleerup er de to kandidater til valget som forperson i DM. © Foto: Søren Rønholt.

Valg i DM
Del artikel:

For første gang i 24 år er der kampvalg til posten som forperson for DM. Vi har talt med kandidaterne om deres mærkesager.

Det er ingen hemmelighed, at de politiske valg i DM plejer at være en forudsigelig affære – i hvert fald når det kommer til posten som forperson.

I de seneste ni år og fire valgperioder har forpersonen heddet Camilla Gregersen, og ingen har ønsket at udfordre hende. Før det sad Ingrid Stage på stolen i 14 år efter at være blevet valgt syv gange i træk.  

Men Camilla Gregersen har valgt ikke at genopstille efter at være gået på orlov med baggrund i udfordringer i samarbejdet mellem medarbejderne og den politiske ledelse

Det har banet vejen for intet mindre end et klassisk kampvalg, da medlemmerne denne gang har to kandidater at vælge imellem. Det er første gang i 24 år.

Valg i DM

I 2024 skal DM’s forperson, hovedbestyrelse og de politiske sektorer vælges blandt medlemmerne. Det vælges for perioden 2025-2027.

Der er 2 kandidater til forperson, 55 kandidater til hovedbestyrelsen og 107 kandidater til sektorbestyrelserne.

Valget starter den 23. september, og du kan afgive din stemme frem til den 7. oktober 2024 kl. 10.00.

På den ene side står sekretariatschef Anne-Mette Wehmüller, der er formand for sektoren DM Leder. På den anden side står forskeren Janne Gleerup, der også er forkvinde for Akademikerpension.

Vi har talt med dem begge om mærkesager, muligheder og udfordringer for DM.

Anne-Mette Wehmüller:
”Det skal være et team-arbejde at lede DM”

Sekretariatschef i Dansk Kunstnerråd. Cand.mag. med en diplom-
uddannelse i ledelse. Forperson for DM Leder. Har siddet i hovedbestyrelsen i DM siden 2022. 

© Foto: Søren Rønholt

Anne-Mette Wehmüller har siddet i DM’s hovedbestyrelse siden 2022 og er derudover forperson for sektoren DM Leder. Nu håber hun at blive valgt som DM’s nye forperson.

”Det er vigtigt, at medlemsbasen bliver aktiveret gennem valget, så medlemmerne har mulighed for at forholde sig til hvad det er for en organisation, vi skal have fremadrettet. Særligt, når det er over 20 år siden, at vi overhovedet har haft et valg på formandsposten. Jeg tror, det er godt, at vi nu får blandet kortene til en ny omgang,” siger Anne-Mette Wehmüller.

Hun peger på nogle af sine mærkesager.

DM’s medlemmer har nogle afgørende kompetencer i forhold til at drive vores samfund i en mere bæredygtig retning. Den udvikling skal DM understøtte med fokus på klima og også på trivsel på arbejdspladserne.

Hun ønsker også at arbejde for, at DM bliver en fagforening, som både er stærk, synlig og relevant for medlemmerne på arbejdspladserne gennem hele arbejdslivet og ikke bare lige efter endt uddannelse, eller når man kører på højeste karrierenagle.

Det er et kæmpe teamarbejde. Og det skal det også være

Anne-Mette Wehmüller om rollen som forperson for DM

På de interne linjer er hun optaget af, at de nye organisationer, forbund og medlemmer, som er fusioneret med DM de seneste år, skal opleve, at de bliver en del af et stærkt fællesskab gennem repræsentation i sektorer, aktiviteter og medlemstilbud.

Og så ønsker hun at fremme psykologisk tryghed og trivsel særligt med fokus blandt folk med dårlige lønvilkår og midlertidige ansættelser. Hun har arbejdet mere end 10 år i kunst og kulturbranchen og NGO-branchen, og det ligger hende meget på sinde at fremme et bæredygtigt arbejdsliv i brancher, der er udfordret. 

”I DM skal vi arbejde for at fremme arbejdsmiljøet for alle ansatte - derfor er det også afgørende, at vi har en god politisk kultur. Det skal ske ved at have et trygt og tillidsfuldt samarbejde mellem sekretariatet og den politiske ledelse. Vi skal selv gøre, hvad vi kræver af andre,” siger hun.

6 skarpe til Anne-Mette Wehmüller

DM har kæmpet for at indføre såkaldte grønne tillidsrepræsentanter. Skal DM engagere sig aktivt i den grønne omstilling med flere af den slags tiltag?

“Det helt korte svar er ja, det skal vi. Det er nemlig helt afgørende for at drive udviklingen fremad. Vi står over for en afgørende samfundsudvikling med genoprettelse af naturarealer, og der har DM ekstremt meget at byde på, fordi vi har en medlemsbase af både scient.er og humanister, der skal være med til at sikre og drive den omstilling fremad. Så fagbevægelsen og grønne tillidsrepræsentanter er en utrolig vigtig aktør.” 

Skal DM bruge AI i medlemsbetjeningen i for eksempel telefonomstillingen, chat 24/7 og karrieresamtaler?

“Det skal bruges som et værktøj, hvor det kan give mening i forhold til at lette arbejdet for det administrative personale, så det faktisk kan frigive nogle ressourcer til de mere dybereliggende arbejdsindsatser som karrieresamtaler, eller hvis folk skal gennemse kontrakter.

I situationer, hvor der skal rykkes hurtigt, skal der selvfølgelig være ressourcer til det. Så AI skal eksempelvis ikke bruges til at beskære antallet af DM’s medarbejdere i sekretariatet.” 

DM har fusioneret med fire fagforeninger de seneste år. Skal DM fortsætte den strategi?

“Jeg har som hovedbestyrelsesmedlem i DM selv været med i perioden med fusionerne, og det er utroligt positivt, at vi er lykkedes med det. 

Nu har vi brug for grounding og for at samle op, inden vi begynder at tænke yderligere fusioner. For én ting er at lande det på et stykke papir i en hovedbestyrelse og få det igennem det politiske system. 

En anden ting er at få det ud i driften og kanaliseret medlemstilbud ud til den nye medlemsbase. Så på sigt ja, men nu skal vi også respektere, at fusioner kræver lidt tid. Jeg tror på bredden på det akademiske arbejdsmarked.

Om du så arbejder som arkæolog, som teknologisk konsulent i en kommune eller i ledelsen på en professionshøjskole, så tror jeg på noget fælles, der samler medlemmerne – en stor kærlighed til det akademiske felt. Men det er klart, at med mange nye medlemmer er der behov for, at man skaber en fælles fortælling igen.” 

Det koster 391 kroner hver måned at være fuldtidsmedlem af DM. Er det den rigtige pris?

“Det vil jeg faktisk ikke kloge mig på, om er den rigtige pris. Vi følger hele tiden udviklingen, og vi får nogle indstillinger fra det administrative plan på, hvilke muligheder vi har i forhold til markedet.

Jeg tror ikke, at der er nogen af os, som ønsker, at det skal koste for meget at være medlem. Omvendt skal der også være midler til en ordentlig medlemsservice. Her og nu er det den rigtige pris, men vi ved ikke, hvordan det ser ud om to år.” 

DM’s nuværende forperson har valgt ikke at genopstille efter problemer med arbejdsmiljøet i DM’s sekretariat. Hvordan vil du håndtere den situation som forperson?

“Det er rigtig vigtigt, at vi er åbne omkring APV’en, og nu er den fremlagt. Det er et ønske, jeg har fremlagt fra dag ét i denne sag. Det tror jeg faktisk er en gave, vi har fået ud af det her forfærdelige bagtæppe.

Men der ligger en meget stor opgave i at sikre et langt bedre informationsflow mellem sekretariat og hovedbestyrelse. Hvem gør hvad hvornår. Og så skal vi sikre en debatkultur internt, hvor det er okay at være uenige med respekt.”  

Camilla Gregersen har brugt sig selv meget som person i omtale af politik og mærkesager på SoMe. Hvad bliver din tilgang til dette, hvis du bliver valgt?

“Jeg tror grundlæggende på, at organisationen har brug for, at flere ordførerskaber kommer i spil. Vi har jo både fagligt utroligt dygtige politikere med spidskompetencer og en stor talentmasse af konsulenter og andre ansatte, som er relevante at bringe i spil inden for de faglige områder.

På den måde tror jeg egentlig godt, at jeg kan træde lidt i baggrunden som forperson. Ledelse handler jo dybest set om at lede gennem andre og sikre, at man kommer i mål med de strategiske mål, man har sat sig for øje. Det er et kæmpe teamarbejde. Og det skal det også være.”

Janne Gleerup:
"Vi udgør et stærkt fællesskab, og det skal vi bruge"

Lektor og arbejdslivsforsker på Roskilde Universitet. Forkvinde for AkademikerPension. Har siddet i DM’s hovedbestyrelse siden 2017. Sidder i DM’s forretningsudvalg og i bestyrelsen for DM Universitet.

© Foto: Søren Rønholt

Janne Gleerup stiller op til valget som forperson, fordi hun ønsker at bruge sin erfaring som både arbejdslivsforsker og fagligt aktiv til at gøre en forskel for DM’s medlemmer.

”Jeg synes, vi udgør et stærkt fællesskab, og det skal vi bruge til at skabe forbedringer.”

Ifølge hende er der rigtig mange udfordringer at tage fat på. 
Aktuelt gælder det for eksempel nedskæringer og fyringer i det offentlige og kandidatreformen på universiteterne, som giver unge nogle ringere uddannelsesvilkår end generationerne før dem.

Og så har DM’s medlemmer en hel masse udfordringer på tværs af brancher.  

”Usikre ansættelser, stigende arbejdspres, mangel på ligestilling, akademikerbashing, aldersdiskrimination og meget mere. Der er nok af kampe at kaste sig over, og det vil jeg virkelig gerne dedikere mig fuldt ud til,” fortæller hun.

Der er nok af kampe at kaste sig over, og det vil jeg virkelig gerne dedikere mig fuldt ud til

Janne Gleerup, kandidat til posten som forperson i DM

Som forsker har Janne Gleerup lavet mange undersøgelser af udviklingen i vores arbejdsliv. Senest har hun også lavet studier af fordele og ulemper ved at omlægge til en 4-dages arbejdsuge inden for det kommunale område.

”Det har skabt stor interesse og afspejler, at der i det hele taget er en vigtig diskussion i gang i samfundet om, hvad skal der til, for at vi får et bæredygtigt arbejdsliv. Det er meget spændende, at der er de her nytænkende eksperimenter i gang både på det private og det offentlige område, fordi det giver inspiration til, hvordan vi kan få skabt et mere bæredygtigt og mindre stressende arbejdsliv.”

Om DM skal arbejde for at flere får en kortere arbejdsuge, synes Janne Gleerup, er et fagpolitisk spørgsmål, der skal drøftes i fællesskab. 

”Der er rigtig mange af vores medlemmer, som er meget optaget af den her diskussion, og det er jeg også virkelig selv. Vi skal i DM være dem som tør formulere visionære mål for det gode liv og stille fagpolitiske krav som gør en forskel.”

Hun er også optaget af at sikre et godt arbejdsmiljø i DM's sekretariat. 

”Vi er selvfølgelig alle sammen meget berørte af, at der har været udfordringer i arbejdsmiljøet, og det tager vi alle meget alvorligt. I bakspejlet kan vi se, at det ikke lykkedes at få taget hånd om det i tide, og på måder som kom grundigt nok rundt om problemet. Det skal vi lære af. Det er en bunden opgave og vi er i fuld gang med forebyggende tiltag”.

6 skarpe til Janne Gleerup

DM har kæmpet for at indføre såkaldte grønne tillidsrepræsentanter. Skal DM engagere sig aktivt i den grønne omstilling med flere af den slags tiltag?

“Det korte svar er ja. Mange af DM’s medlemmer er allerede dybt involveret i den grønne omstilling, og det skal vi også som forening fortsætte med at være. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi har oprettet en BIO-søjle som et nyt stærkt fællesskab på området.

Skal vi som samfund i mål med den grønne omstilling, bliver vi nødt til at ændre på alt fra produktion til adfærd. I den proces har vi brug for både naturvidenskabelig og humanvidenskabelig viden, og den ekspertise har DM’s medlemmer.

Vi kan konkret arbejde med at sikre relevant efteruddannelse og bidrage til gode løsninger i forhold til naturbeskyttelse og klimaansvarligt ressourceforbrug.”  

Skal DM bruge AI i medlemsbetjeningen i for eksempel telefonomstillingen, chat 24/7 og karrieresamtaler?

“Digitaliseringen af vores samfund foregår i en rasende fart, og vi skal selvfølgelig udnytte de muligheder, som opstår, så vores medlemsservice er optimal og tidssvarende. Men vi skal også være kritiske og kvalitetsbevidste.

Klog brug af AI kan bidrage til at frigøre ressourcer til opgaver, hvor ingen teknologi kan trumfe den erfarne rådgivning og menneskeligt nærvær, der er helt afgørende, hvis man står i en svær situation.” 

DM har fusioneret med fire fagforeninger de seneste år. Skal DM fortsætte den strategi?

“Jeg er meget stolt over vores fusioner, fordi sammen står vi stærkere, og det er en fordel for medlemmerne. Men det er også vigtigt, at vi prioriterer både tid og opmærksomhed på at få en god og gensidig integration, så de nye medlemmer føler sig velkomne, og alle føler sig hjemme i DM.

På den længere bane skal vi fortsat være åbne over for strategiske alliancer og mulige fusioner.” 

Det koster 391 kroner om måneden at være fuldtidsmedlem af DM. Er det den rigtige pris?

“Det kan i en valgkamp være fristende at love lavere kontingent. Men jeg synes egentlig, at emnet skal adresseres på en anden måde. Vi skal have fokus på, at kontingentet skal afspejle den værdi, som vi leverer til medlemmerne.

Vi skal levere solid interessevaretagelse i forhold til overenskomster og politisk indflydelse på Christiansborg, præstere god individuel rådgivning, tilbyde faglige fællesskaber og udbyde gode kurser og spændende foredrag, der giver medlemmerne inspiration og faglig udvikling. Men selvfølgelig skal vi samtidig have fokus på, at ressourcerne bruges effektivt.

Vi har for øvrigt et differentieret kontingent, i forhold til om man er på fuldtid, deltid, studerende eller pensionist. På den måde forsøger vi at sikre et både retfærdigt og solidarisk kontingentsystem.”  

DM's nuværende forperson har valgt ikke at genopstille efter problemer med arbejdsmiljøet i DM's sekretariat. Hvordan vil du håndtere den situation som forperson?

“Det er jo helt afgørende, at vi i DM har et godt arbejdsmiljø for alle. Så vi skal lære af forløbet, og det vil jeg som forperson prioritere med dialog, samarbejde og gensidig respekt.

Jeg vil gerne arbejde tæt sammen med både ledelsen, medarbejderne og de tillidsvalgte om at sikre, at vi har en kultur, hvor alle føler sig hørt og værdsat. Jeg tror på, at vi sammen kan skabe en arbejdsplads, hvor alle trives og kan yde deres bedste.” 

Camilla Gregersen har som forperson brugt sig selv meget i omtale af politik og mærkesager på SoMe. Hvad bliver din tilgang til dette, hvis du bliver valgt?

“Camilla har været eminent god til at kommunikere DM’s politik og til at tage debatter på sociale medier. Hun har sat DM på landkortet som en dagsordensættende fagforening, og vores medlemmer kan altid mærke hendes glødende engagement.

Jeg er selv meget aktiv i den offentlige debat og har derfor også et stort netværk på sociale medier, som jeg vil bruge til at komme ud over rampen med DM’s politik. Men jeg vil også prioritere kommunikationsformer, som ikke er digitale. Det er min erfaring, at stærke relationer og handlekraftige fællesskaber etableres, når mennesker mødes og gør ting sammen.”