Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ministeren slår fast: SU skal ikke omlægges til lån

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

”Jeg mener grundlæggende, at vi har et rigtig godt SU-system i Danmark, som giver alle - uafhængigt af baggrund - mulighed for at tage en uddannelse. Det skal vi værne om", siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen til Akademikerbladet. © Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Del artikel:

Det kommer ikke på tale at gennemføre erhvervslivets forslag om at ændre kandidatstuderendes SU til rentefrie lån, siger uddannelsesministeren. Udmeldingen glæder DM og de studerende.

"Tag SU fra de kandidatstuderende, og omlæg det til rentefrie lån. Det vil give 3,5 mia. kroner, som kan investeres i hele uddannelsessystemet".

Sådan lød forslaget fra Dansk Erhverv sidste år, som Venstre efterfølgende kaldte en "interessant idé".

Men det kommer ifølge regeringen ikke på tale. Det slår uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) nu fast over for Akademikerbladet.

”Jeg mener grundlæggende, at vi har et rigtig godt SU-system i Danmark, som giver alle - uafhængigt af baggrund - mulighed for at tage en uddannelse. Det skal vi værne om. Jeg har godt set, at nogle foreslår at ændre SU på kandidatuddannelser til lån. Venstre har også tidligere foreslået at omlægge store dele af SU-stipendiet til lån, men det er ikke regeringens politik”, udtaler Jesper Petersen i et skriftligt svar til Akademikerbladet.

Udmeldingen fra uddannelses- og forskningsministeren vækker glæde hos de studerende.

”Det er jo en rimelig utvetydig udmelding fra den ansvarlige minister, og det lyder jo som om, at regeringen derfor ikke har tænkt sig at røre ved dette område. Det er en langt klarere udmelding, end vi har hørt tidligere, hvor der lød meldinger om, at dette jo var noget, man skulle kunne tale om”, siger Mike Gudbergsen, der er forperson i Danske Studerendes Fællesråd (DSF), som repræsenterer can. 165.000 studerende over hele landet.  

Også i DM vækker udmelding begejstring.

"Det er dejligt, at ministeren har lyttet til os og de unge. SU giver et økonomisk basisfundament for de unge, og det er vigtigt, særligt når man kommer fra hjem uden meget uddannelse. Der er i forvejen pres på de unge, og det skal ikke øges, så jeg er rigtig glad for, at ministeren kommer med denne melding til os om at sikre SU", siger formand Camilla Gregersen.

S holdt en dør på klem for omlægning

Socialdemokratiet har tidligere umiddelbart afvist ideen om at omlægge SU til lån for landets kandidatstuderende. Der blev dog alligevel holdt en dør på klem for idéen af eksempelvis partiets uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg.

”Jeg forestiller mig ikke, at vi kommer til at foreslå at omlægge SU på kandidaten til et lån. Men jeg synes, der er brug for en åben diskussion, hvor der er plads til at være i tvivl”, sagde Bjørn Brandenborg til Jyllands-Posten umiddelbart efter Dansk Erhverv havde fremlagt sit forslag.

Også i en analyse i Politiken i april måned skrev den tidligere spindoktor for daværende S-statsminister Helle Thorning-Schmidt, Noa Redington, at en SU-reform kunne være en oplagt mulighed for Socialdemokratiet til at vise, at partiet skam ikke er bange for reformer. 

Men med ministerens nye udmelding håber DSF, at SU-diskussionen er lagt i graven for nu.

”Her er der langt mindre slinger i valsen fra ministeren, og jeg er da rigtig glad for at høre, at der er opbakning fra den nuværende regering til ikke at lave om på vores nuværende SU-model. Det giver en smule mere ro i maven”, siger Mike Gudbergsen.

Jeg er da rigtig glad for at høre, at der er opbakning fra den nuværende regering til ikke at lave om på vores nuværende SU-model

Mike Gudbergsen, forperson i Danske Studerendes Fællesråd

Også hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) synes man ligesom DSF, at ministerens nye udmelding er ret klar.

”Den tolker jeg, som at der sættes en prop i den diskussion, og at der ikke skal ske noget på SU-området lige nu”, siger direktør i AE, Lars Andersen.

Han udelukker dog ikke, at diskussionen kan dukke op igen fx under en kommende valgkamp.

”For de studerende er dette jo naturligvis en meget vigtig og stor ting, men SU er jo blot en mindre brik i det store samfundsøkonomiske puslespil. På den anden side er det heller ikke altid de største beløb, der fylder mest i diskussionen. Det kan lige så vel være symbolikken, og den er stor, når det gælder uddannelse, som jo er et område, der nu i en årrække har ligget under vande pga. besparelser”, siger Lars Andersen.

Dansk Erhvervs SU-forslag

Det var tilbage i slutningen af marts måned 2021, at Dansk Erhverv efterlyste et opgør med gratis SU til universitetsstuderende på kandidatdelen. Det skete med udspillet 'Et fremtidssikret uddannelsessystem, der løfter alle'.

Med udspillet lagde Dansk Erhverv bl.a. op til at styrke uddannelsessystemet ved en række investeringer, der skulle medvirke til et opgør med kønsskæve uddannelser og den sociale arv, som stadig præger de unges uddannelsesvalg.

En stor del af disse investeringer skulle finansieres ved at fratage SU’en fra kandidatstuderende på universiteterne og omlægge det til rentefrie lån. Det ville ifølge udspillet give 2,3 mia. kroner efter fuld indfasning i 2024.