Spring menu over
Dansk Magisterforening

Droppede EU-karrieren og flyttede til Samsø: "Efter et stykke tid kommer der andre prioriteter"

Camilla Mikkelsen med drengen Mikkel og kæresten Phillip

Natur og mere tid med sønnen Mikkel og kæresten Phillip - det fik Camilla til at droppe EU-karrieren og flytte til Samsø. © Foto: Lasse Højsgaard

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Hverken Camilla Mikkelsen eller hendes kæreste vidste, hvad de skulle leve af, da de droppede karrieren i Bruxelles og flyttede til en lille landsby på Samsø. De vidste kun, at de havde brug for en hverdag med natur og masser af tid.

Mobilitet er et af nøgleordene for den ambitiøse jobsøgende. Man må være klar til at flytte efter de gode jobs.

Camilla Mikkelsen gjorde det stik modsatte.

Hun flyttede fra Bruxelles, hvor hun havde arbejdet med EU-politik i 12 år, og til Samsø – en ø med 3.600 indbyggere uden nævneværdige politiske eller akademiske institutioner.

Ud fra et karriereperspektiv er det nok et af de mindst oplagte steder, hun overhovedet kunne have valgt.

Men for hende og kæresten Phillip var det ikke karrieren, der var i fokus. Det var i stedet deres lille dreng Mikkel og det familieliv, de skulle have sammen i de kommende år.

”Vi var enige om, at Mikkel ikke skulle vokse op på stenbroen. Vi skulle ud på landet og være tættere på noget natur og grønt”, fortæller hun i femte afsnit af Akademikerbladets podcast ’Karriere på hovedet’.

Og det kom de i landsbyen Toftebjerg – en af Samsøs små landsbyer med kun omkring 50 indbyggere. Lejligheden i Bruxelles er skiftet ud med et restaureret bindingsværkshus med stor have og branddam, og i øvrigt et tæt fællesskab med naboer og børnefamilier i landsbyen.

Men hvad de skulle leve af – det anede ingen af dem, da de flyttede.

”Jeg havde måske mere tænkt, at det kunne lade sig gøre at finde noget i Århus. Men samtidig havde jeg også den indstilling, at jeg måske bare skulle finde et 8-4 job, der kunne give os en grundindkomst – måske i hjemmeplejen eller børnehaven”.

Hverdag i langsommere tempo

Lykken står den kække bi. Og det lykkedes faktisk for Camilla Mikkelsen at finde et job på Samsø, der i høj grad spiller sammen med hendes erfaring med miljøpolitisk arbejde i EU. Hun arbejder som administrativ leder af fonden Økologisk Samsø, der ejer økologiske landbrug, som man forpagter ud.

Det er ikke en fuldtidsstilling, men mindre kan også gøre det, for man bruger generelt færre penge, når man bor på landet, fortæller hun.

Samsø har i disse år mange tilflyttere. Alene i Toftebjerg er der kommet adskillige børnefamilier til fra andre dele af landet.  

Det er meget det samme, folk kommer efter. En hverdag i lidt langsommere tempo

Camilla Mikkelsen

”Det er meget det samme, folk kommer efter. En hverdag i lidt langsommere tempo. At man har tilgang til naturen. Og at der er tid og råd til at prioritere familielivet – for eksempel at den ene partner kan nøjes med at arbejde på deltid eller slet ikke arbejde i en periode”, siger Camilla Mikkelsen.

Det er fire år siden, hun landede på Samsø, og selv om hun havde en spændende tid i Bruxelles, savner hun det ikke.

”Der er en tid for alt, og jeg følte at jeg havde været der. Jeg havde løbet de der spurter arbejdsmæssigt og livsstilsmæssigt. Men efter et stykke tid er det fint, så kommer der andre prioriteter. Og de omgivelser og de ting, vi kan tilbyde vores syn i form af skole og lokal kultur – det er vigtigere for mig end at have en stilling, der fører til et bestemt trin i en karriereplan”.

Camilla Mikkelsen medvirker i 5. afsnit af Akademikerbladets podcast 'Karriere på hovedet'. Du kan se de øvrige afsnit på Akademikerbladet.dk/podcast eller finde og tilmelde dig podcasten på din podcast-app.