Vil du læse mere om professionshøjskoler og erhvervsakademier?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver nyt om professionshøjskoler og erhvervsakademier
Akademikerbladet
Ikke alle tidligere studerende får deres penge tilbage, selvom VIA har opkrævet dem ulovligt: "Vi har noteret os, at der gælder en tre års forældelsesfrist”, forklarer VIA's rektor Harald Mikkelsen. © Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix
VIA retter ind, efter at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har slået endegyldigt fast, at 12 års brugerbetaling på TAW var ulovlig. Alligevel kan kun studerende, der betalte gebyret i perioden september 2018 og frem, forvente at få penge retur.
”Jeg lægger mig fladt ned. VIA har begået en fejl, og nu er vi i gang med at rette op på miseren”.
Sådan siger rektor Harald Mikkelsen, efter at en tilsynsudtalelse fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har slået endegyldigt fast, at det var ulovligt, da VIAs animationsuddannelser igennem 12 år opkrævede materialegebyrer på op til 90.000 kroner af sine studerende.
VIA går nu i dialog med styrelsen.
”Vi skal have aftalt de præcise retningslinjer for tilbagebetalingen af de dele af gebyret, som er uretmæssigt opkrævet. Og de studerende, som skal have penge tilbage, vil høre fra os hurtigst muligt”, siger Harald Mikkelsen.
Tilsynets afgørelse er den foreløbige kulmination på et sagsforløb, der startede for snart et år siden.
I november 2020 beskrev Akademikerbladet for første gang, hvordan studerende på The Animation Workshop skulle have den helt store tegnebog frem, hvis de skulle læse til animationstegner eller grafisk fortæller på professionsuddannelsen i Viborg.
Og dét til trods for, at de var studerende på en ordinær SU-berettiget uddannelse.
Tilsammen har de cirka 240 studerende lagt omkring 6,.6 millioner årligt i brugerbetaling, siden TAW blev en del af VIA i 2008. I januar sænkede VIA det månedlige materialegebyr som følge af kritikken, men nu er også den nuværende ordning suspenderet med øjeblikkelig virkning.
Jeg kan godt forstå, at det må føles oprørende for tidligere studerende, som har kæmpet med at betale 2200-2300 ud af en SU-økonomi hver månedprofessor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh
Ikke alle tidligere studerende på TAW skal imidlertid forvente, at julen bliver ekstra sød i år.
De almindelige regler for forældelse betyder, at det kun er studerende, der har betalt for meget i materialegebyr de sidste tre år, der kan rette et tilbagebetalingskrav til VIA.
Det betyder, at studerende, der i perioden 2008-2018 ulovligt er blevet opkrævet 2200-2300 kroner om måneden, ikke skal forvente at se deres penge igen.
”Vi følger ministeriets holdninger til punkt og prikke. Vi har noteret os, at der gælder en tre års forældelsesfrist”, forklarer Harald Mikkelsen.
VIA har oprettet en mailadresse, hvor både nuværende og tidligere studerende kan henvende sig i TAW-sagen. Den hedder taw.materialegebyr@via.dk
Det kan lyde paradoksalt, at det ikke er lovligt at tilbagebetale ulovligt opkrævede gebyrer. Det medgiver professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.
”Jeg kan godt forstå, det må føles oprørende for tidligere studerende, som har kæmpet med at betale 2200-2300 kroner om måneden ud af en SU-økonomi. Men en forældelsesfrist betyder, at VIA ikke må gå længere tilbage, selvom de gerne ville”, siger han.
Det kræver, at der er lovhjemmel til det, hvis der skal ændres på forholdet, siger Aalborg-professoren.
”I tilfældet SKAT, hvor et nyt inddrivelsessystem er forsinket og det offentlige har gæld for 100 milliarder på højkant, har Folketinget fx valgt at suspendere forældelsesfristen”, uddyber Per Nikolaj Bukh.
Ifølge Rektor Harald Mikkelsen skal der nu kigges på, hvordan man kan videreføre de anerkendte animationsuddannelser på ændrede økonomiske vilkår.
De penge, VIA skal tilbagebetale, tages fra likviditeten, men der skal også findes nye penge til driften fremadrettet.
”Jeg vil dog godt understrege her, at de ekstra udgifter til animationsuddannelserne ikke betyder hverken fyringer eller ringere standarder på VIAs øvrige uddannelser”, siger Harald Mikkelsen.