Drømmer du om at blive leder? Her er 5 ting, du skal vide
Her er de bedste råd fra fem medlemmer på DM's talentskole for nye ledere. Måske kan de inspirere dig.
Går du rundt med en lille leder i maven og mangler nogen at spejle dig i?
Akademikerbladet har været på besøg hos DM’s talentprogram for nye og aspirerende ledere.
Talentprogrammet fokuserer i år på det bæredygtige arbejdsliv. Gennem fire moduler har deltagerne arbejdet med emner som psykologisk tryghed, strategiske forandringer, og hvordan man indtager lederrollen.
Fem af de deltagerne deler her, hvad de har lært om ledelse.
"Jeg noterer også det ned, jeg ikke er god til"
“Jeg har lavet et skema for mig selv, hvor jeg holder overblik over mine resultater og det, jeg lærer. Jeg noterer også de ting, jeg ikke er så god til - og dem, jeg måske aldrig bliver god til, fordi det lærer mig, hvilke områder jeg skal søge mere støtte til.
Skemaet gør, at jeg kan være meget klar i min kommunikation om, hvad mine muligheder og begrænsninger er. Mit håb er, at det er med til at skabe større tryghed for både mine medarbejdere og bestyrelse, fordi de ved, hvor de har mig.”
Lotte Kragh er centerleder i Rødovre Frivilligcenter siden 2023.
"Som ny leder er dine værdier dit vigtigste værktøj"
“Jeg skrev mig hurtigt bag øret, hvor vigtigt det er at være meget bevidst om, hvilke værdier jeg handler ud fra i min hverdag. Fordi som ny leder er dine værdier dit vigtigste værktøj. Derfor har det været meget motiverende at få et teoretisk perspektiv på dem.
Når jeg ser, at mine værdier passer ind i forskellige ledelsesteorier, bliver jeg bekræftet i, at jeg er på rette vej. Det hjælper mig også med at finde ud af, i hvilken retning jeg ønsker at udvikle mig som leder.”
Stine Danving er redaktør på P5 og P6 Beat i DR Musik siden 2021.
Kursus: Styrk dit personlige lederskab
Er du ny leder, eller drømmer du om dit første lederjob?
Så afholder DM en i løbet af 2024 en række webinarer målrettet nye ledere. Her lærer du konkrete ledelsesværktøjer, der kan hjælpe dig i dit første lederjob.
"Hvad kan være svært, men gavnligt at tale om?"
“Jeg lavede en temadag om psykologisk tryghed for at anerkende, at der sker mange forandringer i vores organisation, og fordi jeg som ny leder skal opbygge tillid til mange nye medarbejdere.
På dagen fik jeg min afdeling til at svare på: Hvad kan være svært, men gavnligt at tale om på vores arbejdsplads?
Det kunne have åbnet Pandoras æske, men når jeg stiller det spørgsmål, er det, fordi en af de første pointer om psykologisk tryghed er, at vi skal kunne snakke om svære ting - og det vil jeg som leder gerne skabe et rum for.”
Ann Louise Kannegaard er sekretariatsleder og har personaleansvar for 37 personer i Mariagerfjord Kommune. Det har hun været siden november 2023.
"Jeg skal ikke jagte lederstillingen, bare fordi det er en lederstilling"
“Jeg har genopdaget, hvor vigtigt det er at være opmærksom på perspektiver, der er forskellige fra ens egne. Alle medarbejdere er forskellige, så det er fedt at spore sig ind på, hvad der motiverer dem, og hvordan de bedst arbejder.
Talentprogrammet har gjort mig klogere på, hvad det er i ledelse, der tænder mig: Er det udviklingsaspektet? Det faglige? Personaleansvaret?
Det gør mig mere bevidst om, hvilke værdier jeg vil trække ind i mit arbejdsliv. Jeg skal for eksempel ikke jagte en lederstilling, bare fordi det er en lederstilling, hvis ikke der er stærkt fokus på udvikling.”
Nicklas Hilding Andersen er chefrådgiver og projektleder i konsulentvirksomheden Seismonaut og bestyrelsesmedlem i DM Kultur og Medier. Han har ikke formelt lederansvar, men bruger lederkompetencer hver dag.
"Som leder kan du have en udløbsdato"
“Jeg er konsulent, og i den rolle ved jeg godt, at der ikke er specifikt behov for mig, når opgaven er færdig. Derfor har det været lidt af en aha-oplevelse for mig, at du som leder også godt kan have aftjent din rolle i en organisation.
Der kan altså være en udløbsdato for behovet af mine kompetencer, og det betyder, at jeg ikke skal tage det personligt, hvis den ændrede situation kræver en anden ledelsesprofil end mig.”
Emil Kodal Røes har et ønske om at blive leder. Han er i dag konsulent i Den Sociale Hjemmepleje i Socialforvaltningen i Københavns Kommune