Spring menu over
Dansk Magisterforening

Fagforeningsformand: DR’s opførsel er kulminationen på årevis med fake news

Camilla Gregersen - formand DM

DM's formand Camilla Gregersen forventer, at DR’s bestyrelse tager sagen op om tv-programmet Ellen Imellem, som har mødt bred kritik fra flere fronter, og erkender, at der er sket et eklatant ledelsessvigt. © Foto: Jacob Nielsen

Ellen Imellem
Del artikel:

Det er en del af et større angreb på faglig viden, når DR insisterer på at bringe et tv-program, hvor de medvirkende eksperter udstilles og snydes til at argumentere imod konspirationsteoretikeres åbenlyst usande påstande, siger formand for akademikere.

Da det første afsnit af tv-programmet Ellen Imellem blev bragt på dr.dk den 18. maj, tikkede der tidligt om morgenen en mail ind i indbakken hos DM's formand Camilla Gregersen.

"Hvem hos jer kan jeg ringe til og lige høre, om man skal finde sig i at blive misbrugt i en fake news kampagne fra DR pakket ind som satire", lød det kort fra en af foreningens medlemmer.

Senere kom der flere mails.

”Jeg er også blevet ført bag lyset af DR. Jeg har oplevet meget fra journalister i løbet af min karriere, men jeg har aldrig været ude for noget lignende”, lød det fra et andet  DM-medlem, der optræder i serien som ekspertkilder.

Kort efter stormede Camilla Gregersen fra sit formandskontor og ind på direktørens kontor, der ligger på den anden side ad gangen i DM-hovedkvarteret på Peter Bangs Vej på Frederiksberg.

”Vi bliver nødt til at nedsætte en task force”, sagde hun og afbrød det møde, der var i gang.

Siden da er DM gået ind i sagen med en energi, der er normalt er forbeholdt universitetsreformer eller konfliktpotente overenskomstforhandlinger:

  • Camilla Gregersen har tweetet eller retweetet over 100 gange om sagen siden 18. maj. DM’s officielle profil 28 gange.
  • 144 gange har DM optrådt i artikler eller radio- og tv-indslag om Ellen Imellem, viser en optælling i mediedatabasen Infomedia.
  • Der er lanceret en underskriftsindsamling.
  • DM producerer sågar T-shirts med hashtagget #videnerfandemeikkeetsynspunkt.
  • En mediejurist er blevet hyret til at tage sagen for Pressenævnet på vegne af de medlemmer, der optræder i programmet.
  • Der er sendt officielle klager til DR’s ledelse og bestyrelse.

"Langt over grænsen"

For Camilla Gregersen er sagen klar. Det handler om at beskytte medlemmerne mod et angreb på deres faglighed og troværdighed.

”Som akademisk fagforening er det vores opgave at værne om respekten for viden. Det er jo det, DR sætter over styr med det program. Man risikerer, at færre fagfolk har lyst til at dele deres viden hos DR. Det er et kæmpetab i en tid, hvor vi har brug for oplysning”, siger Camilla Gregersen.

Hvorfor er det vigtigt for DM’s medlemmer, at du og DM engagerer sig så meget i et enkelt tv-program?

”Det startede med, at nogle medlemmer bad om vores hjælp, fordi de er blevet misbrugt af DR, der har løjet for dem for at narre dem ind i et set up, de ikke har sagt ja til. Det er en enorm krænkelse, og der skal vi selvfølgelig træde til”, siger Camilla Gregersen.

”Programmet går langt over grænsen. Alle andre end de medvirkende eksperter kender spillereglerne. Journalisterne, opponenten, kamerafolkene. Og så filmer du lige op i hovedet på eksperten for at fange deres reaktioner, deres følelser, og hvordan de siger ’øhhh…’. Og så lægger du det ud på Youtube uden deres samtykke. Det er bare ikke i orden, og der skal vi træde til som fagforening”.

Det virker til, at det er blevet personligt for dig?

”Grunden til, at jeg har kastet så mange kræfter i det her - og grunden til, at mange andre gør det samme – er jo, at der konstant er blevet sat spørgsmålstegn ved faglig viden gennem flere år. Fake news har hærget i årevis, og DR’s program er simpelthen dråben”, siger Camilla Gregersen.

Hashtagget #videnerfandemeikkeetsynspunkt er gået viralt, kan man vist godt sige, og du bruger det også selv. Hvad siger det hashtag dig?

”Anja C. Andersen ramte hovedet på sømmet, da hun sagde den sætning i Deadline, og det viser sig også, at det er en sag, som folk samles om. I programmet præsenterer DR det sådan, at alle synspunkter er lige meget værd. Og nej, der må man bare sige: Videnskab og forskning er ikke det samme som en holdning. Vi har et velorganiseret system til at tjekke, om forskningen holder, så vi hele tiden bliver kollektivt klogere – det er noget andet end bare at synes noget”.

”DR må erkende ledelsessvigt”

Det står i DR's etiske retningslinjer, at de medvirkendes samtykke altid er krævet før offentliggørelse af underholdningsprogrammer og satire. Her lyder det også, at "DR respekterer, hvis en medvirkende ikke ønsker at deltage i eller fortsætte optagelserne. DR respekterer også et eventuelt ønske om, at råmaterialet destrueres".

Men selv om flere medvirkende først er blevet orienteret om konceptet, dagen før det første afsnit blev bragt, og selv om flere trak deres samtykke tilbage, har DR valgt at lade programmerne fortsætte.

Programmet har mødt bred kritik fra mange sider – ikke bare fra de medvirkende selv - men reaktionen er udeblevet fra DR’s side, og undskyldningen kommer de medvirkende nok til at se langt efter, vurderer den tidligere DR-journalist Kurt Strand. DR har også ignoreret adskillige henvendelser om interview fra Akademikerbladet.

Hvordan har DR reageret på dine og medlemmernes reaktioner?

”Jeg synes jo, de implicerede chefer agerer uhørt arrogant, når de for eksempel siger til Anja C. Andersen, at hun må bare læse sine mails lidt bedre, før hun stiller op til interview. Det er en rystende udmelding i en situation, hvor DR tydeligvis overtræder sine egne etiske retningslinjer”, siger Camilla Gregersen.

”Jeg har efterhånden stillet op i adskillige debatter med DR om det her, og de bliver ved med at holde fast i de samme vendinger. Det er jo også derfor, sagen er vokset sådan. DR-cheferne kunne nemt have lagt sagen ned tidligt ved at opføre sig ordentligt og erkende deres fejl. Men der har de dumstædigt holdt fast i de dårlige bortforklaringer”.

Hvad bør DR gøre nu?

”Vi har sendt en klage til DR’s generaldirektør og bestyrelsesformand, som vi stadig ikke har fået svar på. Jeg forventer, at DR’s bestyrelse tager sagen op og erkender, at der er sket et eklatant ledelsessvigt. De bliver nødt til at undskylde den ubehagelige oplevelse, de har udsat de medvirkende for. Og de skal gøre klart, at det ikke er den opførsel, der er standard i DR”.

En you’ll never walk alone-oplevelse

For Camilla Gregersen har det været ”helt vildt” at opleve opbakningen fra andre medlemmer, avisredaktører og kommentarer generelt på de sociale medier.

”Det har virkelig været en you’ll never walk alone-oplevelse, og det er jeg så taknemlig for på vegne af de medlemmer, det er gået udover. Den type overgreb – og det er altså et ord, som en af de medvirkende selv bruger - er forbundet med stor skam. Det er nemt at føle sig alene i en situation som denne her”, siger hun.

Situationen har også været en genopfriskning af, hvad en fagforening kan og bør gøre i 2022, mener hun.

”En fagforening skal ikke kun være der for dig, hvis du bliver fyret. Den skal også sikre fællesskabets opbakning. Problemer er ikke noget, du skal putte alene med. Der står vi sammen”.