Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nanna kom igennem nåleøjet: Nu bliver det også nemmere for dig at søge job i EU

Nanna Snebjørn

Et traineeship blev Nanna Snebjørns adgangsbillet til et job i EU: "Min mand kan arbejde fra Bruxelles, så både han og vores to børn flyttede med. Det betød, at jeg for alvor kunne give det et skud,. © Foto: Privat

Del artikel:

Nanna Snebjørn tog familien med til Bruxelles og fik job i EU-kommissionen efter fire måneders praktik. En national optagelsesprøve og flere attraktive trainee-programmer skal få dobbelt så mange danskere til at følge hendes eksempel.

Er EU-kommissionen ved at begrave de sidste vikinger?

Sådan spurgte det politiske magasin Politico i august i en artikel om, at de nordiske lande skraber bunden, når det gælder den nationale repræsentation i Europa-Parlamentet på embedsmands- og sagsbehandlerniveau.

Problemet er langt fra nyt, men en ny dansk handlingsplan skal nu rette op på den geografiske skævhed.

Det skal ske ved at introducere nye karriereveje for unge akademikere, og målet for Danmark er at fordoble antallet af udsendte medarbejdere til kommissionen.

Ifølge Finansministeriet bliver der lavet en nationalitetsbaseret ansættelsesprøve, Concours’en. Samtidig etableres der flere karriereveje ind i EU-systemet, f.eks. i form af lønnede praktikker og attraktive trainee-stillinger samt et permanent Junior Professional Programme.

Concours'en har rygte for at være notorisk forfærdelig

Jens Blom-Hansen, professor i statskundskab

Faldt over et webinar

For Nanna Snebjørn var det netop fire måneder i praktik – et såkaldt Blue Book traineeship - der blev hendes adgangsbillet til et job som pressemedarbejder i EU-Kommissionens talsperson-service.

"Min trainee-stilling var skruet sammen, så der både var vægt på fagkurser og på det sociale samvær med andre nye EU-rekrutter. Min mand kan arbejde fra Bruxelles, så både han og vores to børn flyttede med. Det betød, at jeg for alvor kunne give det et skud," siger 32-årige Snebjørn, der har en kandidatgrad i Afrikastudier fra Københavns Universitet.

Det var ved et tilfælde, at hun faldt over muligheden.

"Jeg havde slet ikke tænkt i EU-baner, men kom en dag forbi et webinar, hvor muligheden for en lønnet praktik blev nævnt. Så begyndte jeg at snuse lidt mere systematisk til EU-politik og sætte mig ind i de internationale programmer," siger Nanna Snebjørn.

Her er trinnene i den nye concours:

  • Du skal sende en ansøgning om at gå til ansættelsesprøve.
  • Til jobbet som generalist vil der være en prøve i EU-viden, til jobbet som specialist multiple choice-prøve indenfor det pågældende fagområde.
  • Består du, bliver du optaget på reservelisten, som anvendes af EU-institutionerne til deres specifikke ansættelsesbehov. Er du én gang igennem concours' en, kan du til enhver tid komme i betragtning til et EU-job.
  • Du vil blive kaldt til samtale, når det rigtige match er der.
Na
Første gang Nanna Snebjørn søgte om et Blue Book-trainee program, fik hun afslag. Anden gang lykkedes det.

Prøve skræmmer mange væk

I dag arbejder godt 700 danskere i EU-institutionerne.

Ifølge Finansministeriet klarer danske kandidater sig væsentligt dårligere til optagelsesprøverne end gennemsnittet i EU. Den danske repræsentation ventes derfor at falde yderligere i de kommende år.

En mere strømlinet og afkortet concours er vigtig, hvis det skal lykkes at få flere danskere til at søge job i EU.

Det siger Jens Blom-Hansen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

"Concours'en har rygte for at være notorisk forfærdelig. Det afskrækker mange, at den er udformet på en måde, som ligger meget fjernt fra danske studerendes tankegang. Samtidig har processen været alt for lang," siger Jens Blom-Hansen.

Finansministeriet oplyser, at der i den næste concours, der gennemføres til december, vil blive lagt mindre vægt på abstrakte og numeriske tests og mere på, hvad ansøgerne ved om EU's institutioner og politikker.

Ingen behøver at blive skræmt væk, siger Aarhus-professoren.

"Hvis bare du har en akademisk uddannelse, kan du sagtens efterfølgende tilegne dig de kompetencer, som systemet har brug for," siger Jens Blom-Hansen.

EU ved et tilfælde

Første gang Nanna Snebjørn søgte om et Blue Book-trainee program, fik hun afslag.

Anden gang lykkedes det.

Undervejs lærte hun, at det både kræver overraskende meget dokumentation og rigtig grundig forberedelse, hvis man skal komme i betragtning.

Hun har på ingen måder fortrudt, at hun sagde sin stilling op i Danmark for at prøve Bruxelles af.

Det gjorde overgangen fra Danmark nemmere, at hendes mor var med det første stykke tid til at hjælpe med børnene.

"Nu har jeg fået en kontrakt med EU-Kommissionen, og der er masser af spændende muligheder, ikke mindste med udsigten til et forestående dansk EU-formandskab, og jeg trives i det internationale miljø," siger hun.

Er du blevet nysgerrig? Så tjek eksperternes råd:

  • Meld dig til alle de EU-prøver, der udbydes: korttids, generalist, specialistprøver – hvad som helst – bare øv dig. Der er intet maksimum på, hvor mange gange man må melde sig til.
  • Meld dig også til AST-prøver (assistentstillinger), selv om du er akademiker – der er muligheder for konvertering til akademisk stilling, når du først er inde – og mange AST’er laver stort set det samme som AD’erne
  • Forbered dig! Man kommer ikke igennem uden at have øvet sig. Den gode nyhed er, at man sagtens kan træne sig op. Det kan endda være lidt hyggeligt. Man finder prøveeksempler på EPSOs hjemmeside, ligesom man kan finde en del øvemateriale både online (fx EUtraining.eu) og i bogform
  • Kontakt UM og hør, hvad der udbydes af træning og kurser den kommende tid, og hvordan de kan hjælpe dig
  • Find de grupper på facebook, hvor der deles erfaringer og tips og tricks mellem kandidater