Metoden: Sådan har vi lavet listen over Danmarks 50 mest citerede eksperter 2023
Listen er udarbejdet for DM Akademikerbladet af Infomedia.
Listen er udarbejdet ud fra en søgning i Infomedias database, der omfatter både kilder på web, print, radio og TV i 2023.
Først er der søgt på alt indhold, der inkluderer en eksperttitel – for eksempel lektor, professor eller sprogforsker (se den fulde liste nederst). Det giver en liste over de personer, der oftest er omtalt i medierne som ekspert.
Derefter søges der specifikt på hver af de identificerede eksperter. For at sikre, at eksperterne ikke blot er nævnt i en artikel, men at de udtaler sig aktivt, er der taget højde for, at personen med eksperttitlen står i nærheden af forskellige udsagnsord (se den fulde liste nederst).
Det betyder, at personer som optræder i en ekspertrolle, men ikke beskrives med en af de identificerede eksperttitler, ikke indfanges i søgningen. Af den grund vil det sandsynligvis ikke være muligt selv at finde præcis samme antal citationer, hvis man laver sin egen søgning i Infomedia.
Metoden er baseret på søgestrenge, og artiklerne er ikke gennemgået enkeltvis efterfølgende, hvilket betyder, at der kan forekomme mindre unøjagtigheder i tallene. Det er et bedste bud.
Repræsentanter for tænketanke og interesseorganisationer er frasorteret. Det gør vi ud fra en betragtning om, at det ikke er muligt i søgningen at vurdere, om de optræder som eksperter eller partskilder, og at den rolle i øvrigt ofte vil være blandet sammen.
Om undersøgelsen
Hvert år udgiver DM Akademikerbladet en liste over
mediernes 50 mest citerede ekspertkilder.
Undersøgelsen er udført af Infomedia og baseret på en søgning i indhold fra danske nyhedsmedier -både artikler, radio og tv.
Det er fjerde gang, undersøgelsen bliver lavet.
Udsagnsord, der anvendes til at indfange omtaler:
Følgende udsagns anvendes i søgningen i forskellige variationer:
afviser, bringer, erkender, erfarer, fastslår, forsvarer, foreslår, fortæller, hævder, ifølge, indrømmer, kommentar, kommentere, konstaterer, lyder, mener, oplyser, påpeger, siger, skriver, svarer, udtaler, undersøger, understreger, forudsiger.
Titler, der bruges til at definere eksperter:
Følgende titler er taget med i søgningen og kan forekomme i forskellige variationer (for eksempel indfanger titlen ’forsker’ også ’forskeren’ og ’ph.d.’ indfanger også ’PhD’):
adjunkt, assistant professor, associate professor, centerleder, ekstern lektor, forsker, forskningschef, forskningsleder, forskningsprofessor, klinisk lektor, klinisk professor, ph.d., postdoc, professor, rektor, researcher, senior researcher, seniorforsker, seniorrådgiver, topforsker, uddannelsesleder, videnskabelig assistent og konsulent i nærheden af et universitet.
Udover de normale stillingsbetegnelser er der medtaget titler som klimaforsker, militærforsker, sprogforsker, ligestillingsforsker, kønsforsker, klimaforsker, stjerneforsker.
Der er ligeledes søgt selvstændigt på ordet ’ekspert’ og udvidede variationer som klimaekspert og ligestillingsekspert.
Der er derudover inkluderet titler og variationer af roller som antropolog, arkæolog, astrofysiker, biolog, epidemiologi, filosof, fysiker, geolog, historiker, kemiker, læge, militæranalytiker, molekylærbiologi, overlæge, politolog, psykiater, psykolog, speciallæge, teolog og økonom i nærheden af universitet.
Rettelse: I den første version af metodebeskrivelsen fremgik det ikke, at tænketanke og interesseorganisationer er sorteret fra i søgningen.