Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ny overenskomst åbner for to måneders sommerferie

Syv-otte ugers ferie i streg lyder næsten for godt til at være sandt, mener Pil Rix Rossel, fuldmægtig i Finanstilsynet. Hun er spændt på at se ny aftale om opsparet frihed udfoldet i praksis. © Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Offentligt ansatte
Del artikel:

Aftalen om en ny overenskomst i staten kan forlænge ferien markant. Arbejdsmarkedsforsker taler om et nybrud.

Ansatte i staten har de sidste år brokket sig over travlhed og stort arbejdspres. Men nu kan de måske se frem til et langt pusterum.

Med forliget om statens overenskomst lægger parterne op til en helt ny håndtering af overarbejde.

Fremover får ansatte ret til at pulje op til tre ugers afspadsering sammen, som herefter kan afholdes efter aftale med chefen.

Det er intet mindre end et nybrud, vurderer Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

”Hvis du opsparer tre uger og lægger dem oven på fire ugers sommerferie, så har du syv uger. Og det kan blive to måneder, hvis du får overført den sjette ferieuge. Det kræver selvfølgelig en flink chef, men det giver helt nye muligheder, for eksempelvis hvis du vil på en længere rejse med familien,” siger Laust Høgedahl.

Jeg synes, det er lyder vildt dejligt

Pil Rix Rossel, fuldmægtig i Finanstilsynet

Pil Rix Rossel er fuldmægtig i Finanstilsynet og hun er begejstret for den nye aftale.

”Jeg synes, det lyder vildt dejligt. En normal sommerferie på tre uger er kort, når du både skal falde ned i gear, slappe ordentligt af og til sidst vænne dig til tanken om at arbejde igen. Hvis vi kan pulje afspadsering ovenpå, får vi mere frihed, og det er fedt, at det kom med i forhandlingerne,” siger Pil Rix Rossel.

Faktisk lyder det næsten for godt til at være sandt, mener hun.

”Jeg tvivler nok lidt på, om man får lov til at holde fri tre uger i forlængelse af hovedferien. Det ville være dejligt, hvis det bliver muligt, men om det er realistisk, ved jeg ikke.”

Ifølge DM kan de 15 dage godt afvikles som sammenhængende frihed, hvis det kan aftales med arbejdsgiveren. Det samme gælder placeringen. Siger chefen ja, kan de 15 dage godt lægges i forlængelse af en ferie. 

 

 

Aftale om opsparing af frihed

Ifølge overenskomstforliget kan statsligt ansatte fremover opspare 15 dages frihed med henblik på senere afholdelse.

  • Opsparing skal varsles inden afspadseringsfristens udløb.
  • Otte af dagene kan udgøre  afspadsering optjent som godtgørelse for merarbejde.
  • Herudover kan man opspare særlige feriefridage (den sjette ferieuge) optjent i henhold til ferieaftalen.
  • Afholdelsen skal aftales med ansættelsesmyndigheden.

En længe ventet mulighed

Øget fleksibilitet har længe været et ønske blandt lønmodtagerne, og Laust Høgedahl peger på lignende tiltag på det private arbejdsmarked, hvor det er blevet populært med fritvalgsordninger med mulighed for selv at vælge mellem fritid, løn eller pension.

”Lidt karikeret sagt har de offentligt ansatte hidtil haft omsorgsdage for småbørnsforældre og seniordage for seniorerne. Men dem midt i mellem kunne ikke spare frihed op og bruge den, som de havde lyst til. Det kan de nu,” siger Laust Høgedahl.

Pil Rix Rossel havde på forhånd håbet, at parterne kunne blive enige om at gøre noget ved det store arbejdspres på de statslige arbejdspladser.

Det lykkedes ikke, men alligevel er hun tilfreds.

”Problemet er adresseret og italesat. Så kan det godt være, at man ikke fik løst det i disse forhandlinger, men jeg tror, der fremadrettet vil være fokus på det, og på et tidspunkt vil det også blive håndteret”, siger hun.