Spring menu over
Dansk Magisterforening

5 alternativer til ChatGPT for studerende og forskere

Der findes allerede mange apps, der hjælper med at skrive tekster, men enkelte af dem er særligt rettet mod akademiske skriveprocesser.

Del artikel:

Du behøver ikke længere bøvle med at sætte litteraturlisterne korrekt op eller luge ud i dårligt sprog. AI-værktøjer kan nu gøre det hele for dig - sådan da.

Hypen om ChatGPT og andre AI-baserede chatbots har måske ikke forbigået din opmærksomhed.

Kunstig intelligens kan erstatte millioner af job, lyder forudsigelserne, men hvad kan teknologien egentlig i praksis, og på hvilken måde kan du bruge det i til studier og akademisk arbejde?

ChatGPT er det store dyr i åbenbaringen, som de andre store spillere som Apple, Amazon og Google orienterer sig mod. Microsoft har investeret 10 mia. dollars i OpenAI, som er firmaet bag chatten, og har allerede annonceret sin egen AI-assistent, Copilot. Det betyder, at GPT-4’s teknologi bliver integreret i apps som Word, Excel, PowerPoint, Outlook og Teams.

ChatGPT-teknologien bruges imidlertid allerede i en lange række andre apps. Og hvor ChatGPT som sådan ikke er rettet specielt mod akademisk arbejde, så er en række andre apps det. 

1. Paperpal: Hjælper dig med at skrive akademisk

Der findes allerede mange apps, der hjælper med at skrive tekster, fx Jasper AI eller Copy AI, men enkelte af dem er særligt rettet mod akademiske skriveprocesser.

Det gælder Paperpal, der er trænet i flere millioner forskningsmanuskripter.

Programmet ”forstår” kontekst og kan gennemskue komplekse fejl og foreslå forbedringer. Den er trænet i akademisk sprogbrug og jargon. Paperpal kan reformulere uklare eller forvirrende sætninger. Den tjekker figurer, tabeller, citater.

Ifølge Paperpal er en funktion, der opdager uoverensstemmelser i teksten på vej. Med andre ord en slags akademisk redaktør. Man kan arbejde i 25 sprog, herunder dansk.

Koster 12 dollars om måneden.

2. Jenni.ai: Skriver teksten for dig

Er du bange for en tom lysende skærm og skriveblokeringer? I så fald er det GPT-4-baserede Jenni, du leder efter, for den giver dig tekstforslag (som i hele sætninger!) i realtid alene baseret på nøgleord, og Jenni kan foreslå forbedringer af din egen tekst.

Først skriver du en overskrift. Skriver du fx ”Four Day Work Week”, replicerer Jenni prompte dette: “The four-day work week is a concept that has gained increasing popularity in recent years as an alternative to the traditional five-day work week”.

Starter man næste sætning med ordet “Proponents..”, foreslår Jenni straks følgende: ”… of the 4-day work week argue that it can reduce stress and burnout, increase productivity, and improve employee morale”.

Man kan acceptere tekstforslaget, bede om alternativer, uddybende argumenter og modargumenter. Jenni kan også udføre plagiatkontrol.

Med andre ord kan du få Jenni til at skrive hele teksten for dig. Men det bør du nok ikke….

Koster 20 dollars om måneden.

3. Scite: Giver dig kildehenvisninger

Det er ikke helt grundløst, når scite.ai beskrives som et helt utrolig smart værktøj for studerende og forskere.

Folkene bag har ekstraheret og analyseret 1,2 mia. citater fra 34 mio. videnskabelige tekster.

Stiller man den et spørgsmål, giver den -  i modsætning til ChatGPT - en liste over artikler, som den citerer i sit svar. Man kan se hvordan og hvor i en artikel, en tekst er citeret, ligesom du bliver oplyst om, hvorvidt et citat støtter eller kontrasterer påstande i en given publikation, eller om den blot nævner publikationen.

Du kan udsætte en pdf-fil, du selv uploader, for samme undersøgelse.

Koster 20 dollars om måneden.

ChatGPT - hvad kan det egentlig?

Hvad kan GPT-4 egentlig - altså udover at den i mange typer af tests klarer sig lige så godt eller bedre end gennemsnitlige studerende?

Ethan Mollick har et bud. Han er professor ved University of Pennsylvania og skriver i et blogindlæg, at det hele er ”ved at blive mærkeligt”

Ethan Mollick har fået GPT-4 til at undersøge datasæt, lede efter mønstre, udvikle en analysestrategi, lave deskriptive analyser og regressionsanalyser. Det har han gjort via funktionen Code Interpreter, som man kan uploade fx datasæt til.

GPT-4 er ikke længere et dataanalytisk redskab, mener han. Det er simpelthen en dataanalytiker.

I princippet kan du bruge GPT-4 til alt fra brainstorming af ideer og problemformuleringer til redigering og korrekturlæsning af en opgave eller afhandling.

Mushtaq Bilal, der er postdoc ved Syddansk Universitet og på Twitter giver råd om akademisk skrivning og AI på Twitter, kommer her med 10 konkrete råd til, hvad du kan bruge og ikke bruge GPT-4 til i en opgave.

4) Research Rabbit: Den hurtige litteratur-samler

"Spotify for forskning" kaldes Research Rabbit af dets grundlæggere.

Med andre ord kan du bruge redskabet til at samle den litteratur, du bruger eller interesserer dig for, ligesom softwaren lærer af dine interesser og kommer med anbefalinger.

Brugeren starter simpelthen bare med at vælge et værk, hvorefter appen finder andre relevante værker inden for det emne, du interesserer dig for. Kan også visualisere netværket mellem forskellige forfattere og forskningsemner.

Appen er gratis. En lidt mere avanceret app af samme type er Inciteful.  

5) Citation Machine: Den kvalitetssikrer din litteraturliste

Det kan være enormt besværligt at få styr på citater, henvisninger og litteraturliste - ikke mindst hvis du skal følge forskellige citations-standarder.

Citation Machine fra Chegg er et af mange online redskaber, der gør det hele for dig. Appen genererer automatisk korrekte citater og præcise kildehenvisninger.

Kan indstilles til en lang række citations-standarder og kan udvides med plagiatkontrol.

Koster 10 dollars om måneden.